InspiracjeZiołowy labneh na kanapki. Wystarczy kilka składników

Ziołowy labneh na kanapki. Wystarczy kilka składników

Domowy labneh to pyszny dodatek do kanapek, przy którym wszystkie sklepowe serki wypadają blado. Składniki są tanie i łatwodostępne, a smakuje tak dobrze, że będziesz go robić na okrągło.

Kremowy labneh z ziołami
Kremowy labneh z ziołami
Źródło zdjęć: © Pyszności

Labneh to kremowy serek powstający na bazie jogurtu i przypraw. Ma gęstą konsystencję przypominającą nieco miękki ser twarogowy. Kojarzony jest z kuchnią Bliskiego Wschodu, ale szybko zjednał sobie serca smakoszy na całym świecie. Zrobienie go w domu jest naprawdę proste. Jego kremowa konsystencja i delikatny smak sprawiają, że jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serek labneh - domowe smarowidło z jogurtu greckiego

Ziołowy labneh z jogurtu greckiego

Do przygotowania tego prostego serka nie potrzebujesz żadnych kultur bakterii, termometrów czy specjalnych przyborów. Wystarczy gęsty jogurt grecki, ulubione przyprawy i odrobina cierpliwości. Labneh jest doskonałym źródłem białka oraz probiotyków, które korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit. To zdrowa i smaczna przekąska, którą warto włączyć do codziennej diety.

Serek ma delikatnie kwaśny smak i kremową konsystencję. Świetnie sprawdzi się jako składnik kanapek, dip do warzyw i nachosów, urozmaicenie sałatki czy dodatek do dań mięsnych lub rybnych, nadając im delikatności.

Jak zrobić labneh?

Wystarczą przyprawy, jałowa gaza oraz durszlak, by wyczarować prosty serek na kanapki o składzie, jakiego w sklepach można szukać ze świecą. Labneh to ser z jogurtów greckich, który pokochasz od pierwszego kęsa.

Składniki:

  • 1 kg jogurtu greckiego,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów,
  • pół łyżeczki suszonego czosnku,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski przełóż jogurt grecki. Dodaj suszone pomidory, sól, zioła prowansalskie oraz czosnek. Dokładnie wymieszaj.

Baza to jogurt z przyprawami
Baza to jogurt z przyprawami© Pyszności

Krok 2. Nad garnkiem umieść durszlak i wyłóż go gazą. Przelej jogurt, zawiń, połóż talerzyk i dociśnij czymś ciężkim, na przykład pełnym słoikiem. Wstaw do lodówki na 5-6 godzin. Dzięki temu pozbędziesz się serwatki.

Owiń jogurt gazą
Owiń jogurt gazą© Pyszności

Krok 3. Po tym czasie odciśnij przez gazę serek i mocniej zawiąż u góry gumką. Ponownie odłóż na sitko i wstaw do lodówki na 5-6 godzin.

Gumka sprawi, że gaza nie będzie się rozwiązywała
Gumka sprawi, że gaza nie będzie się rozwiązywała© Pyszności

Krok 4. Po tym czasie wystarczy odwiązać gazę i wyjąć serek. Labneh można przechowywać w lodówce przez kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego!

Serek labneh z ziołami
Serek labneh z ziołami© Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepiswideoserek

Wybrane dla Ciebie