W jesiennej wersji ta potrawa smakuje najlepiej. Wszystko dzięki sezonowemu akcentowi

Jeśli masz ochotę na lekki i sezonowy posiłek, trafiłeś idealnie. Połączenie bliskowschodniego produktu z polskimi pieczonymi warzywami sprawdzi się nie tylko jako przekąska, ale też na zdrową kolację lub przystawkę przed głównym daniem.

Pieczone warzywa na labnehuPieczone warzywa na labnehu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Magdalena Bujak

Co prawda nazwa labneh może brzmieć nieco egzotycznie i odstraszać skojarzeniem, że pod nią kryje się skomplikowana potrawa, ale w rzeczywistości powstaje z produktu, który wiele osób ma w lodówce, a jeśli nie, to kupi go w niemal każdym sklepie, czyli jogurtu greckiego.

Przygotowany z niego labneh świetnie sprawdza się jako dodatek do pieczywa, sos do sałatek lub baza pod inne potrawy. Doskonale komponuje się z pieczonymi warzywami. Wykorzystując sezon na dynię, warto postawić właśnie na nią, ponieważ jej słodki smak wspaniale współgra z labnehem.

Langosz w lżejszym wydaniu. Mniej tłuszczu, a efekt chrupkości ten sam

Czym jest labneh?

Labneh to popularny na Bliskim Wschodzie produkt mleczny o konsystencji i smaku pośrednim między serem a jogurtem. Powstaje przez odsączenie serwatki z jogurtu naturalnego, dzięki czemu zyskuje gęstą, kremową strukturę i delikatny smak. Ma mniej tłuszczu niż tradycyjne sery, a jednocześnie sporo białka, co czyni go lekkim i zdrowym dodatkiem do diety. Można go łatwo przygotować samodzielnie w domu i urozmaicać nim dania, dodając do posiłku coś nowego i interesującego.

Przepis na labneh z pieczoną dynią i cukinią

Składniki:

  • 1 kg jogurtu greckiego,
  • 1 mała dynia,
  • 1 cukinia,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego,
  • 2 łyżki orzechów włoskich lub pekan,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu,
  • 1 łyżeczka kolendry,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka papryki łagodnej,
  • 1 łyżeczka sezamu,
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej,
  • szczypta soli,
  • kilka listków świeżej bazylii.

Sposób przygotowania:

  1. Jogurt wymieszaj z solą, przełóż na sito wyłożone gazą i ustaw nad garnkiem. Wstaw do lodówki na 48 godzin, by odciekła serwatka i powstał gęsty labneh.
  2. Dynię umyj, przekrój, usuń pestki, pokrój w plastry i przekrój je na pół.
  3. Cukinię umyj i pokrój w cienkie słupki.
  4. Warzywa przełóż do miski, skrop oliwą, dodaj przyprawy i szczyptę soli; dokładnie wymieszaj i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza na grzaniu góra-dół.
  6. Piecz warzywa przez 50-60 minut w piekarniku.
  7. W międzyczasie posiekaj orzechy i upraż je na suchej, rozgrzanej patelni razem z sezamem, aż lekko się zarumienią.
  8. Bazylię opłucz i osusz za pomocą ręcznika papierowego.
  9. Gotowy labneh rozsmaruj na talerzu.
  10. Ułóż na nim upieczone warzywa, skrop oliwą, posyp uprażonymi orzechami z sezamem i udekoruj listkami świeżej bazylii. Gotowe!
Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci