PrzepisDeseryJest tak pyszna, że wyjadam łyżką ze słoika. Sklepowa nutella się nie umywa

Jest tak pyszna, że wyjadam łyżką ze słoika. Sklepowa nutella się nie umywa

Domowa nutella to całkiem inny poziom niż ta sklepowa. Jest totalnie smaczna i nie da się jej oprzeć. Ja codziennie wyjadam ją łyżką i bardzo szybko się kończy. To czas, by bez oporów zrobić nową!

Domowa nutella
Domowa nutella
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

09.10.2023 | aktual.: 19.03.2024 11:21

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Domowa nutella ma kilka przewag nad tą, którą kupimy w sklepie. Przede wszystkim jest smaczniejsza i zdrowsza. Wiemy też, jakich składników używamy i nie dodajemy do niej żadnych konserwantów, stabilizatorów smaku, a cukru też jest tam niewiele. Krem rozpływa się w ustach i ma delikatny smak oraz aromat. Mało tego, możemy się nią zajadać nawet wtedy, gdy jesteśmy na diecie. Same plusy, prawda?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jej sekret tkwi w jednym składników, którego koniecznie trzeba użyć, by nutella miała kremową konsystencję. Na pierwszy rzut oka awokado zupełnie nie pasuje do tego typu przekąski, ale gdy go użyjecie, od razu zmienicie zdanie. Dodatkowo zapewni nam dostawę zdrowych kwasów tłuszczowych i innych bardzo ważnych związków.

Domowa nutella - jak ją przygotować?

Na początku musisz zaopatrzyć się we wszystkie potrzebne składniki. Na liście zapisz sobie te najpotrzebniejsze. Domowa nutella składa się z:

  • awokado (pamiętaj o tym, by było dojrzałe, jeśli nie jest - musisz poczekać kilka dni),
  • małej łyżeczki oleju kokosowego,
  • 2 dużych łyżek miodu,
  • 2 dużych łyżek kakao,
  • szczypty soli,
  • kilka orzechów (najlepiej laskowych, gdyż one najczęściej dodawane są do kremów czekoladowych).
Domowa nutella
Domowa nutella© Adobe Stock | Aleksandar Ilic; alexandarilich@gmail.com

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie jest banalnie proste i nie wymaga wielkich umiejętności oraz nakładu czasu.
  2. Na samym początku umieść awokado (koniecznie dojrzałe, żeby miało kremową konsystencję), miód, olej kokosowy, kakao oraz orzechy (chyba że nie możesz ich jeść) w misie blendera. Dodaj też odrobinę soli.
  3. Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę. Nie powinno być w niej żadnych grudek.
  4. Taka domowa nutella jest świetnym dodatkiem do kanapek, idealnym nadzieniem do naleśników. Możesz jej także użyć jako dodatku do ciasta, ale i tak najlepiej smakuje jedzona ze słoiczków.
przepisnutellakrem czekoladowy