W 15 minut zrobiłam pyszny obiad. Mąż wziął dwie dokładki
W ciągu tygodnia nie mamy czasu, żeby odpocząć, co do dopiero przygotowywać wystawny obiad. Posiłkujemy się prostymi półproduktami, z których można wyczarować smaczne i sycące danie. Jednym z takich produktów jest makaron. Poznaj przepis na prosty makaron z azjatyckim twistem. Znika w mgnieniu oka!
14.04.2024 | aktual.: 17.04.2024 10:57
Kuchnia azjatycka to nie tylko chińszczyzna, sajgonki czy ramen, ale i makaron. Azjaci sięgają po niego równie często, co po ryż, jednak kluski serwowane są jako danie główne. Mieszkańcy Azji wyspecjalizowali się w ostrych, oblepiających sosach. To prawdziwy comfort food, który umili nawet paskudny dzień. Poznaj przepis na makaron w pikantnym, orzechowym sosie, który przygotujesz w niecały kwadrans. Jest tak smaczny, że mój mąż od razu prosi o dwie porcje.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Makaron w pikantnym sosie orzechowym
Kuchnia azjatycka wydaje się skomplikowana, wymagająca wielu trudno dostępnych składników czy obco brzmiących sosów. To mit! Większość potraw bazuje na prostych produktach, które dostaniesz w większości dobrze zaopatrzonych marketów. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z kuchnią azjatycką, zacznij od pikantnego sosu orzechowego.
Jak określić jego smak? Jest słony, słodki, kwaśny, wyczuwalnie pikantny i ekstremalnie kremowy. Przygotowanie takiego sosu zajmie ci mniej niż 5 minut. Wystarczy, że wymieszasz ze sobą kilka składników i utaplasz w nim przygotowane wcześniej kluski. Makaron w sosie orzechowym smakuje bardzo dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sekretnym składnikiem jest kruszone chilli, które doskonale przełamuje intensywny orzechowy smak.
Zobacz także
Makaron w pikantnym sosie orzechowym — przepis
Składniki:
- 100 g ulubionego makaronu (polecamy undon),
- płaska łyżeczka suszonego chilli,
- ząbek czosnku,
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- łyżeczka octu jabłkowego lub ryżowego,
- 2 łyżki masła orzechowego,
- łyżeczka posiekanego szczypiorku,
- opcjonalnie: orzeszki ziemne.
Przygotowanie:
- Wstaw wodę na makaron i wrzuć go do wrzącej i osolonej wody. W międzyczasie zajmij się sosem.
- Wyciągnij niewielką miseczkę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, masło orzechowe, olej oraz ocet. Całość dokładnie wymieszaj.
- Następnie połącz sos z ugotowanym makaronem. Podawaj z posiekanym szczypiorem i pokruszonymi orzechami ziemnymi.
Porady:
- Chcesz podkręcić smak sosu? Dodaj do niego łyżeczkę miodu, a kruszone chilli upraż na patelni.
- Nie lubisz ostrych potraw? Chilli zastąp dodatkowym ząbkiem czosnku.