Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Wyglądają całkiem niepozornie, ale skrywają w sobie naprawdę dużo smaku. Są lekkie, pożywne i zachwycają nie mniej niż klasyczne kotlety mielone.
Nazwa ekşili bulgur köftesi może brzmieć tajemniczo, a i zapamiętać jest ją trudno, ale tureckie pulpeciki z kaszy bulgur zdecydowanie szybciej wejdą do głowy. Są małe, ale sycące i pożywne. To turecki comfort food, który przyjemnie otuli, rozgrzeje i uciszy uporczywe burczenie w brzuchu.
Gruszkowa tarta z migdałami. Kiedy pojawia się na stole, wszyscy skupiają się tylko na niej
Tureckie pulpeciki z kaszy
W kuchni tureckiej köfte czyli pulpeciki występują w niezliczonych wariantach. Trafić można na wersje grillowane, pieczone, mięsne i wegetariańskie, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Ekşili bulgur köftesi powstają za to z kaszy bulgur, formowanej w małe kluseczki lub pulpeciki, które następnie gotuje się w lekkim bulionie pomidorowym. Dzięki temu się uwalniają dodatkową skrobię, która naturalnie zagęszcza sos, eliminując potrzebę dodawania ciężkiej zasmażki czy śmietany. Pulpeciki są miękkie i delikatne, ale wciąż dość sprężyste i nie rozpadają się łatwo podczas gotowania.
To połączenie tureckich tradycji kulinarnych. Przede wszystkim jest tu wspomniany wcześniej bulgur, podstawowy element kuchni bliskowschodniej. Po drugie nie brakuje tu kontrastów. Słodki smak bulionu pomidorowego, pełnego smaku umami, przełamuje kwaśny akcent pochodzący z przyprawy sumak lub z soku z cytryny. To typowe dla kuchni śródziemnomorskiej, gdzie często równoważy się tłustość kwaśnym dodatkiem.
Składniki:
- 1 szklanka drobnej, ciemnej kaszy bulgur,
- 1 szklanka gorącej wody,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1 jajko,
- sól, pieprz i kumin do smaku.
Sos:
- 1 cebula,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 2-3 łyżki soku z cytryny,
- 4 łyżki oliwy,
- sól i suszona mięta do smaku,
- posiekana natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Bulgur wsyp do miski, zalej szklanką gorącej wody, przykryj i odstaw na 10-15 minut, aby napęczniał.
- Do napęczniałego bulguru dodaj jajko, mąkę, sól, pieprz i kumin. Wyrabiaj masę ręcznie przez około 5-10 minut, aż stanie się elastyczna i gładka jak plastelina.
- Formuj z masy bardzo małe, okrągłe pulpeciki. Oprósz je delikatnie mąką i odłóż na bok.
- W dużym garnku rozgrzej oliwę i zeszklij na niej posiekaną cebulę.
- Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż przez chwilę, aż uwolni się aromat.
- Wlej gorący bulion. Dopraw solą i doprowadź do wrzenia.
- Delikatnie wrzucaj pulpeciki do gotującego się bulionu.
- Gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut, aż wypłyną na powierzchnię i będą miękkie.
- Tuż przed podaniem, zdejmij garnek z ognia. Dodaj sok z cytryny oraz suszoną miętę. Wymieszaj.
Podawaj na ciepło, udekorowane świeżą natką pietruszki. Smacznego!