Znasz z restauracji, ale bez trudu przygotujesz domową wersję. Najesz się do syta za grosze i nie przytyjesz

Shoarma to danie, którym można szybko posilić się "na mieście". Jest popularne, ale nie zawsze wiemy, skąd pochodzi. I dlaczego często jest mylone z kebabem? Podpowiadamy, jak je przygotować w domu. Wcale nie jest to trudne.

Shoarma smakuje z ryżem i warzywami.Shoarma smakuje z ryżem i warzywami.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Shoarma od razu kojarzą się z kuchnią arabską i jest to dobry trop. Tradycyjnie używa się do jej przygotowania baraniny lub jagnięciny. Cienkie kawałki kroi się z rożna, co łączy z shoarmę z tureckim kebabem. To bardzo podobne potrawy. Shoarma (lub szawarma) jest bowiem arabskim odpowiednikiem kebabu. W polskich restauracjach najczęściej pojawia się shoarma drobiowa. I taką właśnie możesz łatwo przygotować w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad zrób mięsne miseczki. Niespodzianka w środku posmakuje każdemu

Nie żałuj przypraw

Co charakteryzuje arabskie potrawy? Oczywiście wyrazisty smak, który osiąga się w dużej mierze dzięki przyprawom. Dlatego warto kupić gotową mieszankę do shoarmy. Jej skład jest bogaty: sól, czosnek granulowany, papryka słodka, cebula, gałka muszkatołowa, gorczyca, kurkuma, majeranek, marchew, oregano, pieprz czarny, kmin rzymski, cynamon, imbir. Można także stworzyć własną mieszankę na bazie tych przypraw. Shoarma świetnie smakuje polana sosem czosnkowym. Podawaj ją z frytkami lub ryżem. Pasuje do niej sałatka ze świeżych warzyw. I tak przygotujesz zdrowszą i smaczniejszą wersję tego dania niż w restauracji.

Przepis na domową shoarmę

Składniki:

  • ok. 600 g mięsa z piersi kurczaka,
  • olej do marynaty i smażenia,
  • mieszanka przypraw do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyść z wszelkich kostek i błonek, a następnie pokrój je w cienkie paseczki.
  2. Pół szklanki oleju wymieszaj z wybranymi przyprawami lub mieszanką do shoarmy. Zalej nią mięso, by kawałki były dobrze obtoczone i odstaw w chłodne miejsce na około godzinę.
  3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C, użyj funkcji grill. Kawałki kurczaka rozłóż na blaszce i piecz przez kwadrans. Możesz je też usmażyć na dobrze rozgrzanej patelni.

Wybrane dla Ciebie

Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Inspirację podsunęła mi mama. PRL-owski klasyk robię w piątki jako smarowidło do pieczywa
Inspirację podsunęła mi mama. PRL-owski klasyk robię w piątki jako smarowidło do pieczywa
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Niepozorne i niedocenione owoce. Moja babcia zawsze robiła z nich dżem
Niepozorne i niedocenione owoce. Moja babcia zawsze robiła z nich dżem
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Czy makrela jest zdrowa? Rozwiejmy wątpliwości na temat tej ryby raz na zawsze
Czy makrela jest zdrowa? Rozwiejmy wątpliwości na temat tej ryby raz na zawsze
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi