Ten owoc znają wszyscy. Mało kto wie, czy można go mrozić

Awokado to egzotyczny owoc, który w ostatnim czasie cieszy się ogromną popularnością również i w naszym kraju. Szybko dojrzewa, a co za tym idzie, krótko nadaje się do spożycia. Pojawiają się więc pytania, czy trzeba zjadać je na siłę, wyrzucać czy jednak można je zamrozić.

Ten owoc znają wszyscy. Mało kto wie, czy można go mrozić. Fot. PexelsTen owoc znają wszyscy. Mało kto wie, czy można go mrozić. Fot. Pexels

Jedzenie awokado stało się bardzo modne, jednak nie bez powodu. Ma ogrom wspaniałych właściwości i jest bogatym źródłem wielu witamin. Można jeść je na wiele różnorodnych sposobów i nigdy się nie znudzi. Tylko czy można mrozić awokado? Odpowiadamy.

Czy można mrozić awokado? Jest jedno ale

Awokado można mrozić, ale istnieje ryzyko, że przez to straci swój wyjątkowy smak oraz konsystencję. Warto więc odpowiednio przygotować je do przechowywania w zamrażarce, by jak najmniej narazić je na niesprzyjające czynniki.

Awokado do mrożenia należy pokroić na kawałki lub plasterki. Aby zapobiec sklejeniu, warto ułożyć je na desce i włożyć do zamrażarki, a gdy już się schłodzi, wrzucić do woreczka.

Dużo lepszym sposobem na przechowywanie awokado jest zblendowanie owocu. Taki przecier świetnie nada się jako składnik pasty na kanapkę, smoothie czy koktajlu. Można przechowywać go w pojemniku na kostki lodu lub hermetycznie zamykanym szklanym bądź plastikowym pojemniku.

Obrazek
Awokado na drewnianej desce - Pyszności

Awokado – czy warto je jeść? Właściwości i składniki odżywcze

W awokado znajdziemy potas, miedź, fosfor, magnez i żelazo, a także witaminy C, A i E, witaminę K oraz witaminy z grupy B i kwas foliowy. Jedzenie awokado obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie we krwi, poprawia pracę serca i pozytywnie wpływa na układ nerwowy.

Korzystnie wpływa na rozwój dziecka w łonie matki i ma działanie antynowotworowe. Wspomaga też układ odpornościowy, pracę wątroby, wzrok, a także zwiększa gęstość kości i ma ogromny udział w terapii wspomagającej w przypadku białaczki szpikowej i innych nowotworów.

Ten owoc znają wszyscy. Mało kto wie, czy można go mrozić. Fot. Pexels
Ten owoc znają wszyscy. Mało kto wie, czy można go mrozić. Fot. Pexels
Wybrane dla Ciebie
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój