Obłędnie truskawkowa rolada, którą zrobisz w kilka chwil. Puszysta i pyszna

Rolada mocno truskawkowa z domowym nadzieniem owocowym to hit tego lata. Mięciutki i pyszny biszkopt wychodzi za każdym razem.

Rolada truskawkowa- PysznościRolada truskawkowa- Pyszności
Ewa

Pierwsze krajowe truskawki zaczęły już pojawiać się w sklepach, więc w mojej głowie pojawił się od razu pomysł na pyszny deser z tymi owocami w roli głównej. Mięciutka rolada skrywa truskawki nie tylko w środku, pod postacią nadzienia, ale również w samym cieście. Ten deser rozpływa się w ustach! Idealnie sprawdzi się również na większe okazje, bo na stole prezentuje się naprawdę bajecznie. Absolutnie niemożliwe jest, aby oprzeć się kawałkowi tego boskiego ciasta truskawkowego.

Cały przepis znajdziesz w naszym filmie:

Rolada truskawkowa

Składniki:

  • 250 g truskawek
  • 75 g cukru
  • 60 ml wody
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 4 jajka
  • 15 g cukru
  • 60 ml mleka
  • 30 ml oleju
  • 80 g mąki pszennej
  • 50 g cukru - do białek

Sposób przygotowania:

1. Z truskawek usuwam szypułki i kroję owoce w plasterki. Odkładam część owoców do umieszczenia ich w cieście. Resztę blenduję.

2. Do garnka wlewam wodę, wsypuję cukier i podgrzewam. Wrzucam plasterki owoców i gotuję przez chwilę. Staram się nie mieszać masy, aby nie rozgnieść owoców.

Obrazek
Rolada truskawkowa- Pyszności

3. Następnie przecedź zawartość garnka na sitku. Plasterki truskawek ułóż na papierze do pieczenia.

Rolada truskawkowa- Pyszności
Rolada truskawkowa- Pyszności

4. Zblendowane truskawki przekładam do garnka i wlewam płyn, który pozostał po odcedzeniu truskawek w plasterkach. Podgrzewam.

5. Mąkę kukurydzianą mieszam z 2 łyżeczkami wody i dodaję do musu. Mieszam, cały czas podgrzewając, aż masa zgęstnieje.

Dżem truskawkowy- Pyszności
Dżem truskawkowy- Pyszności

6. Żółtka jaj ubijam z cukrem, a następnie wlewam mleko, cały czas miksując. Dodaję również olej oraz przesianą mąkę pszenną.

Obrazek
Biszkopt do rolady- Pyszności

7. W osobnym naczyniu ubijam białka na sztywną, białą pianę wraz z cukrem. Pianę stopniowo dodaję do masy z żółtkami, mieszając łyżką, aby zachować całą puszystość.

8. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i na dnie układam przygotowane wcześniej karmelizowane truskawki w kształt kwiatuszków. Następnie wlewam masę biszkoptową i wstawiam do rozgrzanego piekarnika. Piekę przez 35 minut w 180 st. Celsjusza. Papier przypinam sobie klipami lub klamerkami, aby nie uciekał podczas wlewania masy.

Obrazek
Rolada truskawkowa- Pyszności

9. Roladę wyciągam z blaszki i odstawiam, aby ostygła. Rozprowadzam na niej przygotowany dżem truskawkowy i zawijam. Dodatkowo owijam całość folią, aby pomogła zachować kształt. Wstawiam do lodówki na 3 godziny.

Rolada truskawkowa- Pyszności
Rolada truskawkowa- Pyszności

10. Gotowe ciasto odwijam z folii i kroję na kawałki. Serwuję bliskim i obserwuję, jak moi bliscy zajadają ze smakiem.Smacznego!

Obrazek
Rolada truskawkowa- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota