WAŻNE
TERAZ

Czarne chmury nad Wąsikiem i Kamińskim. Jest ruch prokuratury

Wygląda jak mięso i tak smakuje, chociaż nim nie jest. Zrobisz go z dwóch składników

Dieta wegańska zyskuje na popularności, a co za tym idzie, pojawia się coraz więcej pomysłów na zastąpienie mięsa. Jednym z doskonałych produktów, o którym słyszało niewiele osób, jest seitan. Wygląda jak mięso i nawet może tak smakować, choć jest pochodzenia roślinnego. Podpowiadamy, jak zrobić go samodzielnie w domu i to z dwóch składników. 

Seitan - wygląda jak mięso i tak smakuje. Fot. AdobeStockSeitan - wygląda jak mięso i tak smakuje. Fot. AdobeStock

Seitan po raz pierwszy pojawił się w Azji i właśnie z tego powodu nazywany jest “chińskim mięsem”. Niektórzy określają go też "kofu" oraz "mięsem Buddy". Jest w pełni roślinny, dzięki czemu idealnie nadaje się w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Dlaczego warto zastąpić go mięśem? Odpowiadamy

Seitan - wygląda jak mięso i tak smakuje, ale nim nie jest. Hit w diecie wegańskiej

Seitan to czysty gluten. Produkt przygotowany z mąki i wody. A jednak jest wyjątkowo cennym źródłem białka roślinnego i zawiera żelazo, fosfor, wapń, magnez oraz miedź. Dzięki tym składnikom jest doskonałym zamiennikiem mięsa w diecie wegańskiej. Po odpowiednim przyprawieniu – na przykład przyprawami do drobiu i odrobiną sosu sojowego – potrafi smakować niemalże tak samo jak mięso. Świetnie sprawdzi się więc jako produkt w diecie tych osób, które są na początku swojej drogi do weganizmu.

Właściwości seitanu mogą zaskoczyć. Zawarte w nim składniki mogą wpływać na regulację cholesterolu w organizmie. Duża ilość błonnika pomoże z kolegi w ustabilizowaniu procesów trawiennych. Warto jednak pamiętać, że 100 g tego produktu stanowi równowartość 370 kcal, więc jest dość kaloryczny. Co ciekawe, w 100 g mięsa wołowego znajdziemy tylko 26 g białka, a w 100 g seitanu aż 75 g.

Seitan - wygląda jak mięso i tak smakuje. Fot. Pixabay
Seitan - wygląda jak mięso i tak smakuje. Fot. Pixabay

Seitan - przepis. Jak zrobić seitan w domu?

Zrobienie seitanu w domu jest niezwykle proste. Przede wszystkim potrzebujemy dwóch składników. Oto one.

Składniki: 

  • 2 kg mąki pszennej,
  • 1 l wody.

Sposób przygotowania: 

  1. Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy do niej wodę. Ugniatamy ciasto jak na pierogi.
  2. Kulkę ciasta zalewamy wodą i odstawiamy na kilkanaście minut. Po tym czasie wymieniamy wodę na świeżo i ugniatamy ciasto. Gdy woda zrobi się biała, ponownie wymieniamy wodę. Czynność powtarzamy do momentu, aż wypłuczemy skrobię. Może być to nieco czasochłonne i może potrwać nawet około godziny. Skąd możemy mieć pewność, że ciasto jest gotowe? Woda będzie jedynie delikatnie biała, a kulka ciasta żółta.
  3. Powstałe ciasto gotujemy w bulionie z ulubionymi przyprawami przez pół godziny.
  4. Następnie studzimy je i odsączamy, a następnie pieczemy w piekarniku bądź smażymy.

Warto też zamarynować ciasto. Możemy użyć do tego sosu sojowego, czosnku niedźwiedziego, papryki ostrej i słodkiej, czosnku, soku z cytryny, rozmarynu itd.

Seitan - wygląda jak mięso i tak smakuje. Fot. AdobeStock
Seitan - wygląda jak mięso i tak smakuje. Fot. AdobeStock
Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler