PrzepisDeseryCiasto góra lodowa w nowym, owocowym wydaniu. Imponujący deser na bazie herbatników

Ciasto góra lodowa w nowym, owocowym wydaniu. Imponujący deser na bazie herbatników

Ciasto góra lodowa to jeden z kultowych przepisów z zeszytu mojej mamy, którym zajada się cała rodzina. Dziś przygotowaliśmy nieco odświeżoną wersję znanego ciasta. Owocowe ciasto bez pieczenia prezentuje się po prostu znakomicie.

Owocowa góra lodowa
Owocowa góra lodowa
Ewa

25.08.2022 | aktual.: 15.09.2023 10:52

Są ciasta, które znają chyba wszyscy, a przepisy krążą w całej rodzinie od lat. Jednym z takich ciast jest góra lodowa. Niezwykle efektowne połączenie kremu budyniowego i polewy, która otula szczyty gór z herbatników świetnie sprawdzi się na wszystkie mniej i bardziej oficjalne okazje. Odświeżyliśmy nieco kultowy już przepis przez dodanie do niego owoców. Dzięki temu ciasto jest lżejsze i jeszcze smaczniejsze.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube: 

Owocowa góra lodowa- składniki

250 g herbatników kakaowych

100 g herbatników maślanych

1 opakowanie okrągłych biszkoptów

Krem budyniowy:

3 szklanki mleka

3 łyżki cukru

2 opakowania budyniu śmietankowego

16 g cukru waniliowego

200 g miękkiego masła

Warstwa owocowa:

2 galaretki z owoców leśnych

Owoce leśne

Polewa mleczna:

200 g masła

4 łyżki cukru

1/2 szklanki wody

2 szklanki mleka w proszku

1 łyżka kakao

Ciasto góra lodowa z owocami

Zacznij od przygotowania kremu budyniowego. Do osobnej miski odlej 200 ml mleka i rozpuść w nich cukier, budyń śmietankowy i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszaj. Resztę mleka przelej do garnuszka i podgrzej. Gdy będzie już gorące- wlej mleko z proszkiem budyniowym i dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj tak długo, aż zgęstnieje, a następnie odstaw do wystudzenia.

Krem budyniowy- Pyszności
Krem budyniowy- Pyszności

Galaretkę z owoców leśnych rozpuść we wrzątku i odstaw do wystudzenia. Do wystudzonej galaretki dodaj świeże porzeczki oraz borówki. Pamiętaj, żeby wcześniej umyć owoce.

Galaretka- Pyszności
Galaretka- Pyszności

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż spód z kakaowych herbatników.

Ciasto góra lodowa- Pyszności
Ciasto góra lodowa- Pyszności

W misce umieść miękkie masło i rozetrzyj przy pomocy miksera. Stopniowo, po łyżce, dodawaj do masła wystudzony budyń. Część powstałego kremu wyłóż na herbatniki i rozprowadź równomiernie.

Ciasto góra lodowa- Pyszności
Ciasto góra lodowa- Pyszności

Następnie wyłóż kolejną warstwę herbatników i wylej tężejącą galaretkę z owocami. Odstaw do lodówki, żeby galaretka dobrze stężała.

Ciasto góra lodowa- Pyszności
Ciasto góra lodowa- Pyszności

Kiedy galaretka dobrze stężeje ułóż na jej powierzchni warstwę z maślanych herbatników. Następnie wyłóż pozostałą część masy budyniowej i wetknij w nią połówki biszkoptów. To właśnie one stworzą efekt wierzchołków gór.

Obraz

Przygotuj polewę. W garnku rozpuść masło z cukrem oraz wodą. Zdejmij garnek z palnika i dosyp mleko w proszku. Dobrze wymieszaj całość, aby nie powstały grudki. Przelej część polewy do małej miseczki i wymieszaj z kakao. Jasną polewę wylej na całej powierzchni ciasta, a z ciemnej stwórz czekoladowe "bohomazy". Całość schładzaj w lodówce przez 3 godziny.

Smacznego!

Ciasto góra lodowa- Pyszności
Ciasto góra lodowa- Pyszności
Wybrane dla Ciebie