Te kwiaty rosną w niemal każdym ogródku. Mało kto wie, że herbata z nich poprawia nastrój

Kwiaty w przydomowych i działkowych ogródkach powoli zaczynają cieszyć oko. Nie wszyscy jednak wiedzą, że te rośliny, które rosną niemal przy każdym domu, dodane do herbaty potrafią m.in. pozytywnie wpłynąć na nastrój. 

ObrazekPixabay

To jedne z najpopularniejszych kwiatów, które można spotkać na każdym kroku. Choć niektórzy znają ich właściwości, nie robią kompletnie nic, by z nich skorzystać. To duży błąd, ponieważ nasz organizm zdecydowanie podziękuje nam za herbatki z płatków tych kwiatów.

Herbata z płatków róż. Napój z magicznymi właściwościami

Róża to nie tylko wspaniała roślina, która jest symbolem miłości, namiętności i piękna. Smakuje równie dobrze, jak wygląda. Jest także niezwykle bogata w flawnoidy i antocyjany oraz witaminy C, E, K i B, a także potas, magnez, żelazo i fosfor. W jej płatkach znajdują się również olejki eteryczne, które nadają pięknego zapachu.

Regularne picie herbaty z płatków róży może mieć zbawienny wpływ na nasz organizm. Działa ona przeciwgrzybicznie, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, dzięki czemu możemy wzmocnić naszą odporność. Łagodzi również problemy związane z układem pokarmowym, zmniejsza bóle, reguluje poziom cukru we krwi, chroni przed chorobami – na przykład przed chorobą niedokrwienną serca. Ma również działanie uspokajające i przeciwstarzeniowe, więc to idealna propozycja dla tych, którym zależy o dbaniu na zdrowiu i urodzie.

Herbata różana ma ogrom właściwości. Fot. Pixabay
Herbata różana ma ogrom właściwości. Fot. Pixabay

Herbata z róży - przepis. Jest błyskawiczna i bajecznie prosta w przygotowaniu

Przygotowanie herbaty z płatków róży jest bajecznie proste. Wystarczy 1 łyżkę suszonych płatków róż zalać szklanką wrzątku i parzyć pod przykryciem przez około 10 minut. Jeśli zależy nam na intensywniejszym smaku, powinniśmy odstawić ją na dłuższy czas, by nabrała smaku i aromatu.

Herbata z róży wyróżnia się łagodnym zapachem i nieco kwaskowym smakiem. Jeśli chcemy ją dosłodzić, nie używajmy cukru. Doskonale sprawdzi się w tym celu naturalny miód.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku