Ten owoc znają wszyscy. Mało kto wie, czy można go mrozić

Awokado to egzotyczny owoc, który w ostatnim czasie cieszy się ogromną popularnością również i w naszym kraju. Szybko dojrzewa, a co za tym idzie, krótko nadaje się do spożycia. Pojawiają się więc pytania, czy trzeba zjadać je na siłę, wyrzucać czy jednak można je zamrozić.

Ten owoc znają wszyscy. Mało kto wie, czy można go mrozić. Fot. PexelsTen owoc znają wszyscy. Mało kto wie, czy można go mrozić. Fot. Pexels

Jedzenie awokado stało się bardzo modne, jednak nie bez powodu. Ma ogrom wspaniałych właściwości i jest bogatym źródłem wielu witamin. Można jeść je na wiele różnorodnych sposobów i nigdy się nie znudzi. Tylko czy można mrozić awokado? Odpowiadamy.

Czy można mrozić awokado? Jest jedno ale

Awokado można mrozić, ale istnieje ryzyko, że przez to straci swój wyjątkowy smak oraz konsystencję. Warto więc odpowiednio przygotować je do przechowywania w zamrażarce, by jak najmniej narazić je na niesprzyjające czynniki.

Awokado do mrożenia należy pokroić na kawałki lub plasterki. Aby zapobiec sklejeniu, warto ułożyć je na desce i włożyć do zamrażarki, a gdy już się schłodzi, wrzucić do woreczka.

Dużo lepszym sposobem na przechowywanie awokado jest zblendowanie owocu. Taki przecier świetnie nada się jako składnik pasty na kanapkę, smoothie czy koktajlu. Można przechowywać go w pojemniku na kostki lodu lub hermetycznie zamykanym szklanym bądź plastikowym pojemniku.

Obrazek
Awokado na drewnianej desce - Pyszności

Awokado – czy warto je jeść? Właściwości i składniki odżywcze

W awokado znajdziemy potas, miedź, fosfor, magnez i żelazo, a także witaminy C, A i E, witaminę K oraz witaminy z grupy B i kwas foliowy. Jedzenie awokado obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie we krwi, poprawia pracę serca i pozytywnie wpływa na układ nerwowy.

Korzystnie wpływa na rozwój dziecka w łonie matki i ma działanie antynowotworowe. Wspomaga też układ odpornościowy, pracę wątroby, wzrok, a także zwiększa gęstość kości i ma ogromny udział w terapii wspomagającej w przypadku białaczki szpikowej i innych nowotworów.

Ten owoc znają wszyscy. Mało kto wie, czy można go mrozić. Fot. Pexels
Ten owoc znają wszyscy. Mało kto wie, czy można go mrozić. Fot. Pexels
Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇