PrzepisŚniadanieZ sera z Lombardii tworzę najlepsze placuszki śniadaniowe. Z domowym dżemem smakują perfekcyjnie

Z sera z Lombardii tworzę najlepsze placuszki śniadaniowe. Z domowym dżemem smakują perfekcyjnie

Placuszki z mascarpone polecają się na śniadanie!
Placuszki z mascarpone polecają się na śniadanie!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Peredniankina

22.05.2024 09:34

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Większość osób kojarzy serek mascarpone ze słodkimi deserami. Dla mnie to podstawowy składnik pysznych placuszków, które pokochała moja rodzina. Uwaga: ten przepis to wybawienie dla każdego zabieganego rodzica, który szuka nowych pomysłów na smaczne śniadanie dla dziatwy!

Łapiesz się na tym, że już naprawdę nie wiesz, co przygotować na śniadanie, by było smaczne, proste, a przy okazji nie zajęło ci całego i tak już zabieganego poranka? Mam to samo! To właśnie dlatego takie przepisy, jak poniższy, są niczym wybawienie. Tak, placuszki z mascarpone jawią mi się jako prawdziwi kulinarni superbohaterowie... i to bez peleryny!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zanim jednak przejdę do przepisu na placuszki z mascarpone, muszę cię o czymś uprzedzić. Taka potrawa to ciekawy sposób na śniadaniową odmianę, pyszna przekąska, którą można by wcinać bez końca. Problem polega na tym, że... nie można tego robić. Pochodzący z Lombardii ser twarogowy ma bowiem jedną poważną wadę: jest bardzo tłusty. To dlatego stworzone na jego podstawie placuszki nie powinny być codziennym elementem diety. To jednak nie powinno zmartwić rodziców i wszystkich tych, którzy szybko się nudzą i lubią serwować różnorodne śniadania. Takie placuszki mogą przecież odegrać rolę ciekawego urozmaicenia. A może nawet nagrody? Sam zadecyduj — a ja tymczasem przechodzą do przepisu.

Szybkie placuszki z mascarpone

Składniki:

  • 1/2 opakowania mascarpone (około 125 gramów),
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • kilka łyżek domowego dżemu truskawkowego.
Placuszki z mascarpone można też serwować ze świeżymi owocami
Placuszki z mascarpone można też serwować ze świeżymi owocami© Pexels | Jane Trang Doan

Sposób przygotowania:

  1. Mascarpone przekładam do miski. Dodaję mąkę pszenną, mleko, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wbijam jajka i za pomocą ręcznego blendera miksuje wszystko na gładki krem. Jeśli mam czas, pozwalam takiemu ciastu poleżakować przez 20 minut. Na koniec dodaję olej roślinny.
  2. Ponieważ taka mieszanka jest wystarczająco tłusta, porcje przygotowanej masy nakładam na rozgrzaną, ale suchą patelnię. Smażę z obu stron do zarumienienia. Podaję z domowym dżemem lub odrobiną jogurtu naturalnego. Gotowe!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także