Ten owoc znają wszyscy. Mało kto wie, czy można go mrozić
Awokado to egzotyczny owoc, który w ostatnim czasie cieszy się ogromną popularnością również i w naszym kraju. Szybko dojrzewa, a co za tym idzie, krótko nadaje się do spożycia. Pojawiają się więc pytania, czy trzeba zjadać je na siłę, wyrzucać czy jednak można je zamrozić.
24.05.2023 07:03
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jedzenie awokado stało się bardzo modne, jednak nie bez powodu. Ma ogrom wspaniałych właściwości i jest bogatym źródłem wielu witamin. Można jeść je na wiele różnorodnych sposobów i nigdy się nie znudzi. Tylko czy można mrozić awokado? Odpowiadamy.
Czy można mrozić awokado? Jest jedno ale
Awokado można mrozić, ale istnieje ryzyko, że przez to straci swój wyjątkowy smak oraz konsystencję. Warto więc odpowiednio przygotować je do przechowywania w zamrażarce, by jak najmniej narazić je na niesprzyjające czynniki.
Awokado do mrożenia należy pokroić na kawałki lub plasterki. Aby zapobiec sklejeniu, warto ułożyć je na desce i włożyć do zamrażarki, a gdy już się schłodzi, wrzucić do woreczka.
Dużo lepszym sposobem na przechowywanie awokado jest zblendowanie owocu. Taki przecier świetnie nada się jako składnik pasty na kanapkę, smoothie czy koktajlu. Można przechowywać go w pojemniku na kostki lodu lub hermetycznie zamykanym szklanym bądź plastikowym pojemniku.
Awokado – czy warto je jeść? Właściwości i składniki odżywcze
W awokado znajdziemy potas, miedź, fosfor, magnez i żelazo, a także witaminy C, A i E, witaminę K oraz witaminy z grupy B i kwas foliowy. Jedzenie awokado obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie we krwi, poprawia pracę serca i pozytywnie wpływa na układ nerwowy.
Korzystnie wpływa na rozwój dziecka w łonie matki i ma działanie antynowotworowe. Wspomaga też układ odpornościowy, pracę wątroby, wzrok, a także zwiększa gęstość kości i ma ogromny udział w terapii wspomagającej w przypadku białaczki szpikowej i innych nowotworów.