Obłędnie truskawkowa rolada, którą zrobisz w kilka chwil. Puszysta i pyszna

Rolada mocno truskawkowa z domowym nadzieniem owocowym to hit tego lata. Mięciutki i pyszny biszkopt wychodzi za każdym razem.

Rolada truskawkowa- PysznościRolada truskawkowa- Pyszności
Ewa

Pierwsze krajowe truskawki zaczęły już pojawiać się w sklepach, więc w mojej głowie pojawił się od razu pomysł na pyszny deser z tymi owocami w roli głównej. Mięciutka rolada skrywa truskawki nie tylko w środku, pod postacią nadzienia, ale również w samym cieście. Ten deser rozpływa się w ustach! Idealnie sprawdzi się również na większe okazje, bo na stole prezentuje się naprawdę bajecznie. Absolutnie niemożliwe jest, aby oprzeć się kawałkowi tego boskiego ciasta truskawkowego.

Cały przepis znajdziesz w naszym filmie:

Rolada truskawkowa

Składniki:

  • 250 g truskawek
  • 75 g cukru
  • 60 ml wody
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 4 jajka
  • 15 g cukru
  • 60 ml mleka
  • 30 ml oleju
  • 80 g mąki pszennej
  • 50 g cukru - do białek

Sposób przygotowania:

1. Z truskawek usuwam szypułki i kroję owoce w plasterki. Odkładam część owoców do umieszczenia ich w cieście. Resztę blenduję.

2. Do garnka wlewam wodę, wsypuję cukier i podgrzewam. Wrzucam plasterki owoców i gotuję przez chwilę. Staram się nie mieszać masy, aby nie rozgnieść owoców.

Obrazek
Rolada truskawkowa- Pyszności

3. Następnie przecedź zawartość garnka na sitku. Plasterki truskawek ułóż na papierze do pieczenia.

Rolada truskawkowa- Pyszności
Rolada truskawkowa- Pyszności

4. Zblendowane truskawki przekładam do garnka i wlewam płyn, który pozostał po odcedzeniu truskawek w plasterkach. Podgrzewam.

5. Mąkę kukurydzianą mieszam z 2 łyżeczkami wody i dodaję do musu. Mieszam, cały czas podgrzewając, aż masa zgęstnieje.

Dżem truskawkowy- Pyszności
Dżem truskawkowy- Pyszności

6. Żółtka jaj ubijam z cukrem, a następnie wlewam mleko, cały czas miksując. Dodaję również olej oraz przesianą mąkę pszenną.

Obrazek
Biszkopt do rolady- Pyszności

7. W osobnym naczyniu ubijam białka na sztywną, białą pianę wraz z cukrem. Pianę stopniowo dodaję do masy z żółtkami, mieszając łyżką, aby zachować całą puszystość.

8. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i na dnie układam przygotowane wcześniej karmelizowane truskawki w kształt kwiatuszków. Następnie wlewam masę biszkoptową i wstawiam do rozgrzanego piekarnika. Piekę przez 35 minut w 180 st. Celsjusza. Papier przypinam sobie klipami lub klamerkami, aby nie uciekał podczas wlewania masy.

Obrazek
Rolada truskawkowa- Pyszności

9. Roladę wyciągam z blaszki i odstawiam, aby ostygła. Rozprowadzam na niej przygotowany dżem truskawkowy i zawijam. Dodatkowo owijam całość folią, aby pomogła zachować kształt. Wstawiam do lodówki na 3 godziny.

Rolada truskawkowa- Pyszności
Rolada truskawkowa- Pyszności

10. Gotowe ciasto odwijam z folii i kroję na kawałki. Serwuję bliskim i obserwuję, jak moi bliscy zajadają ze smakiem.Smacznego!

Obrazek
Rolada truskawkowa- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Na Śląsku babcie robią takie mielone. Lepszych nie znajdziesz nigdzie indziej
Na Śląsku babcie robią takie mielone. Lepszych nie znajdziesz nigdzie indziej
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Ma dużo białka i żelaza, a my rzadko po nią sięgamy. Polecana zwłaszcza seniorom
Ma dużo białka i żelaza, a my rzadko po nią sięgamy. Polecana zwłaszcza seniorom
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie