Dietetyk z czystym sumieniem poleca taką kawę. Działa jeszcze lepiej niż zwykła

Dotychczas była popularna tylko wśród kawowych freaków, dostępna w małych autorskich kawiarniach i sklepach online. Jednak coraz częściej jasnopalona kawa pojawia się w marketach oraz świadomości osób dbających o zdrową dietę. Zalety blond coffee zauważył również Bartek Kulczyński, lekarz promujący zdrową dietę w sieci.

Chemex to jedna z wielu metod parzenia blond coffeeChemex to jedna z wielu metod parzenia blond coffee
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Blond coffee, czyli inaczej kawa jasnopalona różni się od klasycznej włoskiej mieszanki na espresso nie tylko kolorem ziaren. Na rynku funkcjonuje jako kawa specialty. Co to oznacza? Że w paczce otrzymujesz wyselekcjonowane ziarna z konkretnej plantacji o określonym profilu smakowym. Producenci takiej kawy dużą wagę przykładają nie tylko do jej wysokiej jakości, ale także standardów uprawy i zasad zrównoważonego handlu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mega czekoladowe brownie w ciekawym wydaniu. Lepszego na pewno nie jadłeś

Jak smakuje blond coffee?

Osoby zakręcone na punkcie kawy oraz bariści mogliby na ten temat opowiadać godzinami. W zależności od regionu uprawy czy metody obróbki (sucha lub mokra) napój w filiżance będzie miał wyczuwalne aromaty kwiatowe, cytrusowe, truskawkowe, orzechowe lub czekoladowe. Bariści porównują taką kawę do wina, którego smak może być podobnie złożony i zależny od wielu różnych czynników.

Kawa specialty najlepiej smakuje bez żadnych dodatków. Mleko, cukier lub przyprawy stłumią jej naturalny aromat i nie pozwolą wyczuć niuansów. Blond coffee powinna być zaparzana przez 3-4 minuty w temperaturze około 90-95 stopni Celsjusza. Przelewasz ją przez papierowy filtr, a w efekcie otrzymujesz klarowny napój w kolorze przypominającym herbatę. Nie daj się jednak zwieść pozorom – jasnopalona kawa zawiera więcej kofeiny niż włoskie espresso.

Potencjał w zwalczaniu komórek nowotworowych

Bartek Kulczyński zwraca uwagę nie tylko na modny trend, ale przede wszystkim na aspekt zdrowotny. Jasnopalona kawa zawiera więcej polifenoli niż kawa wypalana w wyższych temperaturach. Jest również wolna od substancji smolistych, które są obecne we włoskich mieszankach. Polifenole są skutecznymi pogromcami wolnych rodników, a co za tym idzie spowalniają procesy starzenia, wzmacniają odporność organizmu i przeciwdziałają wielu chorobom przewlekłym.

– Badania pokazują, że taka kawa zawiera wyższe ilości prozdrowotnych związków w postaci polifenoli, które mają zdolność do hamowania aktywności wolnych rodników – mówi doktor Bartek Kulczyński w nagraniu na YouTubie, a następnie cytuje pracę z serwisu PubMed: "Związki chemiczne zawarte w kawie mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia niektórych rodzajów nowotworów. Związki te mogą występować w szczególnie dużych ilościach w kawie o jasnym stopniu palenia. Dlatego też kawa o jasnym stopniu palenia może przyczyniać się do profilaktyki nowotworowej".

Idealna kawa do parzenia w domu

Jasnopalone kawy możesz parzyć bez konieczności posiadania profesjonalnego sprzętu. Wystarczy prosty lejek (drip) i papierowy filtr. Oczywiście w sklepach dla pasjonatów znajdziesz szeroki asortyment akcesoriów do parzenia specialty coffee – jeśli masz ochotę na eksperymenty, zachęcam. Ceny za drip, chemex czy filtry mogą wydawać się wysokie, ale w porównaniu z kosztem zakupu ekspresu to błahostka.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem