Ziołowy labneh na kanapki. Wystarczy kilka składników
Domowy labneh to pyszny dodatek do kanapek, przy którym wszystkie sklepowe serki wypadają blado. Składniki są tanie i łatwodostępne, a smakuje tak dobrze, że będziesz go robić na okrągło.
Labneh to kremowy serek powstający na bazie jogurtu i przypraw. Ma gęstą konsystencję przypominającą nieco miękki ser twarogowy. Kojarzony jest z kuchnią Bliskiego Wschodu, ale szybko zjednał sobie serca smakoszy na całym świecie. Zrobienie go w domu jest naprawdę proste. Jego kremowa konsystencja i delikatny smak sprawiają, że jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Serek labneh - domowe smarowidło z jogurtu greckiego
Ziołowy labneh z jogurtu greckiego
Do przygotowania tego prostego serka nie potrzebujesz żadnych kultur bakterii, termometrów czy specjalnych przyborów. Wystarczy gęsty jogurt grecki, ulubione przyprawy i odrobina cierpliwości. Labneh jest doskonałym źródłem białka oraz probiotyków, które korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit. To zdrowa i smaczna przekąska, którą warto włączyć do codziennej diety.
Serek ma delikatnie kwaśny smak i kremową konsystencję. Świetnie sprawdzi się jako składnik kanapek, dip do warzyw i nachosów, urozmaicenie sałatki czy dodatek do dań mięsnych lub rybnych, nadając im delikatności.
Jak zrobić labneh?
Wystarczą przyprawy, jałowa gaza oraz durszlak, by wyczarować prosty serek na kanapki o składzie, jakiego w sklepach można szukać ze świecą. Labneh to ser z jogurtów greckich, który pokochasz od pierwszego kęsa.
Składniki:
- 1 kg jogurtu greckiego,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów,
- pół łyżeczki suszonego czosnku,
- 1 łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do miski przełóż jogurt grecki. Dodaj suszone pomidory, sól, zioła prowansalskie oraz czosnek. Dokładnie wymieszaj.
Krok 2. Nad garnkiem umieść durszlak i wyłóż go gazą. Przelej jogurt, zawiń, połóż talerzyk i dociśnij czymś ciężkim, na przykład pełnym słoikiem. Wstaw do lodówki na 5-6 godzin. Dzięki temu pozbędziesz się serwatki.
Krok 3. Po tym czasie odciśnij przez gazę serek i mocniej zawiąż u góry gumką. Ponownie odłóż na sitko i wstaw do lodówki na 5-6 godzin.
Krok 4. Po tym czasie wystarczy odwiązać gazę i wyjąć serek. Labneh można przechowywać w lodówce przez kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego!