WAŻNE
TERAZ

Czarne chmury nad Wąsikiem i Kamińskim. Jest ruch prokuratury

Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej

Tradycyjna polska sałatka jarzynowa jest doskonała na przystawkę lub jako dodatek do domowych pasztetów i wędlin, jednak jej przygotowanie wymaga czasu. O wiele szybciej zrobisz inną sałatkę z majonezem, na przykład szwajcarską – wrzucam do środka ser, szynkę i makaron naleśnikowy. Wszyscy się zachwycają.

Do sałatki z szynką i serem możesz dodać makaronDo sałatki z szynką i serem możesz dodać makaron
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Sałatki z majonezem to popularny wybór na rodzinne spotkania lub domówki w gronie przyjaciół. W PRL-u na stole nie mogło zabraknąć sałatki jarzynowej, która nie zawsze była robiona z ugotowanych warzyw. W ubogiej wersji na szybko mieszano groszek z jajkiem, cebulą i ogórkami. W podobny sposób przygotujesz sałatkę szwajcarską – jej główne składniki to: szynka, ser żółty (nie musi być szwajcarski), ogórki i cebula. Dodatki w postaci makaronu lub jajek są opcjonalne.

Sałatka makaronowa z kiełbaskami. Obok takiej kombinacji smaków nie sposób przejść obojętnie

Inne pomysły na szybką sałatkę z majonezem

Jedną z ciekawszych sałatek tego typu jest warstwowa "siódemka" z przepisu Ewy Wachowicz. Chociaż zawiera wiele różnych składników, nie wymaga gotowania warzyw, więc zrobisz ją w niecałe 20 minut. W środku znajduje się seler naciowy, zielony groszek, sałata lodowa, majonez i drobno pokrojony boczek podsmażony na chrupko.

Klasyką jest sałatka z marynowanymi pieczarkami. W tym przypadku wystarczy wymieszać marynowane grzybki (nie muszą być pieczarki) z ogórkiem jajkiem i majonezem. Dla chętnych – zielony groszek.

Popularna na imprezach jest również sałatka z wędzonym kurczakiem i ananasem, której przygotowanie również wymaga tylko pokrojenia składników i wymieszania z majonezem. Do środka możesz wrzucić ugotowany ryż albo makaron. Obowiązkowe składniki to: wędzony kurczak, ananas z puszki, kukurydza, por i majonez.

Przepis na sałatkę szwajcarską z szynką i serem

Do sałatki szwajcarskiej możesz dodać ugotowany makaron, na przykład penne lub farfalle. Sprawdzi się także makaron naleśnikowy. Jeśli chcesz, aby kompozycja była jeszcze bardziej sycąca, dorzuć jajka ugotowane na twardo.

Składniki:

  • 200 g szynki,
  • 150 g żółtego sera w plasterkach,
  • 1 zielony ogórek lub 5 konserwowych,
  • pół cebuli,
  • opcjonalnie ugotowany makaron lub 2–3 naleśniki,
  • 3 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz według uznania.

Sposób przygotowania:

  1. Szynkę pokrój w plasterki, a następnie w paski. Tak samo pokrój ser żółty. Ogórek zielony lub konserwowe pokrój w słupki, a cebulę – w pióra.
  2. Wszystkie składniki wrzuć do miski. Opcjonalnie dodaj ugotowany al dente makaron lub naleśniki pokrojone w paski.
  3. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj z majonezem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza