Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Sezon na śliwki powoli dobiega końca, więc warto zadbać o zapasy na zimę. W spiżarni nie może zabraknąć pysznego, domowego kompotu. Z dodatkiem przypraw dodatkowo rozgrzeje i zachwyci aromatem.
Chociaż w sklepach półki uginają się pod wyborem różnych soków i napojów, to domowy kompot nie ma w nich żadnej konkurencji. Ten ze śliwek zachwyca słodkim, głębokim smakiem. Dodatkowej mocy doda mu porcja korzennych przypraw. Dzięki temu w słoiku zamykamy nie tylko smak lata, ale tez jesienny napój, który śmiało może konkurować z grzańcem.
Knedle ze śliwkami jak u babci. Sprawdzony przepis na obiad z dzieciństwa
Korzenny kompot ze śliwkami
Zwykły kompot ze śliwek to woda, cukier i owoce. Natomiast korzenny kompot ze śliwkami to idealny napój na chłodniejsze. Sekret tkwi w stworzeniu bogatego bukietu przypraw, które powoli uwalniają swoje olejki eteryczne do wody, nasycając ją ciepłym, korzennym aromatem. Jest idealny do picia na ciepło, a znajdujące się w środku kawałki owoców śmiało można wykorzystać do upieczenia domowego, pachnącego ciasta.
Składniki:
- 1 kg śliwek węgierek,
- 3 litry wody,
- 4-6 łyżek cukru lub miodu (do smaku),
- 2 laski cynamonu,
- 5-7 goździków,
- 2 gwiazdki anyżu,
- kawałek skórki pomarańczowej,
- 2-3 ziarna kardamonu.
Sposób przygotowania:
- Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki.
- Do dużego garnka wlej wodę i dodaj cukier. Zagotuj, mieszając, aż cukier się rozpuści.
- Do wrzącej wody wrzuć laski cynamonu, goździki, gwiazdki anyżu, kardamon oraz pasek skórki pomarańczowej bez białej części.
- Gotuj na małym ogniu przez około 5–10 minut, aby przyprawy uwolniły swój aromat.
- Wrzuć przygotowane śliwki do wody z przyprawami.
- Gotuj kompot na małym ogniu przez około 15–20 minut, aż śliwki zmiękną, a ich miąższ zacznie delikatnie rozpuszczać się w wodzie.
- Wyłącz ogień i pozostaw kompot pod przykryciem na co najmniej 30 minut, a najlepiej do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie smaki w pełni się przegryzą.
Po ostygnięciu możesz spróbować kompot i ewentualnie dosłodzić większą ilością miodu lub cukru. Podawaj ciepły lub schłodzony. Po usunięciu przypraw kompot można przechowywać w lodówce do 4 dni. Najlepiej jest go jednak zawekować, by mógł stać w spiżarni przez długie miesiące.