Dziadek brał ziemniaki i dodawał trochę mąki. Po chwili na stole lądowała miska pysznych klusek

Kluski szare, lane lub leniwe - istnieje mnóstwo rodzajów tego dania. Pewnie niewiele osób słyszało o czymś takim, jak kluski kudłate. Mój dziadek jest mistrzem w ich przygotowaniu. Za każdym razem, jak jadę do domu rodzinnego liczę na to, że pojawią się na stole.

Kluski szare
Kluski szare
Źródło zdjęć: © Wikipedia

10.10.2023 19:27

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Polska ziemniakami stoi i chyba w żadnym kraju nie wymyślono tylu dań z tą przekąską w roli głównej. Najbardziej znane są kopytka i kluski. Przepisów na te ostatnie znajdziemy mnóstwo, a regiony prześcigają się w najróżniejszych urozmaiceniach. Nic dziwnego, skoro ziemniaki były podstawą diety ludzi na wsi i przepisy powstawały niczym grzyby po deszczu. W moim domu robiło się kluski lane, kładzione i kudłate. Dziadek jest ich mistrzem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić kluski kudłate?

Potrzebnych produktów nie jest wiele. Tak naprawdę potrzebujesz tylko 3. Oto lista składników:

  • 2 kg ziemniaków (i gotowanych, i surowych),
  • mąka ziemniaczana,
  • 2 płaskie łyżeczki soli.
Kluski
Kluski© Adobe Stock | Agata Gładykowska

Sposób wykonania:

  1. Obierz ziemniaki. Połowę ugotuj w osolonej wodzie, drugą połowę zetrzyj na tarce. Starte ziemniaki połóż na sitku, by woda mogła kapać do miski.
  2. Ugotowane ziemniaki odcedź i przeciśnij przez praskę lub potraktuj tłuczkiem, zaś starte odciśnij z nadmiaru wody.
  3. Połącz obydwa rodzaje kartofli i dodaj skrobię ziemniaczaną oraz sól. Zacznij wyrabiać ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodaj trochę mąki ziemniaczanej.
  4. Zagotuj wodę z solą w dużym garnku.
  5. Z masy na kluski kudłate odrywaj łyżką po kawałku ciasta. Wrzucaj je do wrzącej wody (podobnie jak w przypadku klusek kładzionych). Gotuj przez 8 minut od momentu, w którym kawałki ciasta wypłyną na powierzchnię.
  6. Kluski wyciągaj łyżką cedzakową lub przełóż na sitko.

Do kluseczek świetnie pasuje smażona cebulka, śmietana lub twaróg. Możesz też połączyć twaróg z cebulą i przygotować ciekawy dodatek. Wystarczy, że zeszklisz cebulę, dodasz twaróg, a na koniec na patelnię wrzucisz kluski kudłate.