WAŻNE
TERAZ

Szkocja pokonała Danię 4:2. Fatalny wynik dla Polski

Odświętne śląskie ciasto. Obowiązkowe na każdej rodzinnej uroczystości

Na Śląsku kołocz to obowiązkowa pozycja na każdej imprezie rodzinnej. Kiedyś tę nazwę rezerwowano dla wszystkich słodkości, z czasem nazywano tak drożdżowe ciasta z kruszonką i nadzieniem serowym, owocowym lub makowym.

KołoczKołocz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Autorka bloga "Mój Kulinarny Pamiętnik", która pochodzi ze Śląska opowiada o tradycji wypiekania tegoż ciasta. Przede wszystkim to specjalność Śląska Opolskiego i Górnego. Przed laty pełnił funkcję pieczywa obrzędowego. Wypiekało się je już w czasach średniowiecza. Obecnie kołocz to ciasto z nadzieniem owocowym (na niedzielę) lub makowym i serowym (na święta). Zgodnie z tradycją ciasto najpierw podaje się najbliższej rodzinie, a potem całej reszcie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten chlebek z dodatkami znika w mgnieniu oka. Zrób go jeszcze dziś i sam się przekonaj

- Kołocz podaje się na wszystkich rodzinnych uroczystościach, komuniach, weselach, odpustach, świętach. Tradycyjnie jest roznoszony także w paczkach sąsiadom, rodzinie przez młodą parę tuż przed weselem. Prostokątne kawałki ciasta zawinięte w folię, ozdobione mirtem mają przynieść szczęście przyszłej parze młode - tłumaczy Bernadeta Jarnot-Manecka.

Śląski kołocz ma bardzo długą tradycję

Niegdyś przygotowywało się go na okrągłych blaszkach, teraz zamieniono je na prostokątne. Robi się je w kilku wersjach: z posypką, z jajkiem, z twarogiem lub makiem. Ciasto jest ogromne i waży aż 5-6 kg. Spodem zawsze jest maślane drożdżowe ciasto. Przygotowuje się je podobnie do drożdżówki, jednak sam wypiek bardzo się różni. Jest niższy, nie ma kruszonki, a zapach jest maślany. Kołocz cechuje specyficzna struktura. To tradycyjne ciasto trafiło na listę produktów regionalnych Unii Europejskiej.

Kołocz
Kołocz © Wikipedia

Przepis na tradycyjny kołocz z serem

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki,
  • 100 g cukru,
  • 50 g drożdży,
  • jajko,
  • 3-4 żółtka,
  • 100 g masła,
  • szklanka mleka,
  • szczypta soli.


Składniki na posypkę:

  • 500 g mąki,
  • 250 g masła,
  • 3 żółtka,
  • 250 g cukru.


Masa twarogowa:

  • 1,5 kg półtłustego twarogu,
  • 6 jajek,
  • 2,5 szklanki cukru,
  • cukier wanilinowy,
  • 175 g masła,
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej (opakowanie budyniu),
  • otarta skórka z cytryny.

Sposób wykonania:

  1. Na początku podgrzej mleko z cukrem, dodaj do składników drożdże i kilka łyżek mąki. Wymieszaj wszystko dokładnie i odstaw, by zaczyn nieco zwiększył swoją objętość.
  2. Do zaczynu dodaj jajka i ponownie wymieszaj. Całość wlej do mąki z solą. Dołóż też masło i wyrób ciasto. Odstaw je do wyrośnięcia, a następnie podziel na 2 części.
  3. Jedną część ułóż na blaszce i ponakłuwaj widelcem.
  4. Twaróg zmiel, dodaj do utartych żółtek z cukrem i masłem. Dołóż skrobię i skórkę z cytryny. Pod koniec dodaj ubite białka. Nadzienie połóż na placek.
  5. Masę serową przykryj drugim kawałkiem ciasta.
  6. Przygotuj też posypkę z podanych wyżej składników i posyp nią kołocz.
  7. Piecz przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki