WAŻNE
TERAZ

Bezzałogowiec PGZ spadł w Inowrocławiu. Potwierdziła nam to policja

Już nigdy nie kupisz w sklepie. Co roku będziesz robił sam

Jako, że trwa sezon na truskawki, to z pewnością zdajesz sobie sprawę z faktu, że masz nieograniczone możliwości przygotowania rozmaitych dań i przekąsek, z wykorzystaniem tych owoców. Nic nie stoi na przeszkodzie, byś właśnie teraz przygotował najlepszy, bo naturalny - dżem truskawkowy. Zachwyca smakiem i jest dużo lepszy niż ten zakupiony w sklepie. Jak zrobić taki dżem? Poznaj przepis, który pochodzi prosto z zeszytu babci.

ObrazekDżem truskawkowy - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

W związku z tym, że truskawki na targu są coraz tańsze, to warto jest sięgnąć po te sezonowe owoce, by przygotować coś na obiad, na deser lub taką potrawę, którą będziesz mógł cieszyć się nawet jesienią i zimą. Jeśli jesteś fanem domowych przetworów, to dżem truskawkowy będzie świetnym wyborem. Jest to bez wątpienia najlepszy, bo w pełni naturalny produkt, który spożywasz głównie na śniadanie. Truskawkowy dżem pozwoli zatrzymać smak lata na zdecydowanie dłużej. Sprawdzi się do wypieków, pieczywa, czy naleśników.

Dlaczego warto przygotować domowy dżem truskawkowy?

Sezon truskawek trwa, więc wybierz się na targ lub swoją działkę i ciesz się smakiem tych owoców pod różnorodną postacią. Jedną z form ich wykorzystania jest na pewno dżem truskawkowy. Warto przygotować domowy dżem truskawkowy z kilku powodów. Po pierwsze, możesz kontrolować skład i jakość składników, unikając dodatków chemicznych i sztucznych konserwantów. Po drugie, dżem w truskawkowym wydaniu zachowuje intensywny smak i aromat świeżych truskawek, którymi możesz cieszyć się przez cały rok.

Obrazek
truskawki - Pyszności; foto: Canva

Ponadto, przygotowanie własnego dżemu pozwala dostosować ilość cukru do swoich preferencji, co jest szczególnie istotne dla osób z ograniczeniami dietetycznymi. Dodatkowo, przygotowanie domowego dżemu truskawkowego może być również satysfakcjonującym doświadczeniem kulinarnym i świetnym sposobem na wykorzystanie nadmiaru owoców.

Dżem truskawkowy przepis - jak przygotować ten przysmak lata?

Sezon na truskawki nie może się obejść bez tego produktu. Sięgnij po świeże polskie truskawki i przenieś słoneczne lato do słoików i otwórz je w zimne i ponure dni. Nastrój będzie zdecydowanie lepszy, a doznania kulinarne - wyjątkowe. Poznaj najlepszą recepturę na dżem truskawkowy.

Składniki:

  • około 750 g cukru (ilość może być uzależniona od preferencji)
  • 2,5 kilograma truskawek
  • limonka.
Obrazek
Przygotowanie dżemu truskawkowego - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie oczyść truskawki i pozbądź się szypułek. Większe owoce przetnij na pół, a mniejsze pozostaw w całości. Niewielką ilość truskawek lekko rozgnieć tłuczkiem.
  2. Umieść truskawki w dużym garnku z grubym dnem, zasyp je cukrem i dodaj sok z limonki. Zagotuj owoce na większym ogniu, przemieszaj i następnie gotuj na minimalnym ogniu przez 3-4 godziny, co jakiś czas mieszając. Pod sam koniec gotowania przypilnuj, by dżem się nie przypalił.
  3. Jeśli po 3 godzinach, kropelka dżemu zastygnie na schłodzonym w zamrażarce talerzyku, to znak, że dżem truskawkowy jest już gotowy.
  4. Gorący dżem przelej do umytych i wyparzonych słoików i dobrze zakręć.
  5. Pasteryzuj słoiki w garnku z wodą wyłożonym ściereczką, przez około 20 minut. Po pasteryzacji, wyjmij słoiki z garnka, obróć do góry dnem i ustaw na ściereczce. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo