Zamiast wylewać do zlewu, dodaj do zup i naleśników. Babciny patent podkręci smak

W czasach, gdy ser kupuje się przede wszystkim w markecie, a samodzielna produkcja odeszła w zapomnienie, wiele osób nawet nie wie, co znajduje się w szklankach. Nasze babcie nie marnowały ani jednej kropelki cennego płynu, wykorzystując go do codziennych potraw.

SerwatkaSerwatka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

To produkt uboczny powstający przy produkcji serów, ale sam w sobie zdecydowanie nie jest odpadem. Serwatka świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu kuchni, stanowiąc przy tym naprawdę dobry suplement diety. Wylewanie jej do zlewu to niemal zbrodnia. Przy produkcji kilograma sera powstaje nawet 9 litrów, więc tym bardziej szkoda, by zmarnowały się w odpływie.

Właściwości serwatki

Ten pozornie zwykły płyn, który jest produktem ubocznym przy produkcji sera, skrywa w sobie prawdziwe bogactwo składników odżywczych. Główne składniki serwatki to woda, witaminy, aminokwasy i białko. Zawiera również biotynę, kwas pantotenowy oraz minerały takie jak wapń i fosfor. Ma również mało kalorii oraz tłuszczu, więc nie powinny obawiać się jej osoby na diecie. Zawiera także pełnowartościowe białko, które jest łatwo przyswajalne przez organizm. Białka serwatkowe są szczególnie cenione przez sportowców ze względu na swoje właściwości anaboliczne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mrowisko to słodki przysmak z Podlasia. Warto przygotowywać go nie tylko na święta

Jest także zalecana jako środek wspomagający po odwodnieniach oraz podczas rekonwalescencji po kontuzjach. Zawarte w serwatce aminokwasy mają działanie antyoksydacyjne, chroniąc przed rozwojem chorób nowotworowych i przyspieszając przemianę materii. Wapń zawarty w serwatce jest niezbędny dla utrzymania zdrowych kości i zębów.

Serwatka- Pyszności
Serwatka- Pyszności © Adobe Stock | Madeleine Steinbach

Jak wykorzystać serwatkę?

Produkcją serów w moim domu zajmowała się zawsze babcia. To ona nauczyła całą rodzinę, że serwatkę trzeba przelać do szklanki i wykorzystać później. Niepozorny płyn sprawdzi się jako składnik ciasta na naleśniki, marynaty do mięs czy też do stworzenia zup, takich jak żurek, barszcz biały, barszcz czerwony, zupa pomidorowa i zupa jarzynowa. Można z nią przygotować bułeczki z dodatkiem ziół, słodkie ciasta z bakaliami i orzechami, a także lekkie naleśniki, pancakes, placki czy racuchy. Niestety serwatka szybko się psuje, więc wykorzystać ją trzeba niemal od razu.

Serwatka może być bazą zup
Serwatka może być bazą zup © Adobe Stock

Serwatczanka, choć mniej znana w niektórych częściach Polski, to prawdziwy kulinarny skarb regionów, gdzie tradycyjnie produkowano sery. To połączenie wywaru z wędzonki, delikatnej serwatki i ostrego chrzanu, które pokochają miłośnicy żurku.

Serwatka do produkcji sera

Z serwatki przygotować można również włoski ser ricotta. Wystarczy podgrzać serwatkę, a na powierzchni pojawi się delikatny skrzep, który można odcedzić i wykorzystać do przygotowania pysznych deserów.

Wybrane dla Ciebie
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯