PrzepisSałatkiDaria Ładocha serwuje sałatkę z pieczonymi ziemniakami. Przepis stał się hitem

Daria Ładocha serwuje sałatkę z pieczonymi ziemniakami. Przepis stał się hitem

Sałatka Darii Ładochy to prawdziwa uczta
Sałatka Darii Ładochy to prawdziwa uczta
Źródło zdjęć: © Instagram.com | darialadocha

17.09.2023 12:10

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pomysłów na pyszne, ciekawe i przede wszystkim smaczne sałatki nigdy za wiele. Tym razem z genialnym patentem przychodzi sama Daria Ładocha.

Nie wiem, jak ty, ale ja uważam, że im więcej sprawdzonych przepisów w kuchni, tym lepiej. Dotyczy to też kultowych sałatek. Dzięki dużemu wyborowi mamy pewność, że szybko nam się nie znudzą. A jak już pisałam nie raz, w kuchni najgorsza jest monotonia i nuda. 

Ale nie martw się, z przepisem znawczyni sztuki kulinarnej odkryjesz smak pieczonych ziemniaków na nowo. Co więcej, przygotujesz dla swoich bliskich naprawdę coś wyjątkowego. Na pewno będą zachwyceni!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Blogerka kulinarna dzieli się przepisem na sałatkę

Daria Ładocha to znana i ceniona dziennikarka, która jest jednocześnie prawdziwą znawczynią świata kulinariów. Szczególnie skupia się na zdrowym odżywianiu. Ma też ogromną słabość do kuchni tajskiej

To jednak nie koniec. Pani Daria dzieli się chętnie perełkami kulinarnymi w sieci. Na jej koncie na Instagramie znalazłam właśnie genialny przepis na sałatkę z pieczonymi ziemniakami. To cudo w jadalnym wydaniu podbiło moje serce od pierwszego kęsa. A, że ziemniaki w takiej wersji kojarzą mi się stricte z jesienią, uważam, że jest to najlepszy czas, aby przetestować przepis pani Darii we własnej kuchni.  

Jak zrobić sałatkę z pieczonymi ziemniakami od Darii Ładochy?

Składniki:

Ziemniaki:

  • 500 g ziemniaków,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu,
  • przyprawy: sól czosnkowa, świeżo mielony pieprz, oregano.

Dodatki:

  • 1 czerwona cebula,
  • 2 garście groszku cukrowego,
  • 8 mini kolb kukurydzy,
  • małe opakowanie szpinaku baby,
  • kilka listków bazylii/może być też mięta.

Sos:

  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania ziemniaków. W tym celu wlej zimną wodę do garnka, dodaj sól i na koniec do środka włóż ziemniaki.
  2. Rozpocznij gotowanie na palniku. Kiedy woda się już zagotuje, odlicz dodatkowe 5 minut i odcedź ziemniaki. 
  3. Wstępnie podgotowane warzywa przełóż następnie na blachę do pieczenia i polej je delikatnie oliwą. Następnie dodaj przyprawy oraz świeżą gałązkę rozmarynu. 
  4. Tak przygotowane ziemniaki wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz następnie przez 20 minut
  5. W międzyczasie możesz przygotować domowy sos. W tym celu połącz i dokładnie wymieszaj: oliwkę z oliwek, musztardę, sok z cytryny oraz miód. 
  6. Następnie pokrój czerwoną cebulę w piórka. Natomiast groszek cukrowy możesz podać na surowo lub zblanszować. Wybierz taką opcję, która bardziej ci odpowiada. 
  7. Teraz połącz wszystkie składniki. Najpierw na talerzu powinien pojawić się szpinak i świeża bazylia. Następnie dodaj cebulę oraz groszek. 
  8. Kiedy ziemniaki będą już gotowe, dodaj je do pozostałych składników. Nie zapomnij też o mini kolbach kukurydzy, które wcześniej warto podzielić na mniejsze kawałki.
  9. Na koniec dodaj do sałatki domowej roboty sos. I to wszystko!

Prawda, że od samego czytania można zgłodnieć? Jest to chyba najlepszy moment, aby udać się do kuchni i odtworzyć to wyśmienite danie. Zgadzasz się ze mną?

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także