Weź mąkę i ziemniaki. Robert Makłowicz ma niezawodny pomysł na rewelacyjne pyzy

Robert Makłowicz zdradził przepis na pyzy z mięsem
Robert Makłowicz zdradził przepis na pyzy z mięsem
Źródło zdjęć: © Canva.com, Facebook

12.09.2023 11:27

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kiedy Robert Makłowicz przekazuje przepis na pyzy, to nie wolno tego ot tak pominąć. Nasz ulubiony krytyk kulinarny zna się na rzeczy, a pyzy według jego receptury wychodzą po prostu rewelacyjne.

Pyzy to klasyka polskiej kuchni, którą każdy na pewno zna. Same, z mięsem, z serem, grzybami, a nawet na słodko — kochamy je wszystkie równie mocno. Warto jednak zauważyć, że gdy te smaczne kluski zostają przygotowane w nieudolny sposób, cały ich czar pryska niczym bańka mydlana. Na to nie można więc sobie pozwolić — trzeba zastosować sprawdzoną recepturę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

O tym, jak przyrządzić idealne pyzy z mięsem opowiedział któregoś razu sam Robert Makłowicz. Jego przepis jest jednocześnie bardzo łatwy i niezwykle skuteczny. Pyzy wychodzą smaczne, aromatyczne, idealnie miękkie. Wiele rzeczy przecież można znieść — ale na pewno nie zbyt twarde czy gumiaste ciasto w pyzach. Spokojnie, podążasz za samym Robertem Makłowiczem. Czy coś tu ma prawo pójść nie tak?

Przepis na pyzy według Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • niepełna szklanka mąki pszennej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 jajka,
  • sól.

Farsz mięsny:


  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • pieprz do smaku.
Robert Makłowicz ma prosty sposób na pyszne pyzy z mięsem
Robert Makłowicz ma prosty sposób na pyszne pyzy z mięsem© canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki podziel na dwie równe części. Pierwszą z nich obierz, ugotuj do miękkości i rozdrobnij. Drugą obierz i surowo zetrzyj na tarce. Następnie odciśnij z nich nadmiar wody i przecedź.
  2. Ugotowane i rozdrobnione ziemniaki przełóż do naczynia i połącz z surowymi. Następnie wbij do nich jajka, dodaj mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz szczyptę soli. Wyrób elastyczne ciasto. Kiedy przestaje kleić się do rąk, oznacza to, że jest już gotowe.
  3. Czas na farsz. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Oba składniki zmieszaj z mięsem mielonym. Dopraw do smaku pieprzem, dodaj majeranek.
  4. Z przygotowanego wcześniej ciasta uformuj placuszki. Na środek każdego wyłóż trochę farszu i zawiń w kulki.
  5. Pyzy gotuj w osolonej wodzie. Od momentu ich wypłynięcia na wierzch powinno to zająć dokładnie 10 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład okrasą z cebuli i boczku. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także