Już nigdy nie kupisz w sklepie. Co roku będziesz robił sam

Jako, że trwa sezon na truskawki, to z pewnością zdajesz sobie sprawę z faktu, że masz nieograniczone możliwości przygotowania rozmaitych dań i przekąsek, z wykorzystaniem tych owoców. Nic nie stoi na przeszkodzie, byś właśnie teraz przygotował najlepszy, bo naturalny - dżem truskawkowy. Zachwyca smakiem i jest dużo lepszy niż ten zakupiony w sklepie. Jak zrobić taki dżem? Poznaj przepis, który pochodzi prosto z zeszytu babci.

ObrazekDżem truskawkowy - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

W związku z tym, że truskawki na targu są coraz tańsze, to warto jest sięgnąć po te sezonowe owoce, by przygotować coś na obiad, na deser lub taką potrawę, którą będziesz mógł cieszyć się nawet jesienią i zimą. Jeśli jesteś fanem domowych przetworów, to dżem truskawkowy będzie świetnym wyborem. Jest to bez wątpienia najlepszy, bo w pełni naturalny produkt, który spożywasz głównie na śniadanie. Truskawkowy dżem pozwoli zatrzymać smak lata na zdecydowanie dłużej. Sprawdzi się do wypieków, pieczywa, czy naleśników.

Dlaczego warto przygotować domowy dżem truskawkowy?

Sezon truskawek trwa, więc wybierz się na targ lub swoją działkę i ciesz się smakiem tych owoców pod różnorodną postacią. Jedną z form ich wykorzystania jest na pewno dżem truskawkowy. Warto przygotować domowy dżem truskawkowy z kilku powodów. Po pierwsze, możesz kontrolować skład i jakość składników, unikając dodatków chemicznych i sztucznych konserwantów. Po drugie, dżem w truskawkowym wydaniu zachowuje intensywny smak i aromat świeżych truskawek, którymi możesz cieszyć się przez cały rok.

Obrazek
truskawki - Pyszności; foto: Canva

Ponadto, przygotowanie własnego dżemu pozwala dostosować ilość cukru do swoich preferencji, co jest szczególnie istotne dla osób z ograniczeniami dietetycznymi. Dodatkowo, przygotowanie domowego dżemu truskawkowego może być również satysfakcjonującym doświadczeniem kulinarnym i świetnym sposobem na wykorzystanie nadmiaru owoców.

Dżem truskawkowy przepis - jak przygotować ten przysmak lata?

Sezon na truskawki nie może się obejść bez tego produktu. Sięgnij po świeże polskie truskawki i przenieś słoneczne lato do słoików i otwórz je w zimne i ponure dni. Nastrój będzie zdecydowanie lepszy, a doznania kulinarne - wyjątkowe. Poznaj najlepszą recepturę na dżem truskawkowy.

Składniki:

  • około 750 g cukru (ilość może być uzależniona od preferencji)
  • 2,5 kilograma truskawek
  • limonka.
Obrazek
Przygotowanie dżemu truskawkowego - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie oczyść truskawki i pozbądź się szypułek. Większe owoce przetnij na pół, a mniejsze pozostaw w całości. Niewielką ilość truskawek lekko rozgnieć tłuczkiem.
  2. Umieść truskawki w dużym garnku z grubym dnem, zasyp je cukrem i dodaj sok z limonki. Zagotuj owoce na większym ogniu, przemieszaj i następnie gotuj na minimalnym ogniu przez 3-4 godziny, co jakiś czas mieszając. Pod sam koniec gotowania przypilnuj, by dżem się nie przypalił.
  3. Jeśli po 3 godzinach, kropelka dżemu zastygnie na schłodzonym w zamrażarce talerzyku, to znak, że dżem truskawkowy jest już gotowy.
  4. Gorący dżem przelej do umytych i wyparzonych słoików i dobrze zakręć.
  5. Pasteryzuj słoiki w garnku z wodą wyłożonym ściereczką, przez około 20 minut. Po pasteryzacji, wyjmij słoiki z garnka, obróć do góry dnem i ustaw na ściereczce. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀