W jesiennej wersji ta potrawa smakuje najlepiej. Wszystko dzięki sezonowemu akcentowi
Jeśli masz ochotę na lekki i sezonowy posiłek, trafiłeś idealnie. Połączenie bliskowschodniego produktu z polskimi pieczonymi warzywami sprawdzi się nie tylko jako przekąska, ale też na zdrową kolację lub przystawkę przed głównym daniem.
Co prawda nazwa labneh może brzmieć nieco egzotycznie i odstraszać skojarzeniem, że pod nią kryje się skomplikowana potrawa, ale w rzeczywistości powstaje z produktu, który wiele osób ma w lodówce, a jeśli nie, to kupi go w niemal każdym sklepie, czyli jogurtu greckiego.
Przygotowany z niego labneh świetnie sprawdza się jako dodatek do pieczywa, sos do sałatek lub baza pod inne potrawy. Doskonale komponuje się z pieczonymi warzywami. Wykorzystując sezon na dynię, warto postawić właśnie na nią, ponieważ jej słodki smak wspaniale współgra z labnehem.
Langosz w lżejszym wydaniu. Mniej tłuszczu, a efekt chrupkości ten sam
Czym jest labneh?
Labneh to popularny na Bliskim Wschodzie produkt mleczny o konsystencji i smaku pośrednim między serem a jogurtem. Powstaje przez odsączenie serwatki z jogurtu naturalnego, dzięki czemu zyskuje gęstą, kremową strukturę i delikatny smak. Ma mniej tłuszczu niż tradycyjne sery, a jednocześnie sporo białka, co czyni go lekkim i zdrowym dodatkiem do diety. Można go łatwo przygotować samodzielnie w domu i urozmaicać nim dania, dodając do posiłku coś nowego i interesującego.
Przepis na labneh z pieczoną dynią i cukinią
Składniki:
- 1 kg jogurtu greckiego,
- 1 mała dynia,
- 1 cukinia,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego,
- 2 łyżki orzechów włoskich lub pekan,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczka kolendry,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka papryki łagodnej,
- 1 łyżeczka sezamu,
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej,
- szczypta soli,
- kilka listków świeżej bazylii.
Sposób przygotowania:
- Jogurt wymieszaj z solą, przełóż na sito wyłożone gazą i ustaw nad garnkiem. Wstaw do lodówki na 48 godzin, by odciekła serwatka i powstał gęsty labneh.
- Dynię umyj, przekrój, usuń pestki, pokrój w plastry i przekrój je na pół.
- Cukinię umyj i pokrój w cienkie słupki.
- Warzywa przełóż do miski, skrop oliwą, dodaj przyprawy i szczyptę soli; dokładnie wymieszaj i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza na grzaniu góra-dół.
- Piecz warzywa przez 50-60 minut w piekarniku.
- W międzyczasie posiekaj orzechy i upraż je na suchej, rozgrzanej patelni razem z sezamem, aż lekko się zarumienią.
- Bazylię opłucz i osusz za pomocą ręcznika papierowego.
- Gotowy labneh rozsmaruj na talerzu.
- Ułóż na nim upieczone warzywa, skrop oliwą, posyp uprażonymi orzechami z sezamem i udekoruj listkami świeżej bazylii. Gotowe!