Odświętne śląskie ciasto. Obowiązkowe na każdej rodzinnej uroczystości

Na Śląsku kołocz to obowiązkowa pozycja na każdej imprezie rodzinnej. Kiedyś tę nazwę rezerwowano dla wszystkich słodkości, z czasem nazywano tak drożdżowe ciasta z kruszonką i nadzieniem serowym, owocowym lub makowym.

KołoczKołocz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Autorka bloga "Mój Kulinarny Pamiętnik", która pochodzi ze Śląska opowiada o tradycji wypiekania tegoż ciasta. Przede wszystkim to specjalność Śląska Opolskiego i Górnego. Przed laty pełnił funkcję pieczywa obrzędowego. Wypiekało się je już w czasach średniowiecza. Obecnie kołocz to ciasto z nadzieniem owocowym (na niedzielę) lub makowym i serowym (na święta). Zgodnie z tradycją ciasto najpierw podaje się najbliższej rodzinie, a potem całej reszcie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten chlebek z dodatkami znika w mgnieniu oka. Zrób go jeszcze dziś i sam się przekonaj

- Kołocz podaje się na wszystkich rodzinnych uroczystościach, komuniach, weselach, odpustach, świętach. Tradycyjnie jest roznoszony także w paczkach sąsiadom, rodzinie przez młodą parę tuż przed weselem. Prostokątne kawałki ciasta zawinięte w folię, ozdobione mirtem mają przynieść szczęście przyszłej parze młode - tłumaczy Bernadeta Jarnot-Manecka.

Śląski kołocz ma bardzo długą tradycję

Niegdyś przygotowywało się go na okrągłych blaszkach, teraz zamieniono je na prostokątne. Robi się je w kilku wersjach: z posypką, z jajkiem, z twarogiem lub makiem. Ciasto jest ogromne i waży aż 5-6 kg. Spodem zawsze jest maślane drożdżowe ciasto. Przygotowuje się je podobnie do drożdżówki, jednak sam wypiek bardzo się różni. Jest niższy, nie ma kruszonki, a zapach jest maślany. Kołocz cechuje specyficzna struktura. To tradycyjne ciasto trafiło na listę produktów regionalnych Unii Europejskiej.

Kołocz
Kołocz © Wikipedia

Przepis na tradycyjny kołocz z serem

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki,
  • 100 g cukru,
  • 50 g drożdży,
  • jajko,
  • 3-4 żółtka,
  • 100 g masła,
  • szklanka mleka,
  • szczypta soli.


Składniki na posypkę:

  • 500 g mąki,
  • 250 g masła,
  • 3 żółtka,
  • 250 g cukru.


Masa twarogowa:

  • 1,5 kg półtłustego twarogu,
  • 6 jajek,
  • 2,5 szklanki cukru,
  • cukier wanilinowy,
  • 175 g masła,
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej (opakowanie budyniu),
  • otarta skórka z cytryny.

Sposób wykonania:

  1. Na początku podgrzej mleko z cukrem, dodaj do składników drożdże i kilka łyżek mąki. Wymieszaj wszystko dokładnie i odstaw, by zaczyn nieco zwiększył swoją objętość.
  2. Do zaczynu dodaj jajka i ponownie wymieszaj. Całość wlej do mąki z solą. Dołóż też masło i wyrób ciasto. Odstaw je do wyrośnięcia, a następnie podziel na 2 części.
  3. Jedną część ułóż na blaszce i ponakłuwaj widelcem.
  4. Twaróg zmiel, dodaj do utartych żółtek z cukrem i masłem. Dołóż skrobię i skórkę z cytryny. Pod koniec dodaj ubite białka. Nadzienie połóż na placek.
  5. Masę serową przykryj drugim kawałkiem ciasta.
  6. Przygotuj też posypkę z podanych wyżej składników i posyp nią kołocz.
  7. Piecz przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej