Dziadek brał ziemniaki i dodawał trochę mąki. Po chwili na stole lądowała miska pysznych klusek

Kluski szare, lane lub leniwe - istnieje mnóstwo rodzajów tego dania. Pewnie niewiele osób słyszało o czymś takim, jak kluski kudłate. Mój dziadek jest mistrzem w ich przygotowaniu. Za każdym razem, jak jadę do domu rodzinnego liczę na to, że pojawią się na stole.

Kluski szareKluski szare
Źródło zdjęć: © Wikipedia
Paulina Hermann

Polska ziemniakami stoi i chyba w żadnym kraju nie wymyślono tylu dań z tą przekąską w roli głównej. Najbardziej znane są kopytka i kluski. Przepisów na te ostatnie znajdziemy mnóstwo, a regiony prześcigają się w najróżniejszych urozmaiceniach. Nic dziwnego, skoro ziemniaki były podstawą diety ludzi na wsi i przepisy powstawały niczym grzyby po deszczu. W moim domu robiło się kluski lane, kładzione i kudłate. Dziadek jest ich mistrzem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsna uczta z grzybami z piekarnika. Pyszne i efektowne danie

Jak zrobić kluski kudłate?

Potrzebnych produktów nie jest wiele. Tak naprawdę potrzebujesz tylko 3. Oto lista składników:

  • 2 kg ziemniaków (i gotowanych, i surowych),
  • mąka ziemniaczana,
  • 2 płaskie łyżeczki soli.
Kluski
Kluski © Adobe Stock | Agata Gładykowska

Sposób wykonania:

  1. Obierz ziemniaki. Połowę ugotuj w osolonej wodzie, drugą połowę zetrzyj na tarce. Starte ziemniaki połóż na sitku, by woda mogła kapać do miski.
  2. Ugotowane ziemniaki odcedź i przeciśnij przez praskę lub potraktuj tłuczkiem, zaś starte odciśnij z nadmiaru wody.
  3. Połącz obydwa rodzaje kartofli i dodaj skrobię ziemniaczaną oraz sól. Zacznij wyrabiać ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodaj trochę mąki ziemniaczanej.
  4. Zagotuj wodę z solą w dużym garnku.
  5. Z masy na kluski kudłate odrywaj łyżką po kawałku ciasta. Wrzucaj je do wrzącej wody (podobnie jak w przypadku klusek kładzionych). Gotuj przez 8 minut od momentu, w którym kawałki ciasta wypłyną na powierzchnię.
  6. Kluski wyciągaj łyżką cedzakową lub przełóż na sitko.

Do kluseczek świetnie pasuje smażona cebulka, śmietana lub twaróg. Możesz też połączyć twaróg z cebulą i przygotować ciekawy dodatek. Wystarczy, że zeszklisz cebulę, dodasz twaróg, a na koniec na patelnię wrzucisz kluski kudłate.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę