WAŻNE
TERAZ

Trump rozmawiał z Putinem. Jest komunikat Białego Domu

Ciasto góra lodowa w nowym, owocowym wydaniu. Imponujący deser na bazie herbatników

Ciasto góra lodowa to jeden z kultowych przepisów z zeszytu mojej mamy, którym zajada się cała rodzina. Dziś przygotowaliśmy nieco odświeżoną wersję znanego ciasta. Owocowe ciasto bez pieczenia prezentuje się po prostu znakomicie.

Owocowa góra lodowaOwocowa góra lodowa
Ewa

Są ciasta, które znają chyba wszyscy, a przepisy krążą w całej rodzinie od lat. Jednym z takich ciast jest góra lodowa. Niezwykle efektowne połączenie kremu budyniowego i polewy, która otula szczyty gór z herbatników świetnie sprawdzi się na wszystkie mniej i bardziej oficjalne okazje. Odświeżyliśmy nieco kultowy już przepis przez dodanie do niego owoców. Dzięki temu ciasto jest lżejsze i jeszcze smaczniejsze.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube: 

Owocowa góra lodowa- składniki

250 g herbatników kakaowych

100 g herbatników maślanych

1 opakowanie okrągłych biszkoptów

Krem budyniowy:

3 szklanki mleka

3 łyżki cukru

2 opakowania budyniu śmietankowego

16 g cukru waniliowego

200 g miękkiego masła

Warstwa owocowa:

2 galaretki z owoców leśnych

Owoce leśne

Polewa mleczna:

200 g masła

4 łyżki cukru

1/2 szklanki wody

2 szklanki mleka w proszku

1 łyżka kakao

Ciasto góra lodowa z owocami

Zacznij od przygotowania kremu budyniowego. Do osobnej miski odlej 200 ml mleka i rozpuść w nich cukier, budyń śmietankowy i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszaj. Resztę mleka przelej do garnuszka i podgrzej. Gdy będzie już gorące- wlej mleko z proszkiem budyniowym i dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj tak długo, aż zgęstnieje, a następnie odstaw do wystudzenia.

Krem budyniowy- Pyszności
Krem budyniowy- Pyszności

Galaretkę z owoców leśnych rozpuść we wrzątku i odstaw do wystudzenia. Do wystudzonej galaretki dodaj świeże porzeczki oraz borówki. Pamiętaj, żeby wcześniej umyć owoce.

Galaretka- Pyszności
Galaretka- Pyszności

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż spód z kakaowych herbatników.

Ciasto góra lodowa- Pyszności
Ciasto góra lodowa- Pyszności

W misce umieść miękkie masło i rozetrzyj przy pomocy miksera. Stopniowo, po łyżce, dodawaj do masła wystudzony budyń. Część powstałego kremu wyłóż na herbatniki i rozprowadź równomiernie.

Ciasto góra lodowa- Pyszności
Ciasto góra lodowa- Pyszności

Następnie wyłóż kolejną warstwę herbatników i wylej tężejącą galaretkę z owocami. Odstaw do lodówki, żeby galaretka dobrze stężała.

Ciasto góra lodowa- Pyszności
Ciasto góra lodowa- Pyszności

Kiedy galaretka dobrze stężeje ułóż na jej powierzchni warstwę z maślanych herbatników. Następnie wyłóż pozostałą część masy budyniowej i wetknij w nią połówki biszkoptów. To właśnie one stworzą efekt wierzchołków gór.

Obrazek

Przygotuj polewę. W garnku rozpuść masło z cukrem oraz wodą. Zdejmij garnek z palnika i dosyp mleko w proszku. Dobrze wymieszaj całość, aby nie powstały grudki. Przelej część polewy do małej miseczki i wymieszaj z kakao. Jasną polewę wylej na całej powierzchni ciasta, a z ciemnej stwórz czekoladowe "bohomazy". Całość schładzaj w lodówce przez 3 godziny.

Smacznego!

Ciasto góra lodowa- Pyszności
Ciasto góra lodowa- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat