WAŻNE
TERAZ

Immunitet Ziobry. Jest decyzja komisji

Znasz z restauracji, ale bez trudu przygotujesz domową wersję. Najesz się do syta za grosze i nie przytyjesz

Shoarma to danie, którym można szybko posilić się "na mieście". Jest popularne, ale nie zawsze wiemy, skąd pochodzi. I dlaczego często jest mylone z kebabem? Podpowiadamy, jak je przygotować w domu. Wcale nie jest to trudne.

Shoarma smakuje z ryżem i warzywami.Shoarma smakuje z ryżem i warzywami.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Shoarma od razu kojarzą się z kuchnią arabską i jest to dobry trop. Tradycyjnie używa się do jej przygotowania baraniny lub jagnięciny. Cienkie kawałki kroi się z rożna, co łączy z shoarmę z tureckim kebabem. To bardzo podobne potrawy. Shoarma (lub szawarma) jest bowiem arabskim odpowiednikiem kebabu. W polskich restauracjach najczęściej pojawia się shoarma drobiowa. I taką właśnie możesz łatwo przygotować w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad zrób mięsne miseczki. Niespodzianka w środku posmakuje każdemu

Nie żałuj przypraw

Co charakteryzuje arabskie potrawy? Oczywiście wyrazisty smak, który osiąga się w dużej mierze dzięki przyprawom. Dlatego warto kupić gotową mieszankę do shoarmy. Jej skład jest bogaty: sól, czosnek granulowany, papryka słodka, cebula, gałka muszkatołowa, gorczyca, kurkuma, majeranek, marchew, oregano, pieprz czarny, kmin rzymski, cynamon, imbir. Można także stworzyć własną mieszankę na bazie tych przypraw. Shoarma świetnie smakuje polana sosem czosnkowym. Podawaj ją z frytkami lub ryżem. Pasuje do niej sałatka ze świeżych warzyw. I tak przygotujesz zdrowszą i smaczniejszą wersję tego dania niż w restauracji.

Przepis na domową shoarmę

Składniki:

  • ok. 600 g mięsa z piersi kurczaka,
  • olej do marynaty i smażenia,
  • mieszanka przypraw do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyść z wszelkich kostek i błonek, a następnie pokrój je w cienkie paseczki.
  2. Pół szklanki oleju wymieszaj z wybranymi przyprawami lub mieszanką do shoarmy. Zalej nią mięso, by kawałki były dobrze obtoczone i odstaw w chłodne miejsce na około godzinę.
  3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C, użyj funkcji grill. Kawałki kurczaka rozłóż na blaszce i piecz przez kwadrans. Możesz je też usmażyć na dobrze rozgrzanej patelni.
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji