Jest tak pyszna, że wyjadam łyżką ze słoika. Sklepowa nutella się nie umywa

Domowa nutella to całkiem inny poziom niż ta sklepowa. Jest totalnie smaczna i nie da się jej oprzeć. Ja codziennie wyjadam ją łyżką i bardzo szybko się kończy. To czas, by bez oporów zrobić nową!

Domowa nutellaDomowa nutella
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Domowa nutella ma kilka przewag nad tą, którą kupimy w sklepie. Przede wszystkim jest smaczniejsza i zdrowsza. Wiemy też, jakich składników używamy i nie dodajemy do niej żadnych konserwantów, stabilizatorów smaku, a cukru też jest tam niewiele. Krem rozpływa się w ustach i ma delikatny smak oraz aromat. Mało tego, możemy się nią zajadać nawet wtedy, gdy jesteśmy na diecie. Same plusy, prawda?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lubisz śniadania na słodko? Dzisiejszy chlebek stanie się twoim ulubionym

Jej sekret tkwi w jednym składników, którego koniecznie trzeba użyć, by nutella miała kremową konsystencję. Na pierwszy rzut oka awokado zupełnie nie pasuje do tego typu przekąski, ale gdy go użyjecie, od razu zmienicie zdanie. Dodatkowo zapewni nam dostawę zdrowych kwasów tłuszczowych i innych bardzo ważnych związków.

Domowa nutella - jak ją przygotować?

Na początku musisz zaopatrzyć się we wszystkie potrzebne składniki. Na liście zapisz sobie te najpotrzebniejsze. Domowa nutella składa się z:

  • awokado (pamiętaj o tym, by było dojrzałe, jeśli nie jest - musisz poczekać kilka dni),
  • małej łyżeczki oleju kokosowego,
  • 2 dużych łyżek miodu,
  • 2 dużych łyżek kakao,
  • szczypty soli,
  • kilka orzechów (najlepiej laskowych, gdyż one najczęściej dodawane są do kremów czekoladowych).
Domowa nutella
Domowa nutella © Adobe Stock | Aleksandar Ilic; alexandarilich@gmail.com

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie jest banalnie proste i nie wymaga wielkich umiejętności oraz nakładu czasu.
  2. Na samym początku umieść awokado (koniecznie dojrzałe, żeby miało kremową konsystencję), miód, olej kokosowy, kakao oraz orzechy (chyba że nie możesz ich jeść) w misie blendera. Dodaj też odrobinę soli.
  3. Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę. Nie powinno być w niej żadnych grudek.
  4. Taka domowa nutella jest świetnym dodatkiem do kanapek, idealnym nadzieniem do naleśników. Możesz jej także użyć jako dodatku do ciasta, ale i tak najlepiej smakuje jedzona ze słoiczków.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo