PrzepisDietaZdrowszy zamiennik kakao. Jedna szklanka dziennie chroni przed rakiem jelita

Zdrowszy zamiennik kakao. Jedna szklanka dziennie chroni przed rakiem jelita

karob
karob
Źródło zdjęć: © Getty Images | viti

23.09.2023 17:51

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

W smaku przypomina osłodzone kakao, a dodatkowo jest bogaty w błonnik i cenne przeciwutleniacze. Sprawdzi się jako dodatek do koktajlu, ciasta czy deseru. Czy potrzeba więcej argumentów, by wypróbować produkt pozyskiwany ze strąków i nasion chlebowca świętojańskiego?

Chlebowiec świętojański to tylko jedna z nazw wiecznie zielonego drzewa z rodziny bobowatych, znanego także jako szarańczyn strąkowy, drzewo karobowe czy ceratoni. Pochodzi prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu, ale dziś rośnie i jest uprawiane w całym basenie Morza Śródziemnego.

Drzewo, osiągające niekiedy nawet 15 metrów wysokości, jest bardzo wytrzymałe na warunki klimatyczne, potrafi przetrwać nawet 200 lat. Jego owcami są płaskie, długie, brązowo-fioletowe strąki, zwane chlebem świętojańskim. Zrywa się je nie w pełni dojrzałe, po czym suszy na słońcu. Nie mają zbyt atrakcyjnego smaku, gdyż są bardzo twarde i należy je długo żuć, by poczuć wreszcie trochę słodyczy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Znacznie więcej walorów mają produkty powstające po ich przetworzeniu. Z mielonych nasion pozyskuje się tzw. mączkę chleba świętojańskiego (gumę karobową), wykorzystywaną w przemyśle spożywczym jako zagęstnik i stabilizator (znajdziemy ją w lodach, słodyczach, jogurtach).

Ze zmielonych strąków otrzymuje się natomiast karob, czyli proszek przypominający w smaku posłodzone kakao. Ciekawym produktem jest też wyrabiana z nich gęsta, karmelowa melasa karobowa, znakomity substytut miodu czy przeróżnych syropów.

Karob – wartości odżywcze

Głównym składnikiem karobu są węglowodany, które mogą stanowić nawet 60 proc. składu produktu. To przede wszystkim sacharoza, ale znajdziemy tam również sporo glukozy i fruktozy.

Na uwagę zwraca wysoka zawartość błonnika pokarmowego, który reguluje perystaltykę jelit, poprawia efektywność wchłaniania pokarmów oraz ich trawienia, a dodatkowo obniża poziom ciśnienia tętniczego, "złego" cholesterolu LDL oraz biomarkerów odpowiedzialnych za rozwój stanów zapalnych w organizmie. Błonnik zmniejsza także stężenie glukozy i insuliny, co jest korzystne dla osób zmagających się z cukrzycą.

Karob
Karob© Getty Images | Virginia Garcia-CreatiVegan.net

Bardzo ważnym składnikiem karobu są antyoksydanty: proantocyjanidyny, flawanole, katechina, kwas galusowy czy galusan epikatechiny, czyli związki które skutecznie neutralizują szkodliwą aktywność wolnych rodników odpowiedzialnych za przyspieszanie procesów starzenia organizmu oraz rozwój wielu poważnych schorzeń, w tym chorób układu krążenia oraz nowotworów. Badania naukowe wykazały, że produkty pozyskiwane z szarańczynu strąkowego mogą być pomocne m.in. w zapobieganiu raka jelita grubego.

Karob dostarcza sporo witamin (A, B2, B3, D) i minerałów (wapnia, fosforu, potasu, magnezu, żelaza), a ponadto manganu, baru, miedzi oraz niklu.

Proszek jest bardzo ciekawym substytutem kakao, nie tylko ze względu na smak, ale również małą ilość tłuszczu. W odróżnieniu od ziaren kakaowca nie zawiera substancji pobudzających, w tym kofeiny. Może być alternatywą dla osób, u których występuje alergia na kakao.

Karob w kuchni

Najprostszym pomysłem na wykorzystanie karobu jest przygotowanie z niego napoju – zamiennika kakao. Do garnka wlewamy kubek mleka, krowiego lub roślinnego (owsianego, ryżowego), dosypujemy proszek ze zmielonych strąków drzewa świętojańskiego (łyżka), zagotowujemy, dokładnie mieszając, by pozbyć się grudek. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Napoju nie trzeba słodzić, gdyż karob dostarcza sporo słodyczy.

Możemy też przygotować karobowy jogurt. Proszek wystarczy rozmieszać z jogurtem naturalnym i wzbogacić np. suszoną żurawiną, rodzynkami albo liofilizowanymi owocami. Karob warto zastąpić melasą z owoców szarańczyna. Dzięki temu, oprócz słodyczy, uzyskamy karmelowy smak.

Produkt wykorzystamy do wypieku rozmaitych ciast i ciasteczek. Świetnie komponuje się z lodami oraz innymi deserami. Melasę karobową możemy zmieszać z pastą tahini, by uzyskać pyszny krem do kanapek. Łącząc ją z octem balsamicznym, oliwą, sokiem z cytryny oraz pieprzem otrzymamy ciekawy dressing do sałatki (np. z buraków, ogórka, selera naciowego i pestek słonecznika).

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także