Ciasto góra lodowa w nowym, owocowym wydaniu. Imponujący deser na bazie herbatników
Ciasto góra lodowa to jeden z kultowych przepisów z zeszytu mojej mamy, którym zajada się cała rodzina. Dziś przygotowaliśmy nieco odświeżoną wersję znanego ciasta. Owocowe ciasto bez pieczenia prezentuje się po prostu znakomicie.
25.08.2022 | aktual.: 15.09.2023 10:52
Są ciasta, które znają chyba wszyscy, a przepisy krążą w całej rodzinie od lat. Jednym z takich ciast jest góra lodowa. Niezwykle efektowne połączenie kremu budyniowego i polewy, która otula szczyty gór z herbatników świetnie sprawdzi się na wszystkie mniej i bardziej oficjalne okazje. Odświeżyliśmy nieco kultowy już przepis przez dodanie do niego owoców. Dzięki temu ciasto jest lżejsze i jeszcze smaczniejsze.
Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Owocowa góra lodowa- składniki
250 g herbatników kakaowych
100 g herbatników maślanych
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
Krem budyniowy:
3 szklanki mleka
3 łyżki cukru
2 opakowania budyniu śmietankowego
16 g cukru waniliowego
200 g miękkiego masła
Warstwa owocowa:
2 galaretki z owoców leśnych
Owoce leśne
Polewa mleczna:
200 g masła
4 łyżki cukru
1/2 szklanki wody
2 szklanki mleka w proszku
1 łyżka kakao
Ciasto góra lodowa z owocami
Zacznij od przygotowania kremu budyniowego. Do osobnej miski odlej 200 ml mleka i rozpuść w nich cukier, budyń śmietankowy i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszaj. Resztę mleka przelej do garnuszka i podgrzej. Gdy będzie już gorące- wlej mleko z proszkiem budyniowym i dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj tak długo, aż zgęstnieje, a następnie odstaw do wystudzenia.
Galaretkę z owoców leśnych rozpuść we wrzątku i odstaw do wystudzenia. Do wystudzonej galaretki dodaj świeże porzeczki oraz borówki. Pamiętaj, żeby wcześniej umyć owoce.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż spód z kakaowych herbatników.
W misce umieść miękkie masło i rozetrzyj przy pomocy miksera. Stopniowo, po łyżce, dodawaj do masła wystudzony budyń. Część powstałego kremu wyłóż na herbatniki i rozprowadź równomiernie.
Następnie wyłóż kolejną warstwę herbatników i wylej tężejącą galaretkę z owocami. Odstaw do lodówki, żeby galaretka dobrze stężała.
Kiedy galaretka dobrze stężeje ułóż na jej powierzchni warstwę z maślanych herbatników. Następnie wyłóż pozostałą część masy budyniowej i wetknij w nią połówki biszkoptów. To właśnie one stworzą efekt wierzchołków gór.
Przygotuj polewę. W garnku rozpuść masło z cukrem oraz wodą. Zdejmij garnek z palnika i dosyp mleko w proszku. Dobrze wymieszaj całość, aby nie powstały grudki. Przelej część polewy do małej miseczki i wymieszaj z kakao. Jasną polewę wylej na całej powierzchni ciasta, a z ciemnej stwórz czekoladowe "bohomazy". Całość schładzaj w lodówce przez 3 godziny.
Smacznego!