W jesiennej wersji ta potrawa smakuje najlepiej. Wszystko dzięki sezonowemu akcentowi

Jeśli masz ochotę na lekki i sezonowy posiłek, trafiłeś idealnie. Połączenie bliskowschodniego produktu z polskimi pieczonymi warzywami sprawdzi się nie tylko jako przekąska, ale też na zdrową kolację lub przystawkę przed głównym daniem.

Pieczone warzywa na labnehuPieczone warzywa na labnehu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Magdalena Bujak

Co prawda nazwa labneh może brzmieć nieco egzotycznie i odstraszać skojarzeniem, że pod nią kryje się skomplikowana potrawa, ale w rzeczywistości powstaje z produktu, który wiele osób ma w lodówce, a jeśli nie, to kupi go w niemal każdym sklepie, czyli jogurtu greckiego.

Przygotowany z niego labneh świetnie sprawdza się jako dodatek do pieczywa, sos do sałatek lub baza pod inne potrawy. Doskonale komponuje się z pieczonymi warzywami. Wykorzystując sezon na dynię, warto postawić właśnie na nią, ponieważ jej słodki smak wspaniale współgra z labnehem.

Langosz w lżejszym wydaniu. Mniej tłuszczu, a efekt chrupkości ten sam

Czym jest labneh?

Labneh to popularny na Bliskim Wschodzie produkt mleczny o konsystencji i smaku pośrednim między serem a jogurtem. Powstaje przez odsączenie serwatki z jogurtu naturalnego, dzięki czemu zyskuje gęstą, kremową strukturę i delikatny smak. Ma mniej tłuszczu niż tradycyjne sery, a jednocześnie sporo białka, co czyni go lekkim i zdrowym dodatkiem do diety. Można go łatwo przygotować samodzielnie w domu i urozmaicać nim dania, dodając do posiłku coś nowego i interesującego.

Przepis na labneh z pieczoną dynią i cukinią

Składniki:

  • 1 kg jogurtu greckiego,
  • 1 mała dynia,
  • 1 cukinia,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego,
  • 2 łyżki orzechów włoskich lub pekan,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu,
  • 1 łyżeczka kolendry,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka papryki łagodnej,
  • 1 łyżeczka sezamu,
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej,
  • szczypta soli,
  • kilka listków świeżej bazylii.

Sposób przygotowania:

  1. Jogurt wymieszaj z solą, przełóż na sito wyłożone gazą i ustaw nad garnkiem. Wstaw do lodówki na 48 godzin, by odciekła serwatka i powstał gęsty labneh.
  2. Dynię umyj, przekrój, usuń pestki, pokrój w plastry i przekrój je na pół.
  3. Cukinię umyj i pokrój w cienkie słupki.
  4. Warzywa przełóż do miski, skrop oliwą, dodaj przyprawy i szczyptę soli; dokładnie wymieszaj i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza na grzaniu góra-dół.
  6. Piecz warzywa przez 50-60 minut w piekarniku.
  7. W międzyczasie posiekaj orzechy i upraż je na suchej, rozgrzanej patelni razem z sezamem, aż lekko się zarumienią.
  8. Bazylię opłucz i osusz za pomocą ręcznika papierowego.
  9. Gotowy labneh rozsmaruj na talerzu.
  10. Ułóż na nim upieczone warzywa, skrop oliwą, posyp uprażonymi orzechami z sezamem i udekoruj listkami świeżej bazylii. Gotowe!

Wybrane dla Ciebie

Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Czy można jeść gruszki na czczo? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy można jeść gruszki na czczo? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Wsyp odrobinę do jabłek. To szybki sposób, aby je zagęścić przed dodaniem do szarlotki
Wsyp odrobinę do jabłek. To szybki sposób, aby je zagęścić przed dodaniem do szarlotki
Podgotowaną kroję i obtaczam w cieście. Po usmażeniu znika szybciej niż zwykłe kotlety
Podgotowaną kroję i obtaczam w cieście. Po usmażeniu znika szybciej niż zwykłe kotlety
Na to mięso chętnych nie brakuje. Kosztuje sporo, ale jest chude i zdrowe
Na to mięso chętnych nie brakuje. Kosztuje sporo, ale jest chude i zdrowe
Makłowicz sypie do placków ziemniaczanych. Niejedna gospodyni złapie się za głowę
Makłowicz sypie do placków ziemniaczanych. Niejedna gospodyni złapie się za głowę
Kluski jeszcze lepsze od kopytek. Oprócz ziemniaków używam jesiennego warzywa
Kluski jeszcze lepsze od kopytek. Oprócz ziemniaków używam jesiennego warzywa
Kiedy spodziewam się gości, robię tofika bez pieczenia. Wszyscy chwalą i biorą dokładki
Kiedy spodziewam się gości, robię tofika bez pieczenia. Wszyscy chwalą i biorą dokładki
Bije na głowę wszystkie zupy, jakie znam. Przez całą jesień gotuję zalewajkę z grzybami
Bije na głowę wszystkie zupy, jakie znam. Przez całą jesień gotuję zalewajkę z grzybami