Wyjątkowy przysmak lata. Receptura prosto z zeszytu babci

Sezon letni obfituje w wiele wyjątkowych przysmaków, które królują na talerzach. Są to przede wszystkim dania oparte na sezonowych warzywach i owocach. Sezon na polskie truskawki powoli się rozkręca, więc wato, byś przypomniał sobie przepis na knedle z truskawkami. To przysmak, który kojarzy się z beztroskimi czasami dzieciństwa i babciną kuchnią.

ObrazekKnedle z truskawkami - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Smakowite Dania
Karol Wiak
SKOMENTUJ

Nie ulega wątpliwości, że truskawki to ulubione polskie owoce sezonowe. Stanowią podstawę wielu deserów, ale można z nich przygotować również dania obiadowe. Chyba nie trzeba wspominać o makaronie z truskawkami czy pierogach z truskawkami. Ale jest coś jeszcze, co wielu osobom kojarzy się z czasem dzieciństwa. To knedle z truskawkami, przygotowywane według receptury babci. Zrobienie ich jest proste i przyjemne, a danie rozpływa się w ustach. Najlepiej smakuje ze świeżymi truskawkami. Taki letni obiad zachwyci całą twoją rodzinę.

Knedle z truskawkami — pomysł na smaczny letni obiad

Dlaczego wato sięgnąć po przepis na knedle z truskawkami? Jest to bez wątpienia danie wyjątkowe z wielu powodów. Truskawki są owocami o intensywnym i słodkim smaku, który doskonale komponuje się z delikatnymi knedlami. Kombinacja miękkiego ciasta knedli i soczystych truskawek sprawia, że danie jest niezwykle smaczne i świeże. Knedle z truskawkami mogą być podawane jako główne danie, deser lub przekąska. Są idealne na różne okazje, od rodzinnych spotkań po przyjęcia. Można je podawać z bitą śmietaną, cukrem pudrem lub bułką tartą.

Obrazek
Gotowanie knedli - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Menu Dorotki

Przepis na knedle z truskawkami — jak je zrobić?

W przypadku, gdy zdecydujesz się na knedle z truskawkami przepis, to miej świadomość, że jest to naprawdę proste w przygotowaniu danie. Świetnie smakują, a jeszcze lepiej wyglądają. Jeśli nie masz pomysłu na letni obiad, to takie knedle wydają się być przysłowiowym "strzałem w dziesiątkę".

Składniki na ciasto do knedli:

  • 2 jajka
  • kilogram ugotowanych młodych ziemniaków
  • szczypta soli
  • 200 g mąki pszennej.

Składniki na farsz:

  • łyżka cukru pudru
  • 300-500 g świeżych truskawek.

Dodatki do knedli:

  • 3 łyżki bułki tartej
  • 50 g masła
  • pół szklanki lekkiej śmietany.
Obrazek
Przygotowanie knedli z truskawkami - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube SmakowiteDania

Sposób przygotowania:

  1. Obierz młode ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie. Po odlaniu wody nie wyjmuj ich z garnka, tylko ponownie umieść garnek na palniku, by odparować nadmiar wody i lekko je osuszyć. Po minucie zdejmij je z palnika i wstrząśnij kilka razy, by je odparować.
  2. Przepuść ziemniaki przez praskę i przestudź je.
  3. Dodaj do miski szczyptę soli, jajka i mąkę. Kluczowe jest tu dodanie mąki. Na początek dodaj 180 g mąki i ręcznie wyrób masę. W przypadku, gdy będzie zbyt klejąca, to dodaj jeszcze 20 g mąki. Pamiętaj, że im delikatniejsze ciasto, tym miększe knedle.
  4. Umyj truskawki, osusz je i pozbądź się szypułek. Wyłóż je na ręcznik papierowy i oprósz cukrem pudrem.
  5. Rozprowadź na stolnicy cienką warstwę mąki i wyłóż na nią ciasto. Odrywaj kawałki wielkości orzecha włoskiego i formuj kulki. Każdą z nich oprósz mąką, by łatwo spłaszczyć ją na placek.
  6. Na samym środku placka ułóż truskawkę i zamknij ją w cieście. Ponownie uformuj kulki i ułóż je obok siebie na stolnicy.
  7. W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Delikatnie wrzuć knedle i poczekaj, aż wypłyną. Po 4 minutach od wypłynięcia będą już gotowe — wyjmij je łyżką cedzakową.
  8. Podaj z bułką tartą podsmażoną na maśle i ze śmietaną. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Nie musisz biec rano do piekarni. Pyszne bułeczki z makiem możesz zrobić w domu
Nie musisz biec rano do piekarni. Pyszne bułeczki z makiem możesz zrobić w domu
Kuzynka marynuje mięso na grilla w kawie. Śmiałem się, dopóki sam nie wypróbowałem
Kuzynka marynuje mięso na grilla w kawie. Śmiałem się, dopóki sam nie wypróbowałem
Puszyste, ciepłe i pachnące jabłkami. Te racuchy smakują jak u babci
Puszyste, ciepłe i pachnące jabłkami. Te racuchy smakują jak u babci
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości