Te kwiaty rosną w niemal każdym ogródku. Mało kto wie, że herbata z nich poprawia nastrój

Kwiaty w przydomowych i działkowych ogródkach powoli zaczynają cieszyć oko. Nie wszyscy jednak wiedzą, że te rośliny, które rosną niemal przy każdym domu, dodane do herbaty potrafią m.in. pozytywnie wpłynąć na nastrój. 

ObrazekPixabay

To jedne z najpopularniejszych kwiatów, które można spotkać na każdym kroku. Choć niektórzy znają ich właściwości, nie robią kompletnie nic, by z nich skorzystać. To duży błąd, ponieważ nasz organizm zdecydowanie podziękuje nam za herbatki z płatków tych kwiatów.

Herbata z płatków róż. Napój z magicznymi właściwościami

Róża to nie tylko wspaniała roślina, która jest symbolem miłości, namiętności i piękna. Smakuje równie dobrze, jak wygląda. Jest także niezwykle bogata w flawnoidy i antocyjany oraz witaminy C, E, K i B, a także potas, magnez, żelazo i fosfor. W jej płatkach znajdują się również olejki eteryczne, które nadają pięknego zapachu.

Regularne picie herbaty z płatków róży może mieć zbawienny wpływ na nasz organizm. Działa ona przeciwgrzybicznie, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, dzięki czemu możemy wzmocnić naszą odporność. Łagodzi również problemy związane z układem pokarmowym, zmniejsza bóle, reguluje poziom cukru we krwi, chroni przed chorobami – na przykład przed chorobą niedokrwienną serca. Ma również działanie uspokajające i przeciwstarzeniowe, więc to idealna propozycja dla tych, którym zależy o dbaniu na zdrowiu i urodzie.

Herbata różana ma ogrom właściwości. Fot. Pixabay
Herbata różana ma ogrom właściwości. Fot. Pixabay

Herbata z róży - przepis. Jest błyskawiczna i bajecznie prosta w przygotowaniu

Przygotowanie herbaty z płatków róży jest bajecznie proste. Wystarczy 1 łyżkę suszonych płatków róż zalać szklanką wrzątku i parzyć pod przykryciem przez około 10 minut. Jeśli zależy nam na intensywniejszym smaku, powinniśmy odstawić ją na dłuższy czas, by nabrała smaku i aromatu.

Herbata z róży wyróżnia się łagodnym zapachem i nieco kwaskowym smakiem. Jeśli chcemy ją dosłodzić, nie używajmy cukru. Doskonale sprawdzi się w tym celu naturalny miód.

Wybrane dla Ciebie

Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste