Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Tradycyjna polska sałatka jarzynowa jest doskonała na przystawkę lub jako dodatek do domowych pasztetów i wędlin, jednak jej przygotowanie wymaga czasu. O wiele szybciej zrobisz inną sałatkę z majonezem, na przykład szwajcarską – wrzucam do środka ser, szynkę i makaron naleśnikowy. Wszyscy się zachwycają.
Sałatki z majonezem to popularny wybór na rodzinne spotkania lub domówki w gronie przyjaciół. W PRL-u na stole nie mogło zabraknąć sałatki jarzynowej, która nie zawsze była robiona z ugotowanych warzyw. W ubogiej wersji na szybko mieszano groszek z jajkiem, cebulą i ogórkami. W podobny sposób przygotujesz sałatkę szwajcarską – jej główne składniki to: szynka, ser żółty (nie musi być szwajcarski), ogórki i cebula. Dodatki w postaci makaronu lub jajek są opcjonalne.
Sałatka makaronowa z kiełbaskami. Obok takiej kombinacji smaków nie sposób przejść obojętnie
Inne pomysły na szybką sałatkę z majonezem
Jedną z ciekawszych sałatek tego typu jest warstwowa "siódemka" z przepisu Ewy Wachowicz. Chociaż zawiera wiele różnych składników, nie wymaga gotowania warzyw, więc zrobisz ją w niecałe 20 minut. W środku znajduje się seler naciowy, zielony groszek, sałata lodowa, majonez i drobno pokrojony boczek podsmażony na chrupko.
Klasyką jest sałatka z marynowanymi pieczarkami. W tym przypadku wystarczy wymieszać marynowane grzybki (nie muszą być pieczarki) z ogórkiem jajkiem i majonezem. Dla chętnych – zielony groszek.
Popularna na imprezach jest również sałatka z wędzonym kurczakiem i ananasem, której przygotowanie również wymaga tylko pokrojenia składników i wymieszania z majonezem. Do środka możesz wrzucić ugotowany ryż albo makaron. Obowiązkowe składniki to: wędzony kurczak, ananas z puszki, kukurydza, por i majonez.
Przepis na sałatkę szwajcarską z szynką i serem
Do sałatki szwajcarskiej możesz dodać ugotowany makaron, na przykład penne lub farfalle. Sprawdzi się także makaron naleśnikowy. Jeśli chcesz, aby kompozycja była jeszcze bardziej sycąca, dorzuć jajka ugotowane na twardo.
Składniki:
- 200 g szynki,
- 150 g żółtego sera w plasterkach,
- 1 zielony ogórek lub 5 konserwowych,
- pół cebuli,
- opcjonalnie ugotowany makaron lub 2–3 naleśniki,
- 3 łyżki majonezu,
- sól i pieprz według uznania.
Sposób przygotowania:
- Szynkę pokrój w plasterki, a następnie w paski. Tak samo pokrój ser żółty. Ogórek zielony lub konserwowe pokrój w słupki, a cebulę – w pióra.
- Wszystkie składniki wrzuć do miski. Opcjonalnie dodaj ugotowany al dente makaron lub naleśniki pokrojone w paski.
- Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj z majonezem.