Nadmiar naleśników przerabiam na makaron. Moja rodzina lubi bardziej niż spaghetti

Makaron naleśnikowy to sprytny sposób na wykorzystanie resztek z poprzedniego dnia. Chociaż przyznaję, że zdarza mi się smażyć naleśniki na świeżo, a następnie kroić je w cienkie paski, bo akurat w takiej formie pasują do obiadu. Świetnie smakują z sosem pomidorowym i wszelkimi sosami śmietanowymi. Doskonałe również w wersji na słodko – na przykład z twarogiem i truskawkami.

Naleśniki w takiej formie idealnie pasują do kremowych sosówNaleśniki w takiej formie idealnie pasują do kremowych sosów
Źródło zdjęć: © Pyszności | Anna Galuhn
Anna Galuhn

Na makaron naleśnikowy pierwszy raz natknęłam się wiele lat temu w popularnej naleśnikowej sieciówce. Pocięte w paski naleśniki podane z kremowym sosem ze szpinakiem i suszonymi pomidorami wzbudziły moje zainteresowanie i idealnie wpasowały się w mój gust kulinarny. Od tego czasu wracam do tej niestandardowej, ale pysznej, alternatywy dla tradycyjnego makaronu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekane naleśniki z serem. Przepis idealny na śniadanie lub obiad na słodko

Makaron naleśnikowy bez glutenu

Naleśniki bezglutenowe to idealne rozwiązanie dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu, a także tych, którzy chcą eksperymentować z różnorodnością smaków i tekstur. Kluczowym elementem w przygotowywaniu naleśników bez glutenu jest wybór odpowiedniej mąki. Zamiast tradycyjnej mąki pszennej, można użyć kilku zamienników, które nadają naleśnikom nie tylko odpowiednią strukturę, ale też wyjątkowy smak.

Zamienniki mąki pszennej

Jedna z najpopularniejszych bezglutenowych alternatyw jest mąka ryżowa, która dodaje naleśnikom lekkiej i puszystej tekstury. Inny dobrym wyborem jest mąka gryczana o lekko orzechowym smaku. Jest nieco gęstsza, co sprawia, że naleśniki z jej dodatkiem są bardziej sycące. Idealnie komponuje się z wytrawnymi dodatkami.

Do naleśników na słodko świetnie sprawdzi się mąka kukurydziana. Doda im naturalnej słodyczy i złocistego koloru. Jeśli lubisz aromatyczne potrawy, spróbuj naleśników z mąką migdałową. Doskonale łączą się z owocowymi dodatkami.

Naleśniki bezglutenowe możesz przygotować także bez grama mąki. W jaki sposób? Wystarczy zmiksować jajka z serkiem mascarpone i masłem. Będziesz pod wrażeniem ich delikatnego smaku.

Sprawdzony przepis na klasyczne naleśniki

Aby przerobić popularne danie na makaron, wystarczy pociąć gotowe naleśniki w paski. Możesz wymieszać je z sosem na patelni lub wrzucić sam pocięty makaron na suchą patelnię, aby go trochę podgrzać, a następnie polać sosem.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 szklanki mleka,
  • szczypta soli,
  • olej lub masło klarowane do smażenia.

Wykonanie:

  1. Jajka zmiksuj z mąką i mlekiem. Dodaj szczyptę soli.
  2. Na patelni rozgrzej olej lub masło, a następnie przelej tłuszcz do masy na naleśniki, pozostawiając natłuszczoną patelnię.
  3. Wymieszaj ciasto i smaż naleśniki, rozprowadzając kolejne porcje ciasta na rozgrzanej patelni.
  4. Gotowe naleśniki potnij nożem w paski.
Wybrane dla Ciebie
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pij od razu po przebudzeniu. Jelita ci za to podziękują
Pij od razu po przebudzeniu. Jelita ci za to podziękują
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?