Nadmiar naleśników przerabiam na makaron. Moja rodzina lubi bardziej niż spaghetti

Makaron naleśnikowy to sprytny sposób na wykorzystanie resztek z poprzedniego dnia. Chociaż przyznaję, że zdarza mi się smażyć naleśniki na świeżo, a następnie kroić je w cienkie paski, bo akurat w takiej formie pasują do obiadu. Świetnie smakują z sosem pomidorowym i wszelkimi sosami śmietanowymi. Doskonałe również w wersji na słodko – na przykład z twarogiem i truskawkami.

Naleśniki w takiej formie idealnie pasują do kremowych sosówNaleśniki w takiej formie idealnie pasują do kremowych sosów
Źródło zdjęć: © Pyszności | Anna Galuhn
Anna Galuhn

Na makaron naleśnikowy pierwszy raz natknęłam się wiele lat temu w popularnej naleśnikowej sieciówce. Pocięte w paski naleśniki podane z kremowym sosem ze szpinakiem i suszonymi pomidorami wzbudziły moje zainteresowanie i idealnie wpasowały się w mój gust kulinarny. Od tego czasu wracam do tej niestandardowej, ale pysznej, alternatywy dla tradycyjnego makaronu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekane naleśniki z serem. Przepis idealny na śniadanie lub obiad na słodko

Makaron naleśnikowy bez glutenu

Naleśniki bezglutenowe to idealne rozwiązanie dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu, a także tych, którzy chcą eksperymentować z różnorodnością smaków i tekstur. Kluczowym elementem w przygotowywaniu naleśników bez glutenu jest wybór odpowiedniej mąki. Zamiast tradycyjnej mąki pszennej, można użyć kilku zamienników, które nadają naleśnikom nie tylko odpowiednią strukturę, ale też wyjątkowy smak.

Zamienniki mąki pszennej

Jedna z najpopularniejszych bezglutenowych alternatyw jest mąka ryżowa, która dodaje naleśnikom lekkiej i puszystej tekstury. Inny dobrym wyborem jest mąka gryczana o lekko orzechowym smaku. Jest nieco gęstsza, co sprawia, że naleśniki z jej dodatkiem są bardziej sycące. Idealnie komponuje się z wytrawnymi dodatkami.

Do naleśników na słodko świetnie sprawdzi się mąka kukurydziana. Doda im naturalnej słodyczy i złocistego koloru. Jeśli lubisz aromatyczne potrawy, spróbuj naleśników z mąką migdałową. Doskonale łączą się z owocowymi dodatkami.

Naleśniki bezglutenowe możesz przygotować także bez grama mąki. W jaki sposób? Wystarczy zmiksować jajka z serkiem mascarpone i masłem. Będziesz pod wrażeniem ich delikatnego smaku.

Sprawdzony przepis na klasyczne naleśniki

Aby przerobić popularne danie na makaron, wystarczy pociąć gotowe naleśniki w paski. Możesz wymieszać je z sosem na patelni lub wrzucić sam pocięty makaron na suchą patelnię, aby go trochę podgrzać, a następnie polać sosem.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 szklanki mleka,
  • szczypta soli,
  • olej lub masło klarowane do smażenia.

Wykonanie:

  1. Jajka zmiksuj z mąką i mlekiem. Dodaj szczyptę soli.
  2. Na patelni rozgrzej olej lub masło, a następnie przelej tłuszcz do masy na naleśniki, pozostawiając natłuszczoną patelnię.
  3. Wymieszaj ciasto i smaż naleśniki, rozprowadzając kolejne porcje ciasta na rozgrzanej patelni.
  4. Gotowe naleśniki potnij nożem w paski.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze