Weź mąkę i ziemniaki. Robert Makłowicz ma niezawodny pomysł na rewelacyjne pyzy

Kiedy Robert Makłowicz przekazuje przepis na pyzy, to nie wolno tego ot tak pominąć. Nasz ulubiony krytyk kulinarny zna się na rzeczy, a pyzy według jego receptury wychodzą po prostu rewelacyjne.

Robert Makłowicz zdradził przepis na pyzy z mięsemRobert Makłowicz zdradził przepis na pyzy z mięsem
Źródło zdjęć: © Canva.com, Facebook

Pyzy to klasyka polskiej kuchni, którą każdy na pewno zna. Same, z mięsem, z serem, grzybami, a nawet na słodko — kochamy je wszystkie równie mocno. Warto jednak zauważyć, że gdy te smaczne kluski zostają przygotowane w nieudolny sposób, cały ich czar pryska niczym bańka mydlana. Na to nie można więc sobie pozwolić — trzeba zastosować sprawdzoną recepturę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bananowo-szpinakowe pankejki. Idealne na śniadanie i jako przekąska do szkoły

O tym, jak przyrządzić idealne pyzy z mięsem opowiedział któregoś razu sam Robert Makłowicz. Jego przepis jest jednocześnie bardzo łatwy i niezwykle skuteczny. Pyzy wychodzą smaczne, aromatyczne, idealnie miękkie. Wiele rzeczy przecież można znieść — ale na pewno nie zbyt twarde czy gumiaste ciasto w pyzach. Spokojnie, podążasz za samym Robertem Makłowiczem. Czy coś tu ma prawo pójść nie tak?

Przepis na pyzy według Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • niepełna szklanka mąki pszennej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 jajka,
  • sól.

Farsz mięsny:


  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • pieprz do smaku.
Robert Makłowicz ma prosty sposób na pyszne pyzy z mięsem
Robert Makłowicz ma prosty sposób na pyszne pyzy z mięsem © canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki podziel na dwie równe części. Pierwszą z nich obierz, ugotuj do miękkości i rozdrobnij. Drugą obierz i surowo zetrzyj na tarce. Następnie odciśnij z nich nadmiar wody i przecedź.
  2. Ugotowane i rozdrobnione ziemniaki przełóż do naczynia i połącz z surowymi. Następnie wbij do nich jajka, dodaj mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz szczyptę soli. Wyrób elastyczne ciasto. Kiedy przestaje kleić się do rąk, oznacza to, że jest już gotowe.
  3. Czas na farsz. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Oba składniki zmieszaj z mięsem mielonym. Dopraw do smaku pieprzem, dodaj majeranek.
  4. Z przygotowanego wcześniej ciasta uformuj placuszki. Na środek każdego wyłóż trochę farszu i zawiń w kulki.
  5. Pyzy gotuj w osolonej wodzie. Od momentu ich wypłynięcia na wierzch powinno to zająć dokładnie 10 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład okrasą z cebuli i boczku. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇