W 15 minut zrobiłam pyszny obiad. Mąż wziął dwie dokładki

W ciągu tygodnia nie mamy czasu, żeby odpocząć, co do dopiero przygotowywać wystawny obiad. Posiłkujemy się prostymi półproduktami, z których można wyczarować smaczne i sycące danie. Jednym z takich produktów jest makaron. Poznaj przepis na prosty makaron z azjatyckim twistem. Znika w mgnieniu oka!

W 15 minut zrobiłam pyszny obiad. Mąż wziął dwie dokładkiEkspresowy makaron z sosem orzechowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | VolumeThings
SKOMENTUJ

Kuchnia azjatycka to nie tylko chińszczyzna, sajgonki czy ramen, ale i makaron. Azjaci sięgają po niego równie często, co po ryż, jednak kluski serwowane są jako danie główne. Mieszkańcy Azji wyspecjalizowali się w ostrych, oblepiających sosach. To prawdziwy comfort food, który umili nawet paskudny dzień. Poznaj przepis na makaron w pikantnym, orzechowym sosie, który przygotujesz w niecały kwadrans. Jest tak smaczny, że mój mąż od razu prosi o dwie porcje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tę genialną sałatkę serwuję na każdej imprezie. Znika ze stołu w mgnieniu oka

Makaron w pikantnym sosie orzechowym

Kuchnia azjatycka wydaje się skomplikowana, wymagająca wielu trudno dostępnych składników czy obco brzmiących sosów. To mit! Większość potraw bazuje na prostych produktach, które dostaniesz w większości dobrze zaopatrzonych marketów. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z kuchnią azjatycką, zacznij od pikantnego sosu orzechowego.

Jak określić jego smak? Jest słony, słodki, kwaśny, wyczuwalnie pikantny i ekstremalnie kremowy. Przygotowanie takiego sosu zajmie ci mniej niż 5 minut. Wystarczy, że wymieszasz ze sobą kilka składników i utaplasz w nim przygotowane wcześniej kluski. Makaron w sosie orzechowym smakuje bardzo dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sekretnym składnikiem jest kruszone chilli, które doskonale przełamuje intensywny orzechowy smak.

Makaron w pikantnym sosie orzechowym — przepis

Składniki:

  • 100 g ulubionego makaronu (polecamy undon),
  • płaska łyżeczka suszonego chilli,
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • łyżeczka octu jabłkowego lub ryżowego,
  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • łyżeczka posiekanego szczypiorku,
  • opcjonalnie: orzeszki ziemne.

Przygotowanie:

  1. Wstaw wodę na makaron i wrzuć go do wrzącej i osolonej wody. W międzyczasie zajmij się sosem.
  2. Wyciągnij niewielką miseczkę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, masło orzechowe, olej oraz ocet. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Następnie połącz sos z ugotowanym makaronem. Podawaj z posiekanym szczypiorem i pokruszonymi orzechami ziemnymi.

Porady:

  1. Chcesz podkręcić smak sosu? Dodaj do niego łyżeczkę miodu, a kruszone chilli upraż na patelni.
  2. Nie lubisz ostrych potraw? Chilli zastąp dodatkowym ząbkiem czosnku.

Wybrane dla Ciebie

Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie