WideoWarzywne naleśniki idealne na obiad. Wyjątkowe ciasto skrywa niespodzianki

Warzywne naleśniki idealne na obiad. Wyjątkowe ciasto skrywa niespodzianki

Warzywne naleśniki
Warzywne naleśniki
Źródło zdjęć: © Pyszności

03.10.2024 12:21

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Połączenie delikatnego ciasta naleśnikowego z soczystym farszem mięsnym to świetny pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Samo ciasto jest również wyjątkowe, bo w tradycyjnym połączeniu mleka, mąki i jajek znalazły się też warzywne akcenty. To świetny patent na to, by przemycić więcej warzyw do obiadu, bez ryzyka marudzenia ze strony niejadków.

Naleśniki to naprawdę wdzięczna baza do eksperymentów. Najczęściej jada się je na słodko, ale w wytrawnym wydaniu świetnie sprawdzają się na obiad. W tym przepisie skrywają w swoim wnętrzu prosty farsz z mielonego mięsa w sosie pomidorowym z dodatkiem sera. Tajemnica tkwi jednak w cieście, w którym zatopione są kawałki cukinii, papryki oraz marchewki. Jest ciekawie, kolorowo i przede wszystkim bardzo smacznie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warzywne naleśniki z mięsem mielonym

Więcej warzyw w prosty sposób? Te naleśniki świetnie rozwiążą ten problem. To najlepsza odpowiedź na pytanie, co zrobić na obiad bez ziemniaków, kaszy czy ryżu. Lista składników pozornie wydaje się być długa, ale przygotowanie zajmuje naprawdę mało czasu.

Zamiast cukinii, marchewki i papryki możesz użyć innych warzyw, np. brokułów, kalafiora czy pora. Najważniejsze jest, by bardzo drobno je pokroić lub zetrzeć na tarce. Dzięki temu nie wpłyną na strukturę naleśnika i łatwo będzie usmażyć placki.

Składniki:

Naleśniki:

  • 1 średnia cukinia + 1 łyżeczka soli,
  • 2 małe marchewki,
  • 1 czerwona papryka,
  • 3 jajka,
  • 1 szklanki wody,
  • 1.5 szklanki mleka,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 1 szczypta soli,
  • 3 łyżki oleju roślinnego.

Farsz:

  • 5 łyżek oleju roślinnego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 500 mięsa mielonego drobiowego lub wołowego,
  • 400 g pomidorów drobno krojonych z puszki,
  • 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • 1.5 łyżeczki soli,
  • 120 g tartej mozzarelli.

Dodatki:

Sposób przygotowania:

Krok 1. Cukinię zetrzyj na tarce, przełóż na umieszczone nad miseczką sitko i posyp solą. Odstaw na kilka minut, by warzywo puściło wodę. W międzyczasie zetrzyj marchewkę oraz paprykę.

Z cukini należy pozbyć się nadmiaru wody
Z cukini należy pozbyć się nadmiaru wody© Pyszności

Krok 2. Do miski wbij jajka, wlej wodę oraz mleko, wsyp mąkę, szczyptę soli i dodaj nieco oleju. Zmiksuj całość na gładkie ciasto naleśnikowe.

Ciasto powinno być bez grudek
Ciasto powinno być bez grudek© Pyszności

Krok 3. Do miski przełóż startą marchewkę oraz paprykę. Dodaj odciśniętą cukinię i wlej ciasto naleśnikowe. Dokładnie wymieszaj całość, doprawiając do smaku solą oraz pieprzem. Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni.

Naleśnikowe ciasto z warzywami
Naleśnikowe ciasto z warzywami© Pyszności

Krok 4. Przygotuj farsz. Na patelni zeszklij posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj mięso mielone. Gdy zacznie brązowieć, zalej je pomidorami, dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw solą oraz pieprzem. Duś przez chwilę.

Mięsny farsz do naleśników
Mięsny farsz do naleśników© Pyszności

Krok 5. Na naleśniki nałóż porcję farszu, dodaj stary ser i zawiń najlepiej tak, jak krokiety. Podpiecz przez 15 minut w 200 st. Celsjusza.

Mięsny farsz do naleśników
Mięsny farsz do naleśników© Pyszności

Krok 6. Gotowe naleśniki warzywne polej sosem czosnkowym i posyp natką pietruszki. Smacznego!

Mięsny farsz do naleśników
Mięsny farsz do naleśników© Pyszności