Polski twaróg nie ma z nim szans. Włoski specjał wzmacnia kości i poprawia trawienie

Jesteś fanem twarogu? W takim razie musisz spróbować włoskie ricotty. Ten włoski ser opanował cały świat, jednak w Polsce nie cieszy się szczególną popularnością. Warto włączyć go do swojej diety, bowiem kryje w sobie mnóstwo cennych składników odżywczych.

Ricotta, czyli jeden z niedocenionych włoskich serów. Ricotta, czyli jeden z niedocenionych włoskich serów.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Włochy to stolica dobrego wina i… sera. To właśnie tam wynaleziono słynne Parmigiano Regiano, Grana Padano, Pecorino Romano, mozzarellę czy ricottę. Ta ostatnia nie cieszy się szczególną popularnością w Polsce, a szkoda, bowiem jest pełna smaku i cennych witamin. Co warto o niej wiedzieć?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsno-ziemniaczana zapiekanka. Prawdziwa uczta z piekarnika

Jak powstała ricotta?

Historia ricotty zaczęła się już w starożytności, a dokładniej w starożytnym Rzymie. Jak przygotowywano ricottę? Głównym składnikiem jest mleko. Zwykle jest to mleko owcze lub krowie. Świeże mleko gotuje się aż dwa razy. Za pierwszym razem mleko oddziela od serwatki, a za drugim gęstnieje, tworząc delikatny, mazisty ser.

Jak smakuje ricotta? Wszystko zależy do jej gatunku. Klasyczna ricotta jest delikatna, kremowa i puszysta. Z kolei solona ricotta przypomina coś pomiędzy twarogiem a ostrą, orzechową fetą. Klasyczny wariant sprawdzi się przy słodkich wypiekach i deserach, a wersja solona przy pizzach, tartach i sałatkach.

Nie można nie zwrócić uwagi na niezwykłą konsystencję, bowiem ser z wyglądu przypomina dobrze znany nam twaróg. Po przekrojeniu okazuje się, że jest od niego znacznie delikatniejszy, a przy tym kremowy.

Dlaczego warto jeść ricottę?

Choć w ricotcie znajduje się aż 20-30 proc. Tłuszczu ser jest stosunkowo niskokaloryczny. W 100 g produktu znajduje się zaledwie 174 kcal. Z powodzeniem można jeść nawet na diecie. Ricotta to także źródło wielu cennych witamin, takich jak witamina A, D, K i niemalże wszystkie witaminy z grupy B. Poza wspomnianymi witaminami w serze znajduje się wiele wapnia i łatwo przyswajalnego białka.

Jak włączyć ricottę do swojej codziennej diety? Ze względu na kremową konsystencję i neutralny smak można dodawać ją wszędzie tam, gdzie zwykle dodaje się twaróg czy śmietanę. Ser delikatnie zagęści sosy, a także nada im przyjemnej kremowości. Z powodzeniem można zastąpić nim twaróg sernikowy. Sernik na ricotcie wychodzi niezwykle miękki i puszysty.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość
Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość
Jesz kiwi codziennie? Twój organizm szybko to odczuje
Jesz kiwi codziennie? Twój organizm szybko to odczuje
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama