Z sera z Lombardii tworzę najlepsze placuszki śniadaniowe. Z domowym dżemem smakują perfekcyjnie
Większość osób kojarzy serek mascarpone ze słodkimi deserami. Dla mnie to podstawowy składnik pysznych placuszków, które pokochała moja rodzina. Uwaga: ten przepis to wybawienie dla każdego zabieganego rodzica, który szuka nowych pomysłów na smaczne śniadanie dla dziatwy!
22.05.2024 09:34
Łapiesz się na tym, że już naprawdę nie wiesz, co przygotować na śniadanie, by było smaczne, proste, a przy okazji nie zajęło ci całego i tak już zabieganego poranka? Mam to samo! To właśnie dlatego takie przepisy, jak poniższy, są niczym wybawienie. Tak, placuszki z mascarpone jawią mi się jako prawdziwi kulinarni superbohaterowie... i to bez peleryny!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zanim jednak przejdę do przepisu na placuszki z mascarpone, muszę cię o czymś uprzedzić. Taka potrawa to ciekawy sposób na śniadaniową odmianę, pyszna przekąska, którą można by wcinać bez końca. Problem polega na tym, że... nie można tego robić. Pochodzący z Lombardii ser twarogowy ma bowiem jedną poważną wadę: jest bardzo tłusty. To dlatego stworzone na jego podstawie placuszki nie powinny być codziennym elementem diety. To jednak nie powinno zmartwić rodziców i wszystkich tych, którzy szybko się nudzą i lubią serwować różnorodne śniadania. Takie placuszki mogą przecież odegrać rolę ciekawego urozmaicenia. A może nawet nagrody? Sam zadecyduj — a ja tymczasem przechodzą do przepisu.
Szybkie placuszki z mascarpone
Składniki:
- 1/2 opakowania mascarpone (około 125 gramów),
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1/2 szklanki mleka,
- 2 jajka,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- kilka łyżek domowego dżemu truskawkowego.
Sposób przygotowania:
- Mascarpone przekładam do miski. Dodaję mąkę pszenną, mleko, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wbijam jajka i za pomocą ręcznego blendera miksuje wszystko na gładki krem. Jeśli mam czas, pozwalam takiemu ciastu poleżakować przez 20 minut. Na koniec dodaję olej roślinny.
- Ponieważ taka mieszanka jest wystarczająco tłusta, porcje przygotowanej masy nakładam na rozgrzaną, ale suchą patelnię. Smażę z obu stron do zarumienienia. Podaję z domowym dżemem lub odrobiną jogurtu naturalnego. Gotowe!