Warzywne naleśniki idealne na obiad. Wyjątkowe ciasto skrywa niespodzianki
Połączenie delikatnego ciasta naleśnikowego z soczystym farszem mięsnym to świetny pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Samo ciasto jest również wyjątkowe, bo w tradycyjnym połączeniu mleka, mąki i jajek znalazły się też warzywne akcenty. To świetny patent na to, by przemycić więcej warzyw do obiadu, bez ryzyka marudzenia ze strony niejadków.
03.10.2024 12:21
Naleśniki to naprawdę wdzięczna baza do eksperymentów. Najczęściej jada się je na słodko, ale w wytrawnym wydaniu świetnie sprawdzają się na obiad. W tym przepisie skrywają w swoim wnętrzu prosty farsz z mielonego mięsa w sosie pomidorowym z dodatkiem sera. Tajemnica tkwi jednak w cieście, w którym zatopione są kawałki cukinii, papryki oraz marchewki. Jest ciekawie, kolorowo i przede wszystkim bardzo smacznie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Warzywne naleśniki z mięsem mielonym
Więcej warzyw w prosty sposób? Te naleśniki świetnie rozwiążą ten problem. To najlepsza odpowiedź na pytanie, co zrobić na obiad bez ziemniaków, kaszy czy ryżu. Lista składników pozornie wydaje się być długa, ale przygotowanie zajmuje naprawdę mało czasu.
Zamiast cukinii, marchewki i papryki możesz użyć innych warzyw, np. brokułów, kalafiora czy pora. Najważniejsze jest, by bardzo drobno je pokroić lub zetrzeć na tarce. Dzięki temu nie wpłyną na strukturę naleśnika i łatwo będzie usmażyć placki.
Składniki:
Naleśniki:
- 1 średnia cukinia + 1 łyżeczka soli,
- 2 małe marchewki,
- 1 czerwona papryka,
- 3 jajka,
- 1 szklanki wody,
- 1.5 szklanki mleka,
- 300 g mąki pszennej,
- 1 szczypta soli,
- 3 łyżki oleju roślinnego.
Farsz:
- 5 łyżek oleju roślinnego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 500 mięsa mielonego drobiowego lub wołowego,
- 400 g pomidorów drobno krojonych z puszki,
- 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- 1.5 łyżeczki soli,
- 120 g tartej mozzarelli.
Dodatki:
Sposób przygotowania:
Krok 1. Cukinię zetrzyj na tarce, przełóż na umieszczone nad miseczką sitko i posyp solą. Odstaw na kilka minut, by warzywo puściło wodę. W międzyczasie zetrzyj marchewkę oraz paprykę.
Krok 2. Do miski wbij jajka, wlej wodę oraz mleko, wsyp mąkę, szczyptę soli i dodaj nieco oleju. Zmiksuj całość na gładkie ciasto naleśnikowe.
Krok 3. Do miski przełóż startą marchewkę oraz paprykę. Dodaj odciśniętą cukinię i wlej ciasto naleśnikowe. Dokładnie wymieszaj całość, doprawiając do smaku solą oraz pieprzem. Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni.
Krok 4. Przygotuj farsz. Na patelni zeszklij posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj mięso mielone. Gdy zacznie brązowieć, zalej je pomidorami, dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw solą oraz pieprzem. Duś przez chwilę.
Krok 5. Na naleśniki nałóż porcję farszu, dodaj stary ser i zawiń najlepiej tak, jak krokiety. Podpiecz przez 15 minut w 200 st. Celsjusza.
Krok 6. Gotowe naleśniki warzywne polej sosem czosnkowym i posyp natką pietruszki. Smacznego!