Wyjątkowy przysmak lata. Receptura prosto z zeszytu babci

Sezon letni obfituje w wiele wyjątkowych przysmaków, które królują na talerzach. Są to przede wszystkim dania oparte na sezonowych warzywach i owocach. Sezon na polskie truskawki powoli się rozkręca, więc wato, byś przypomniał sobie przepis na knedle z truskawkami. To przysmak, który kojarzy się z beztroskimi czasami dzieciństwa i babciną kuchnią.

ObrazekKnedle z truskawkami - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Smakowite Dania
Karol Wiak

Nie ulega wątpliwości, że truskawki to ulubione polskie owoce sezonowe. Stanowią podstawę wielu deserów, ale można z nich przygotować również dania obiadowe. Chyba nie trzeba wspominać o makaronie z truskawkami czy pierogach z truskawkami. Ale jest coś jeszcze, co wielu osobom kojarzy się z czasem dzieciństwa. To knedle z truskawkami, przygotowywane według receptury babci. Zrobienie ich jest proste i przyjemne, a danie rozpływa się w ustach. Najlepiej smakuje ze świeżymi truskawkami. Taki letni obiad zachwyci całą twoją rodzinę.

Knedle z truskawkami — pomysł na smaczny letni obiad

Dlaczego wato sięgnąć po przepis na knedle z truskawkami? Jest to bez wątpienia danie wyjątkowe z wielu powodów. Truskawki są owocami o intensywnym i słodkim smaku, który doskonale komponuje się z delikatnymi knedlami. Kombinacja miękkiego ciasta knedli i soczystych truskawek sprawia, że danie jest niezwykle smaczne i świeże. Knedle z truskawkami mogą być podawane jako główne danie, deser lub przekąska. Są idealne na różne okazje, od rodzinnych spotkań po przyjęcia. Można je podawać z bitą śmietaną, cukrem pudrem lub bułką tartą.

Obrazek
Gotowanie knedli - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Menu Dorotki

Przepis na knedle z truskawkami — jak je zrobić?

W przypadku, gdy zdecydujesz się na knedle z truskawkami przepis, to miej świadomość, że jest to naprawdę proste w przygotowaniu danie. Świetnie smakują, a jeszcze lepiej wyglądają. Jeśli nie masz pomysłu na letni obiad, to takie knedle wydają się być przysłowiowym "strzałem w dziesiątkę".

Składniki na ciasto do knedli:

  • 2 jajka
  • kilogram ugotowanych młodych ziemniaków
  • szczypta soli
  • 200 g mąki pszennej.

Składniki na farsz:

  • łyżka cukru pudru
  • 300-500 g świeżych truskawek.

Dodatki do knedli:

  • 3 łyżki bułki tartej
  • 50 g masła
  • pół szklanki lekkiej śmietany.
Obrazek
Przygotowanie knedli z truskawkami - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube SmakowiteDania

Sposób przygotowania:

  1. Obierz młode ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie. Po odlaniu wody nie wyjmuj ich z garnka, tylko ponownie umieść garnek na palniku, by odparować nadmiar wody i lekko je osuszyć. Po minucie zdejmij je z palnika i wstrząśnij kilka razy, by je odparować.
  2. Przepuść ziemniaki przez praskę i przestudź je.
  3. Dodaj do miski szczyptę soli, jajka i mąkę. Kluczowe jest tu dodanie mąki. Na początek dodaj 180 g mąki i ręcznie wyrób masę. W przypadku, gdy będzie zbyt klejąca, to dodaj jeszcze 20 g mąki. Pamiętaj, że im delikatniejsze ciasto, tym miększe knedle.
  4. Umyj truskawki, osusz je i pozbądź się szypułek. Wyłóż je na ręcznik papierowy i oprósz cukrem pudrem.
  5. Rozprowadź na stolnicy cienką warstwę mąki i wyłóż na nią ciasto. Odrywaj kawałki wielkości orzecha włoskiego i formuj kulki. Każdą z nich oprósz mąką, by łatwo spłaszczyć ją na placek.
  6. Na samym środku placka ułóż truskawkę i zamknij ją w cieście. Ponownie uformuj kulki i ułóż je obok siebie na stolnicy.
  7. W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Delikatnie wrzuć knedle i poczekaj, aż wypłyną. Po 4 minutach od wypłynięcia będą już gotowe — wyjmij je łyżką cedzakową.
  8. Podaj z bułką tartą podsmażoną na maśle i ze śmietaną. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥