Dietetyk z czystym sumieniem poleca taką kawę. Działa jeszcze lepiej niż zwykła

Dotychczas była popularna tylko wśród kawowych freaków, dostępna w małych autorskich kawiarniach i sklepach online. Jednak coraz częściej jasnopalona kawa pojawia się w marketach oraz świadomości osób dbających o zdrową dietę. Zalety blond coffee zauważył również Bartek Kulczyński, lekarz promujący zdrową dietę w sieci.

Chemex to jedna z wielu metod parzenia blond coffeeChemex to jedna z wielu metod parzenia blond coffee
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Blond coffee, czyli inaczej kawa jasnopalona różni się od klasycznej włoskiej mieszanki na espresso nie tylko kolorem ziaren. Na rynku funkcjonuje jako kawa specialty. Co to oznacza? Że w paczce otrzymujesz wyselekcjonowane ziarna z konkretnej plantacji o określonym profilu smakowym. Producenci takiej kawy dużą wagę przykładają nie tylko do jej wysokiej jakości, ale także standardów uprawy i zasad zrównoważonego handlu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mega czekoladowe brownie w ciekawym wydaniu. Lepszego na pewno nie jadłeś

Jak smakuje blond coffee?

Osoby zakręcone na punkcie kawy oraz bariści mogliby na ten temat opowiadać godzinami. W zależności od regionu uprawy czy metody obróbki (sucha lub mokra) napój w filiżance będzie miał wyczuwalne aromaty kwiatowe, cytrusowe, truskawkowe, orzechowe lub czekoladowe. Bariści porównują taką kawę do wina, którego smak może być podobnie złożony i zależny od wielu różnych czynników.

Kawa specialty najlepiej smakuje bez żadnych dodatków. Mleko, cukier lub przyprawy stłumią jej naturalny aromat i nie pozwolą wyczuć niuansów. Blond coffee powinna być zaparzana przez 3-4 minuty w temperaturze około 90-95 stopni Celsjusza. Przelewasz ją przez papierowy filtr, a w efekcie otrzymujesz klarowny napój w kolorze przypominającym herbatę. Nie daj się jednak zwieść pozorom – jasnopalona kawa zawiera więcej kofeiny niż włoskie espresso.

Potencjał w zwalczaniu komórek nowotworowych

Bartek Kulczyński zwraca uwagę nie tylko na modny trend, ale przede wszystkim na aspekt zdrowotny. Jasnopalona kawa zawiera więcej polifenoli niż kawa wypalana w wyższych temperaturach. Jest również wolna od substancji smolistych, które są obecne we włoskich mieszankach. Polifenole są skutecznymi pogromcami wolnych rodników, a co za tym idzie spowalniają procesy starzenia, wzmacniają odporność organizmu i przeciwdziałają wielu chorobom przewlekłym.

– Badania pokazują, że taka kawa zawiera wyższe ilości prozdrowotnych związków w postaci polifenoli, które mają zdolność do hamowania aktywności wolnych rodników – mówi doktor Bartek Kulczyński w nagraniu na YouTubie, a następnie cytuje pracę z serwisu PubMed: "Związki chemiczne zawarte w kawie mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia niektórych rodzajów nowotworów. Związki te mogą występować w szczególnie dużych ilościach w kawie o jasnym stopniu palenia. Dlatego też kawa o jasnym stopniu palenia może przyczyniać się do profilaktyki nowotworowej".

Idealna kawa do parzenia w domu

Jasnopalone kawy możesz parzyć bez konieczności posiadania profesjonalnego sprzętu. Wystarczy prosty lejek (drip) i papierowy filtr. Oczywiście w sklepach dla pasjonatów znajdziesz szeroki asortyment akcesoriów do parzenia specialty coffee – jeśli masz ochotę na eksperymenty, zachęcam. Ceny za drip, chemex czy filtry mogą wydawać się wysokie, ale w porównaniu z kosztem zakupu ekspresu to błahostka.

Wybrane dla Ciebie

Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa