PoradyPolski twaróg nie ma z nim szans. Włoski specjał wzmacnia kości i poprawia trawienie

Polski twaróg nie ma z nim szans. Włoski specjał wzmacnia kości i poprawia trawienie

Ricotta, czyli jeden z niedocenionych włoskich serów.
Ricotta, czyli jeden z niedocenionych włoskich serów.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

24.05.2024 18:40

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jesteś fanem twarogu? W takim razie musisz spróbować włoskie ricotty. Ten włoski ser opanował cały świat, jednak w Polsce nie cieszy się szczególną popularnością. Warto włączyć go do swojej diety, bowiem kryje w sobie mnóstwo cennych składników odżywczych.

Włochy to stolica dobrego wina i… sera. To właśnie tam wynaleziono słynne Parmigiano Regiano, Grana Padano, Pecorino Romano, mozzarellę czy ricottę. Ta ostatnia nie cieszy się szczególną popularnością w Polsce, a szkoda, bowiem jest pełna smaku i cennych witamin. Co warto o niej wiedzieć?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak powstała ricotta?

Historia ricotty zaczęła się już w starożytności, a dokładniej w starożytnym Rzymie. Jak przygotowywano ricottę? Głównym składnikiem jest mleko. Zwykle jest to mleko owcze lub krowie. Świeże mleko gotuje się aż dwa razy. Za pierwszym razem mleko oddziela od serwatki, a za drugim gęstnieje, tworząc delikatny, mazisty ser.

Jak smakuje ricotta? Wszystko zależy do jej gatunku. Klasyczna ricotta jest delikatna, kremowa i puszysta. Z kolei solona ricotta przypomina coś pomiędzy twarogiem a ostrą, orzechową fetą. Klasyczny wariant sprawdzi się przy słodkich wypiekach i deserach, a wersja solona przy pizzach, tartach i sałatkach.

Nie można nie zwrócić uwagi na niezwykłą konsystencję, bowiem ser z wyglądu przypomina dobrze znany nam twaróg. Po przekrojeniu okazuje się, że jest od niego znacznie delikatniejszy, a przy tym kremowy.

Dlaczego warto jeść ricottę?

Choć w ricotcie znajduje się aż 20-30 proc. Tłuszczu ser jest stosunkowo niskokaloryczny. W 100 g produktu znajduje się zaledwie 174 kcal. Z powodzeniem można jeść nawet na diecie. Ricotta to także źródło wielu cennych witamin, takich jak witamina A, D, K i niemalże wszystkie witaminy z grupy B. Poza wspomnianymi witaminami w serze znajduje się wiele wapnia i łatwo przyswajalnego białka.

Jak włączyć ricottę do swojej codziennej diety? Ze względu na kremową konsystencję i neutralny smak można dodawać ją wszędzie tam, gdzie zwykle dodaje się twaróg czy śmietanę. Ser delikatnie zagęści sosy, a także nada im przyjemnej kremowości. Z powodzeniem można zastąpić nim twaróg sernikowy. Sernik na ricotcie wychodzi niezwykle miękki i puszysty.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także