Wyjątkowy przysmak lata. Receptura prosto z zeszytu babci
Sezon letni obfituje w wiele wyjątkowych przysmaków, które królują na talerzach. Są to przede wszystkim dania oparte na sezonowych warzywach i owocach. Sezon na polskie truskawki powoli się rozkręca, więc wato, byś przypomniał sobie przepis na knedle z truskawkami. To przysmak, który kojarzy się z beztroskimi czasami dzieciństwa i babciną kuchnią.
29.05.2023 06:45
Nie ulega wątpliwości, że truskawki to ulubione polskie owoce sezonowe. Stanowią podstawę wielu deserów, ale można z nich przygotować również dania obiadowe. Chyba nie trzeba wspominać o makaronie z truskawkami czy pierogach z truskawkami. Ale jest coś jeszcze, co wielu osobom kojarzy się z czasem dzieciństwa. To knedle z truskawkami, przygotowywane według receptury babci. Zrobienie ich jest proste i przyjemne, a danie rozpływa się w ustach. Najlepiej smakuje ze świeżymi truskawkami. Taki letni obiad zachwyci całą twoją rodzinę.
Knedle z truskawkami — pomysł na smaczny letni obiad
Dlaczego wato sięgnąć po przepis na knedle z truskawkami? Jest to bez wątpienia danie wyjątkowe z wielu powodów. Truskawki są owocami o intensywnym i słodkim smaku, który doskonale komponuje się z delikatnymi knedlami. Kombinacja miękkiego ciasta knedli i soczystych truskawek sprawia, że danie jest niezwykle smaczne i świeże. Knedle z truskawkami mogą być podawane jako główne danie, deser lub przekąska. Są idealne na różne okazje, od rodzinnych spotkań po przyjęcia. Można je podawać z bitą śmietaną, cukrem pudrem lub bułką tartą.
Przepis na knedle z truskawkami — jak je zrobić?
W przypadku, gdy zdecydujesz się na knedle z truskawkami przepis, to miej świadomość, że jest to naprawdę proste w przygotowaniu danie. Świetnie smakują, a jeszcze lepiej wyglądają. Jeśli nie masz pomysłu na letni obiad, to takie knedle wydają się być przysłowiowym "strzałem w dziesiątkę".
Składniki na ciasto do knedli:
- 2 jajka
- kilogram ugotowanych młodych ziemniaków
- szczypta soli
- 200 g mąki pszennej.
Składniki na farsz:
- łyżka cukru pudru
- 300-500 g świeżych truskawek.
Dodatki do knedli:
- 3 łyżki bułki tartej
- 50 g masła
- pół szklanki lekkiej śmietany.
Sposób przygotowania:
- Obierz młode ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie. Po odlaniu wody nie wyjmuj ich z garnka, tylko ponownie umieść garnek na palniku, by odparować nadmiar wody i lekko je osuszyć. Po minucie zdejmij je z palnika i wstrząśnij kilka razy, by je odparować.
- Przepuść ziemniaki przez praskę i przestudź je.
- Dodaj do miski szczyptę soli, jajka i mąkę. Kluczowe jest tu dodanie mąki. Na początek dodaj 180 g mąki i ręcznie wyrób masę. W przypadku, gdy będzie zbyt klejąca, to dodaj jeszcze 20 g mąki. Pamiętaj, że im delikatniejsze ciasto, tym miększe knedle.
- Umyj truskawki, osusz je i pozbądź się szypułek. Wyłóż je na ręcznik papierowy i oprósz cukrem pudrem.
- Rozprowadź na stolnicy cienką warstwę mąki i wyłóż na nią ciasto. Odrywaj kawałki wielkości orzecha włoskiego i formuj kulki. Każdą z nich oprósz mąką, by łatwo spłaszczyć ją na placek.
- Na samym środku placka ułóż truskawkę i zamknij ją w cieście. Ponownie uformuj kulki i ułóż je obok siebie na stolnicy.
- W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Delikatnie wrzuć knedle i poczekaj, aż wypłyną. Po 4 minutach od wypłynięcia będą już gotowe — wyjmij je łyżką cedzakową.
- Podaj z bułką tartą podsmażoną na maśle i ze śmietaną. Smacznego!