Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Osoby, które piją czarną kawę, często są narażone na wysoką temperaturę napoju. Okazuje się, że skutkiem może być nie tylko chwilowo poparzony język lub podniebienie. Ekspert od włoskiej kawy mówi, dlaczego z pierwszym łykiem warto chwilę poczekać.
Dietetycy nie widzą problemu z tym, żeby pić kawę na czczo. Jeśli masz ochotę na czarną, to nawet lepiej. Jeśli twój organizm dobrze toleruje nabiał, możesz dodać mleko. Jedyne, czego warto przestrzegać, to temperatura przygotowanego "napoju bogów". Okazuje się bowiem, że ma to ogromny wpływ na jej smak - zbyt gorąca kawa staje się bardziej gorzka.
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Dlaczego nie należy pić gorącej kawy?
Współwłaściciel Sensorio Coffee Lab oraz prowadzący warsztaty Specialty Coffee Workshop&Tasting Experience w Rzymie Matteo Di Lorenzo opowiedział o największych błędach przy parzeniu kawy, jakie popełniają Brytyjczycy.
- Wielka Brytania jest najgorsza, jeśli chodzi o bardzo gorącą kawę. […] Jeśli twoja kawa ma powyżej 70 stopni Celsjusza, parzysz ją i staje się bardzo gorzka - stwierdził w rozmowie dla DailyMail.
Ekspert rano poleca czarną kawę bez cukru lub ewentualnie z mlekiem krowim. Uważa, że napoje roślinne nie komponują się dobrze z kawą. Jednak również mleko nie powinno być przegrzane, ponieważ wtedy traci wodę i uwalnia więcej laktozy, co może być zgubne dla twojego żołądka.
Od jakiej kawy specjalista zaczyna dzień?
Według Matteo Di Lorenzo rano najlepiej smakuje podwójne espresso albo cappuccino, jeśli wolisz kawę z mlekiem – po południu jest zupełnie niewskazane. We Włoszech zamówienie cappuccino po obiedzie w restauracji to potwarz. Za to po obfitym posiłku warto sięgnąć po mocną brazylijską kawę, która pomaga oczyścić podniebienie. Wtedy możesz zdecydować się na kawę z dripa.
Specjalista jest przeciwny dodawaniu syropów do kawy, które zmieniają smak napoju.
- Kawa nie potrzebuje równoważenia słodyczą; to jakby dodawać więcej cukru do paczki cukru - tłumaczy.
Sugeruje też, aby zrezygnować z kawy rozpuszczalnej, ponieważ do konserwowania takiej kawy używane są chemikalia, które w nadmiarze mogą być szkodliwe dla zdrowia. Ale jest przekonany, że producenci kawy coś wymyślą, aby również ten szybki produkt był dobrej jakości.