Weź mąkę i ziemniaki. Robert Makłowicz ma niezawodny pomysł na rewelacyjne pyzy
Kiedy Robert Makłowicz przekazuje przepis na pyzy, to nie wolno tego ot tak pominąć. Nasz ulubiony krytyk kulinarny zna się na rzeczy, a pyzy według jego receptury wychodzą po prostu rewelacyjne.
12.09.2023 11:27
Pyzy to klasyka polskiej kuchni, którą każdy na pewno zna. Same, z mięsem, z serem, grzybami, a nawet na słodko — kochamy je wszystkie równie mocno. Warto jednak zauważyć, że gdy te smaczne kluski zostają przygotowane w nieudolny sposób, cały ich czar pryska niczym bańka mydlana. Na to nie można więc sobie pozwolić — trzeba zastosować sprawdzoną recepturę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
O tym, jak przyrządzić idealne pyzy z mięsem opowiedział któregoś razu sam Robert Makłowicz. Jego przepis jest jednocześnie bardzo łatwy i niezwykle skuteczny. Pyzy wychodzą smaczne, aromatyczne, idealnie miękkie. Wiele rzeczy przecież można znieść — ale na pewno nie zbyt twarde czy gumiaste ciasto w pyzach. Spokojnie, podążasz za samym Robertem Makłowiczem. Czy coś tu ma prawo pójść nie tak?
Przepis na pyzy według Roberta Makłowicza
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków,
- niepełna szklanka mąki pszennej,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- 2 jajka,
- sól.
Farsz mięsny:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżka majeranku
- pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki podziel na dwie równe części. Pierwszą z nich obierz, ugotuj do miękkości i rozdrobnij. Drugą obierz i surowo zetrzyj na tarce. Następnie odciśnij z nich nadmiar wody i przecedź.
- Ugotowane i rozdrobnione ziemniaki przełóż do naczynia i połącz z surowymi. Następnie wbij do nich jajka, dodaj mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz szczyptę soli. Wyrób elastyczne ciasto. Kiedy przestaje kleić się do rąk, oznacza to, że jest już gotowe.
- Czas na farsz. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Oba składniki zmieszaj z mięsem mielonym. Dopraw do smaku pieprzem, dodaj majeranek.
- Z przygotowanego wcześniej ciasta uformuj placuszki. Na środek każdego wyłóż trochę farszu i zawiń w kulki.
- Pyzy gotuj w osolonej wodzie. Od momentu ich wypłynięcia na wierzch powinno to zająć dokładnie 10 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład okrasą z cebuli i boczku. Smacznego!