Dietetyk z czystym sumieniem poleca taką kawę. Działa jeszcze lepiej niż zwykła
Dotychczas była popularna tylko wśród kawowych freaków, dostępna w małych autorskich kawiarniach i sklepach online. Jednak coraz częściej jasnopalona kawa pojawia się w marketach oraz świadomości osób dbających o zdrową dietę. Zalety blond coffee zauważył również Bartek Kulczyński, lekarz promujący zdrową dietę w sieci.
Blond coffee, czyli inaczej kawa jasnopalona różni się od klasycznej włoskiej mieszanki na espresso nie tylko kolorem ziaren. Na rynku funkcjonuje jako kawa specialty. Co to oznacza? Że w paczce otrzymujesz wyselekcjonowane ziarna z konkretnej plantacji o określonym profilu smakowym. Producenci takiej kawy dużą wagę przykładają nie tylko do jej wysokiej jakości, ale także standardów uprawy i zasad zrównoważonego handlu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mega czekoladowe brownie w ciekawym wydaniu. Lepszego na pewno nie jadłeś
Jak smakuje blond coffee?
Osoby zakręcone na punkcie kawy oraz bariści mogliby na ten temat opowiadać godzinami. W zależności od regionu uprawy czy metody obróbki (sucha lub mokra) napój w filiżance będzie miał wyczuwalne aromaty kwiatowe, cytrusowe, truskawkowe, orzechowe lub czekoladowe. Bariści porównują taką kawę do wina, którego smak może być podobnie złożony i zależny od wielu różnych czynników.
Kawa specialty najlepiej smakuje bez żadnych dodatków. Mleko, cukier lub przyprawy stłumią jej naturalny aromat i nie pozwolą wyczuć niuansów. Blond coffee powinna być zaparzana przez 3-4 minuty w temperaturze około 90-95 stopni Celsjusza. Przelewasz ją przez papierowy filtr, a w efekcie otrzymujesz klarowny napój w kolorze przypominającym herbatę. Nie daj się jednak zwieść pozorom – jasnopalona kawa zawiera więcej kofeiny niż włoskie espresso.
Potencjał w zwalczaniu komórek nowotworowych
Bartek Kulczyński zwraca uwagę nie tylko na modny trend, ale przede wszystkim na aspekt zdrowotny. Jasnopalona kawa zawiera więcej polifenoli niż kawa wypalana w wyższych temperaturach. Jest również wolna od substancji smolistych, które są obecne we włoskich mieszankach. Polifenole są skutecznymi pogromcami wolnych rodników, a co za tym idzie spowalniają procesy starzenia, wzmacniają odporność organizmu i przeciwdziałają wielu chorobom przewlekłym.
– Badania pokazują, że taka kawa zawiera wyższe ilości prozdrowotnych związków w postaci polifenoli, które mają zdolność do hamowania aktywności wolnych rodników – mówi doktor Bartek Kulczyński w nagraniu na YouTubie, a następnie cytuje pracę z serwisu PubMed: "Związki chemiczne zawarte w kawie mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia niektórych rodzajów nowotworów. Związki te mogą występować w szczególnie dużych ilościach w kawie o jasnym stopniu palenia. Dlatego też kawa o jasnym stopniu palenia może przyczyniać się do profilaktyki nowotworowej".
Idealna kawa do parzenia w domu
Jasnopalone kawy możesz parzyć bez konieczności posiadania profesjonalnego sprzętu. Wystarczy prosty lejek (drip) i papierowy filtr. Oczywiście w sklepach dla pasjonatów znajdziesz szeroki asortyment akcesoriów do parzenia specialty coffee – jeśli masz ochotę na eksperymenty, zachęcam. Ceny za drip, chemex czy filtry mogą wydawać się wysokie, ale w porównaniu z kosztem zakupu ekspresu to błahostka.