Sałatka tabbouleh z kaszą bulgur idealna na imprezę. Wszyscy będą prosić o przepis
Tabbouleh to pyszne połączenie warzyw, ziół oraz kaszy. Świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska. Zrobi furorę na stole i szybko wygryzie imprezowe klasyki.
22.07.2024 10:22
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Przepisy na sałatki dają szerokie pole do popisów - połączyć można w nich wiele składników i eksperymentować z różnorodnością smaków. Czasem warto jednak skorzystać ze sprawdzony przepisów i połączeń, takich jak sałatka tabbolueh. Jest sycąca, pyszna i pełna smaku, dzięki czemu szybko zjedna sobie podniebienia nawet najwybredniejszych fanów sałatek.
Czym jest sałatka tabbouleh?
Sałatka z kaszą bulgur to jedna z najbardziej znanych i rozpoznawanych dań kuchni bliskowschodniej. Pochodzi z Libanu, ale popularnością cieszy się również w innych krajach arabskich. Głównymi składnikami tabbouleh są natka pietruszki, pomidory, cebula i bulgur, czyli kasza powstająca z ziaren pszenicy.
Zobacz także
Tabbouleh świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs, grillowanych warzyw, falafeli, gyrosów i kebabów. Zachwyci jako przystawka na imprezie, a dzięki kaszy uciszy burczenie w brzuchu podczas przerwy w pracy.
Przepis na libańską sałatkę
Sałatka jest aromatyczna i orzeźwiająca, a jej smak jest lekko kwaskowaty i ziołowy. Jest pyszna i przy tym naprawdę prosta i szybka w przygotowaniu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
- 1 zielony ogórek,
- 1 pomidor bawole serce (może być inna odmiana),
- 1 czerwona cebula,
- 200 g kaszy bulgur,
- 1 szklanki natki pietruszki,
- 3/4 szklanki świeżej mięty,
Dressing:
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
- sok z 1 cytryny,
- 1,5 łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Natkę pietruszki oraz świeżą miętę drobno siekam. Kaszę gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 2. Przygotowuję prosty dressing. Sok wyciśnięty z cytryny łączę z solą oraz oliwą z oliwek. Dokładnie mieszam.
Krok 3. Ogórek myję i kroję w bardzo drobną kostkę, bez obierania ze skóry. Pomidora oraz cebulę również drobno kroję. Wszystkie składniki dokładnie mieszam, dodaję przygotowany dressing i łączę.
Krok 4. Gotową sałatkę przekładam do miski lub półmiska. Świetnie smakuje zarówno schłodzona, jak i w temperaturze pokojowej. Smacznego!