Obłędnie truskawkowa rolada, którą zrobisz w kilka chwil. Puszysta i pyszna
Rolada mocno truskawkowa z domowym nadzieniem owocowym to hit tego lata. Mięciutki i pyszny biszkopt wychodzi za każdym razem.
24.05.2023 14:00
Pierwsze krajowe truskawki zaczęły już pojawiać się w sklepach, więc w mojej głowie pojawił się od razu pomysł na pyszny deser z tymi owocami w roli głównej. Mięciutka rolada skrywa truskawki nie tylko w środku, pod postacią nadzienia, ale również w samym cieście. Ten deser rozpływa się w ustach! Idealnie sprawdzi się również na większe okazje, bo na stole prezentuje się naprawdę bajecznie. Absolutnie niemożliwe jest, aby oprzeć się kawałkowi tego boskiego ciasta truskawkowego.
Cały przepis znajdziesz w naszym filmie:
Rolada truskawkowa
Składniki:
- 250 g truskawek
- 75 g cukru
- 60 ml wody
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 4 jajka
- 15 g cukru
- 60 ml mleka
- 30 ml oleju
- 80 g mąki pszennej
- 50 g cukru - do białek
Sposób przygotowania:
1. Z truskawek usuwam szypułki i kroję owoce w plasterki. Odkładam część owoców do umieszczenia ich w cieście. Resztę blenduję.
2. Do garnka wlewam wodę, wsypuję cukier i podgrzewam. Wrzucam plasterki owoców i gotuję przez chwilę. Staram się nie mieszać masy, aby nie rozgnieść owoców.
3. Następnie przecedź zawartość garnka na sitku. Plasterki truskawek ułóż na papierze do pieczenia.
4. Zblendowane truskawki przekładam do garnka i wlewam płyn, który pozostał po odcedzeniu truskawek w plasterkach. Podgrzewam.
5. Mąkę kukurydzianą mieszam z 2 łyżeczkami wody i dodaję do musu. Mieszam, cały czas podgrzewając, aż masa zgęstnieje.
6. Żółtka jaj ubijam z cukrem, a następnie wlewam mleko, cały czas miksując. Dodaję również olej oraz przesianą mąkę pszenną.
7. W osobnym naczyniu ubijam białka na sztywną, białą pianę wraz z cukrem. Pianę stopniowo dodaję do masy z żółtkami, mieszając łyżką, aby zachować całą puszystość.