Znasz z restauracji, ale bez trudu przygotujesz domową wersję. Najesz się do syta za grosze i nie przytyjesz
Shoarma to danie, którym można szybko posilić się "na mieście". Jest popularne, ale nie zawsze wiemy, skąd pochodzi. I dlaczego często jest mylone z kebabem? Podpowiadamy, jak je przygotować w domu. Wcale nie jest to trudne.
18.04.2024 09:05
Shoarma od razu kojarzą się z kuchnią arabską i jest to dobry trop. Tradycyjnie używa się do jej przygotowania baraniny lub jagnięciny. Cienkie kawałki kroi się z rożna, co łączy z shoarmę z tureckim kebabem. To bardzo podobne potrawy. Shoarma (lub szawarma) jest bowiem arabskim odpowiednikiem kebabu. W polskich restauracjach najczęściej pojawia się shoarma drobiowa. I taką właśnie możesz łatwo przygotować w domu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie żałuj przypraw
Co charakteryzuje arabskie potrawy? Oczywiście wyrazisty smak, który osiąga się w dużej mierze dzięki przyprawom. Dlatego warto kupić gotową mieszankę do shoarmy. Jej skład jest bogaty: sól, czosnek granulowany, papryka słodka, cebula, gałka muszkatołowa, gorczyca, kurkuma, majeranek, marchew, oregano, pieprz czarny, kmin rzymski, cynamon, imbir. Można także stworzyć własną mieszankę na bazie tych przypraw. Shoarma świetnie smakuje polana sosem czosnkowym. Podawaj ją z frytkami lub ryżem. Pasuje do niej sałatka ze świeżych warzyw. I tak przygotujesz zdrowszą i smaczniejszą wersję tego dania niż w restauracji.
Przepis na domową shoarmę
Składniki:
- ok. 600 g mięsa z piersi kurczaka,
- olej do marynaty i smażenia,
- mieszanka przypraw do smaku.
Sposób przygotowania:
- Mięso oczyść z wszelkich kostek i błonek, a następnie pokrój je w cienkie paseczki.
- Pół szklanki oleju wymieszaj z wybranymi przyprawami lub mieszanką do shoarmy. Zalej nią mięso, by kawałki były dobrze obtoczone i odstaw w chłodne miejsce na około godzinę.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C, użyj funkcji grill. Kawałki kurczaka rozłóż na blaszce i piecz przez kwadrans. Możesz je też usmażyć na dobrze rozgrzanej patelni.