Z sera z Lombardii tworzę najlepsze placuszki śniadaniowe. Z domowym dżemem smakują perfekcyjnie

Większość osób kojarzy serek mascarpone ze słodkimi deserami. Dla mnie to podstawowy składnik pysznych placuszków, które pokochała moja rodzina. Uwaga: ten przepis to wybawienie dla każdego zabieganego rodzica, który szuka nowych pomysłów na smaczne śniadanie dla dziatwy!

Placuszki z mascarpone polecają się na śniadanie!Placuszki z mascarpone polecają się na śniadanie!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Peredniankina

Łapiesz się na tym, że już naprawdę nie wiesz, co przygotować na śniadanie, by było smaczne, proste, a przy okazji nie zajęło ci całego i tak już zabieganego poranka? Mam to samo! To właśnie dlatego takie przepisy, jak poniższy, są niczym wybawienie. Tak, placuszki z mascarpone jawią mi się jako prawdziwi kulinarni superbohaterowie... i to bez peleryny!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiący chlebek z czosnkowym akcentem. Palce lizać!

Zanim jednak przejdę do przepisu na placuszki z mascarpone, muszę cię o czymś uprzedzić. Taka potrawa to ciekawy sposób na śniadaniową odmianę, pyszna przekąska, którą można by wcinać bez końca. Problem polega na tym, że... nie można tego robić. Pochodzący z Lombardii ser twarogowy ma bowiem jedną poważną wadę: jest bardzo tłusty. To dlatego stworzone na jego podstawie placuszki nie powinny być codziennym elementem diety. To jednak nie powinno zmartwić rodziców i wszystkich tych, którzy szybko się nudzą i lubią serwować różnorodne śniadania. Takie placuszki mogą przecież odegrać rolę ciekawego urozmaicenia. A może nawet nagrody? Sam zadecyduj — a ja tymczasem przechodzą do przepisu.

Szybkie placuszki z mascarpone

Składniki:

  • 1/2 opakowania mascarpone (około 125 gramów),
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • kilka łyżek domowego dżemu truskawkowego.
Placuszki z mascarpone można też serwować ze świeżymi owocami
Placuszki z mascarpone można też serwować ze świeżymi owocami © Pexels | Jane Trang Doan

Sposób przygotowania:

  1. Mascarpone przekładam do miski. Dodaję mąkę pszenną, mleko, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wbijam jajka i za pomocą ręcznego blendera miksuje wszystko na gładki krem. Jeśli mam czas, pozwalam takiemu ciastu poleżakować przez 20 minut. Na koniec dodaję olej roślinny.
  2. Ponieważ taka mieszanka jest wystarczająco tłusta, porcje przygotowanej masy nakładam na rozgrzaną, ale suchą patelnię. Smażę z obu stron do zarumienienia. Podaję z domowym dżemem lub odrobiną jogurtu naturalnego. Gotowe!

Wybrane dla Ciebie

Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze