Ziołowy labneh na kanapki. Wystarczy kilka składników

Domowy labneh to pyszny dodatek do kanapek, przy którym wszystkie sklepowe serki wypadają blado. Składniki są tanie i łatwodostępne, a smakuje tak dobrze, że będziesz go robić na okrągło.

Kremowy labneh z ziołamiKremowy labneh z ziołami
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Labneh to kremowy serek powstający na bazie jogurtu i przypraw. Ma gęstą konsystencję przypominającą nieco miękki ser twarogowy. Kojarzony jest z kuchnią Bliskiego Wschodu, ale szybko zjednał sobie serca smakoszy na całym świecie. Zrobienie go w domu jest naprawdę proste. Jego kremowa konsystencja i delikatny smak sprawiają, że jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serek labneh - domowe smarowidło z jogurtu greckiego

Ziołowy labneh z jogurtu greckiego

Do przygotowania tego prostego serka nie potrzebujesz żadnych kultur bakterii, termometrów czy specjalnych przyborów. Wystarczy gęsty jogurt grecki, ulubione przyprawy i odrobina cierpliwości. Labneh jest doskonałym źródłem białka oraz probiotyków, które korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit. To zdrowa i smaczna przekąska, którą warto włączyć do codziennej diety.

Serek ma delikatnie kwaśny smak i kremową konsystencję. Świetnie sprawdzi się jako składnik kanapek, dip do warzyw i nachosów, urozmaicenie sałatki czy dodatek do dań mięsnych lub rybnych, nadając im delikatności.

Jak zrobić labneh?

Wystarczą przyprawy, jałowa gaza oraz durszlak, by wyczarować prosty serek na kanapki o składzie, jakiego w sklepach można szukać ze świecą. Labneh to ser z jogurtów greckich, który pokochasz od pierwszego kęsa.

Składniki:

  • 1 kg jogurtu greckiego,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów,
  • pół łyżeczki suszonego czosnku,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski przełóż jogurt grecki. Dodaj suszone pomidory, sól, zioła prowansalskie oraz czosnek. Dokładnie wymieszaj.

Baza to jogurt z przyprawami
Baza to jogurt z przyprawami © Pyszności

Krok 2. Nad garnkiem umieść durszlak i wyłóż go gazą. Przelej jogurt, zawiń, połóż talerzyk i dociśnij czymś ciężkim, na przykład pełnym słoikiem. Wstaw do lodówki na 5-6 godzin. Dzięki temu pozbędziesz się serwatki.

Owiń jogurt gazą
Owiń jogurt gazą © Pyszności

Krok 3. Po tym czasie odciśnij przez gazę serek i mocniej zawiąż u góry gumką. Ponownie odłóż na sitko i wstaw do lodówki na 5-6 godzin.

Gumka sprawi, że gaza nie będzie się rozwiązywała
Gumka sprawi, że gaza nie będzie się rozwiązywała © Pyszności

Krok 4. Po tym czasie wystarczy odwiązać gazę i wyjąć serek. Labneh można przechowywać w lodówce przez kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego!

Serek labneh z ziołami
Serek labneh z ziołami © Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Jajecznica z tymi dodatkami smakuje wybornie. Ale najważniejsze jest to, że staje się o wiele zdrowsza
Jajecznica z tymi dodatkami smakuje wybornie. Ale najważniejsze jest to, że staje się o wiele zdrowsza
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki