NewsyCoraz więcej osób rezygnuje z jedzenia awokado. Powód jest przerażający

Coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia awokado. Powód jest przerażający

Kulisy uprawy awokado są szokujące
Kulisy uprawy awokado są szokujące
Źródło zdjęć: © Pixabay
06.10.2023 13:15, aktualizacja: 17.01.2024 19:05

Awokado, mimo że wychwalane za wartości prozdrowotne, ma swoją mroczną stronę. To bardzo zasobożerny gatunek, którego uprawa negatywnie odbija się na środowisku naturalnym. Co więcej, za produkcją awokado stoją dramaty wielu ludzi, a nawet kartele narkotykowe.

Awokado, mimo swoich licznych zalet, jest owocem, który budzi wiele kontrowersji. Powstał nawet ruch "avokadon't", którego zwolennicy sprzeciwiają się jedzeniu tego gatunku owoców. Dlaczego tak się dzieje? Otóż kulisy jego uprawy są przerażające.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

"Awokadon't". Dlaczego ludzie rezygnują z jedzenia awokado?

Główne problemy dotyczą awokado pochodzącego z Meksyku i Chile, które są największymi producentami tego owocu. Wraz ze wzrostem popytu na awokado rośnie także zainteresowanie jego uprawą. Aby zaspokoić globalne zapotrzebowanie, niszczone są lasy, które są zastępowane plantacjami awokado. To prowadzi do degradacji siedlisk zwierząt i erozji gleby. Używa się również dużej ilości pestycydów, które przedostając się do gleby, powietrza i wody, negatywnie wpływają na faunę i florę oraz zdrowie rolników i mieszkańców okolicznych obszarów.

Co więcej, w ostatnich latach uprawa awokado stała się bardziej opłacalna niż produkcja kokainy. W rezultacie wiele plantacji awokado w Meksyku zostało przejętych przez kartele narkotykowe, co przyczyniło się do licznych ofiar (również śmiertelnych) wśród rolników, którzy nie chcieli podporządkować się nowym właścicielom. Warunki pracy na takich plantacjach są często porównywane do niewolnictwa.

Z uprawą awokado wiąże się wiele kontrowersji
Z uprawą awokado wiąże się wiele kontrowersji© Pixabay

Kontrowersje związane z uprawą awokado

Dodatkowo produkcja awokado jest bardzo zasobożerna. Na wyprodukowanie 1 kg awokado potrzeba aż 600 litrów wody, podczas gdy do wyprodukowania 1 kg jabłek wystarczy zaledwie 1 litr. W rezultacie rosnąca liczba plantacji awokado prowadzi do wyczerpywania naturalnych zasobów wody, co jest szczególnie widoczne w Chile.

W związku z powyższym warto zwracać szczególną uwagę na pochodzenie owoców podczas zakupów. Powinniśmy sięgać po awokado pochodzące z Hiszpanii lub Izraela, a unikać tych z Chile i Meksyku. Można również szukać produktów oznaczonych jako "Fair Trade".

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także