W jesiennej wersji ta potrawa smakuje najlepiej. Wszystko dzięki sezonowemu akcentowi

Jeśli masz ochotę na lekki i sezonowy posiłek, trafiłeś idealnie. Połączenie bliskowschodniego produktu z polskimi pieczonymi warzywami sprawdzi się nie tylko jako przekąska, ale też na zdrową kolację lub przystawkę przed głównym daniem.

Pieczone warzywa na labnehuPieczone warzywa na labnehu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Magdalena Bujak

Co prawda nazwa labneh może brzmieć nieco egzotycznie i odstraszać skojarzeniem, że pod nią kryje się skomplikowana potrawa, ale w rzeczywistości powstaje z produktu, który wiele osób ma w lodówce, a jeśli nie, to kupi go w niemal każdym sklepie, czyli jogurtu greckiego.

Przygotowany z niego labneh świetnie sprawdza się jako dodatek do pieczywa, sos do sałatek lub baza pod inne potrawy. Doskonale komponuje się z pieczonymi warzywami. Wykorzystując sezon na dynię, warto postawić właśnie na nią, ponieważ jej słodki smak wspaniale współgra z labnehem.

Langosz w lżejszym wydaniu. Mniej tłuszczu, a efekt chrupkości ten sam

Czym jest labneh?

Labneh to popularny na Bliskim Wschodzie produkt mleczny o konsystencji i smaku pośrednim między serem a jogurtem. Powstaje przez odsączenie serwatki z jogurtu naturalnego, dzięki czemu zyskuje gęstą, kremową strukturę i delikatny smak. Ma mniej tłuszczu niż tradycyjne sery, a jednocześnie sporo białka, co czyni go lekkim i zdrowym dodatkiem do diety. Można go łatwo przygotować samodzielnie w domu i urozmaicać nim dania, dodając do posiłku coś nowego i interesującego.

Przepis na labneh z pieczoną dynią i cukinią

Składniki:

  • 1 kg jogurtu greckiego,
  • 1 mała dynia,
  • 1 cukinia,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego,
  • 2 łyżki orzechów włoskich lub pekan,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu,
  • 1 łyżeczka kolendry,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka papryki łagodnej,
  • 1 łyżeczka sezamu,
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej,
  • szczypta soli,
  • kilka listków świeżej bazylii.

Sposób przygotowania:

  1. Jogurt wymieszaj z solą, przełóż na sito wyłożone gazą i ustaw nad garnkiem. Wstaw do lodówki na 48 godzin, by odciekła serwatka i powstał gęsty labneh.
  2. Dynię umyj, przekrój, usuń pestki, pokrój w plastry i przekrój je na pół.
  3. Cukinię umyj i pokrój w cienkie słupki.
  4. Warzywa przełóż do miski, skrop oliwą, dodaj przyprawy i szczyptę soli; dokładnie wymieszaj i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza na grzaniu góra-dół.
  6. Piecz warzywa przez 50-60 minut w piekarniku.
  7. W międzyczasie posiekaj orzechy i upraż je na suchej, rozgrzanej patelni razem z sezamem, aż lekko się zarumienią.
  8. Bazylię opłucz i osusz za pomocą ręcznika papierowego.
  9. Gotowy labneh rozsmaruj na talerzu.
  10. Ułóż na nim upieczone warzywa, skrop oliwą, posyp uprażonymi orzechami z sezamem i udekoruj listkami świeżej bazylii. Gotowe!
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯