Jak zrobić idealną kawę? Uważaj na błędy, które łatwo popełnić

Kawa to dla wielu nieodłączny element poranka. Aromatyczna, pobudzająca i poprawiająca nastrój, potrafi zamienić zaspany dzień w coś przyjemniejszego. Ale nawet najlepsza mieszanka może stracić cały swój aromat i smak, jeśli popełnisz kilka podstawowych błędów podczas parzenia.

KawaKawa nie zawsze wychodzi smaczna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Parzysz kawę, wszystko wygląda jak zwykle. Aromat zachęca, więc czekasz, aż trochę ostygnie, i bierzesz pierwszy łyk. Nagle — rozczarowanie. Smakuje fatalnie. Zastanawiasz się, co poszło nie tak, bo przecież zrobiłeś wszystko jak zawsze. Główkujesz, próbujesz znaleźć przyczynę, aż w końcu z rezygnacją wylewasz napój. Na szczęście jest sposób, by tego uniknąć i uratować smak kawy. O tym, jak zrobić idealną kawę i jakich błędów się wystrzegać mówi Rob Hodge, założyciel palarni Rave Coffee.

Mrożona pianka kawowa to hit internetu. Sprawdziliśmy, czy warto spróbować

Kawa wyszła niedobra? Na pewno popełniasz te błędy

Ekspert zwraca uwagę na kilka kwestii. Najczęściej popełnianą gafą jest zalewanie kawy wrzątkiem. Brzmi dziwnie, prawda? Bo wydaje ci się, że tak powinno być. Nic bardziej mylnego! Temperatura wody ma ogromne znaczenie. Wrzątek zabija subtelne nuty smakowe i sprawia, że napar staje się gorzki. Idealna temperatura wody to 94°C. Warto to kontrolować. Nie masz termometru? Po prostu odczekaj minutę po zagotowaniu wody, tyle wystarczy.

Równie ważna jest jakość wody. Jeżeli z twojego kranu leci twarda, użyj filtra lub dzbanka filtrującego i dopiero potem przelej wodę do czajnika. Nadmiar minerałów nie tylko psuje smak, ale też zaburza ekstrakcję aromatu.

A może kawa z ekspresu?

Wielu amatorów kawy stawia na drogi sprzęt, a potem parzy przeciętną mieszankę. To błąd. Eksperci w tym temacie są zgodni: lepiej zainwestować w porządną kawę niż w designerski ekspres. Nawet najprostszy sprzęt poradzi sobie z dobrą jakością ziaren, ale żadna maszyna nie uratuje słabego surowca.

Zawsze też sprawdzaj datę palenia. Im świeższa kawa, tym pełniejszy smak. Trzymaj się też proporcji zalecanych przez producenta. Nie chodzi tu o sztywny przepis, ale o punkt wyjścia, który pozwala wydobyć to, co najlepsze z danego gatunku. Jeśli za bardzo zmienisz proporcje, możesz zrobić napój nienadający się do picia, co sprawi, że zmarnujesz kawę.

A co z dodatkami?

Trzeba je dodać z głową. Katie Thompson z Artisan Coffee School w Londynie ostrzega, że mleko i cukier często maskują prawdziwy smak kawy. Wiele osób dodaje je z przyzwyczajenia, nie próbując nawet wypić kawy bez dodatków. A może właśnie taka, czysta, będzie twoją ulubioną?

Jeśli jednak wolisz z mlekiem, to sięgaj po pełnotłuste, ale dodawaj go niewiele. Chcesz delikatnego smaku? Wybierz kawy o niższej intensywności, a nie te, które musisz tonować mlekiem.

Wybrane dla Ciebie

Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Czy można jeść gruszki na czczo? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy można jeść gruszki na czczo? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Wsyp odrobinę do jabłek. To szybki sposób, aby je zagęścić przed dodaniem do szarlotki
Wsyp odrobinę do jabłek. To szybki sposób, aby je zagęścić przed dodaniem do szarlotki