PrzepisTe kwiaty rosną w niemal każdym ogródku. Mało kto wie, że herbata z nich poprawia nastrój

Te kwiaty rosną w niemal każdym ogródku. Mało kto wie, że herbata z nich poprawia nastrój

Pixabay
Pixabay

Kwiaty w przydomowych i działkowych ogródkach powoli zaczynają cieszyć oko. Nie wszyscy jednak wiedzą, że te rośliny, które rosną niemal przy każdym domu, dodane do herbaty potrafią m.in. pozytywnie wpłynąć na nastrój. 

To jedne z najpopularniejszych kwiatów, które można spotkać na każdym kroku. Choć niektórzy znają ich właściwości, nie robią kompletnie nic, by z nich skorzystać. To duży błąd, ponieważ nasz organizm zdecydowanie podziękuje nam za herbatki z płatków tych kwiatów.

Herbata z płatków róż. Napój z magicznymi właściwościami

Róża to nie tylko wspaniała roślina, która jest symbolem miłości, namiętności i piękna. Smakuje równie dobrze, jak wygląda. Jest także niezwykle bogata w flawnoidy i antocyjany oraz witaminy C, E, K i B, a także potas, magnez, żelazo i fosfor. W jej płatkach znajdują się również olejki eteryczne, które nadają pięknego zapachu.

Regularne picie herbaty z płatków róży może mieć zbawienny wpływ na nasz organizm. Działa ona przeciwgrzybicznie, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, dzięki czemu możemy wzmocnić naszą odporność. Łagodzi również problemy związane z układem pokarmowym, zmniejsza bóle, reguluje poziom cukru we krwi, chroni przed chorobami – na przykład przed chorobą niedokrwienną serca. Ma również działanie uspokajające i przeciwstarzeniowe, więc to idealna propozycja dla tych, którym zależy o dbaniu na zdrowiu i urodzie.

Herbata różana ma ogrom właściwości. Fot. Pixabay
Herbata różana ma ogrom właściwości. Fot. Pixabay

Herbata z róży - przepis. Jest błyskawiczna i bajecznie prosta w przygotowaniu

Przygotowanie herbaty z płatków róży jest bajecznie proste. Wystarczy 1 łyżkę suszonych płatków róż zalać szklanką wrzątku i parzyć pod przykryciem przez około 10 minut. Jeśli zależy nam na intensywniejszym smaku, powinniśmy odstawić ją na dłuższy czas, by nabrała smaku i aromatu.

Herbata z róży wyróżnia się łagodnym zapachem i nieco kwaskowym smakiem. Jeśli chcemy ją dosłodzić, nie używajmy cukru. Doskonale sprawdzi się w tym celu naturalny miód.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także