Kluski twarogowe z truskawkami - cudowny letni obiad od Tomasza Strzelczyka

Latem marzymy o owocowych, lekkich posiłkach. W związku z tym warto przygotować cudowny, letni obiad według przepisu Tomasza Strzelczyka. Idealnie sprawdzi się w upalne, słoneczne dni. Oto przepis na pyszne kluski twarogowe.

ObrazekCudowny letni obiad od Tomasza Strzelczyka -Pyszności; Foto:instagram/oddaszfartucha.com ; canva.com
Agnieszka
SKOMENTUJ

Twarogowe kluski nadziewane truskawkami

Obrazek
Truskawki - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Podczas upałów mamy ochotę na lekkie, słodkie dania. Najlepiej takie, które mają w swoim składzie owoce. To właśnie latem mamy szansę spróbować świeżych truskawek, malin czy czereśni. W związku z tym warto więc po nie sięgnąć i wykorzystać do przygotowania obiadu.

Twarogowe kluski to świetna propozycja na lato. Ażeby wzbogacić ich smak, Tomasz Strzelczyk dodał do nich truskawki. Świeże owoce fantastycznie współgrają z miękkim, twarogowym ciastem. Warto zaznaczyć, że potrawa jest bardzo prosta do wykonania.

Przepis według Tomasza Strzelczyka

Obrazek
Twarogowe kluski - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

        
  • 500 g twarogu
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 20 g cukru
  • kwaśna śmietana
  • truskawki

Sposób wykonania:

      
  1. Truskawki myjemy, a następnie usuwamy szypułki. Odkładamy je na bok. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy do niej szczyptę soli.
  2. W międzyczasie wykonujemy ciasto. Do miski wrzucamy twaróg. Dodajemy mąkę, jajka i cukier. W kolejnym kroku rozdrabniamy ciasto widelcem, a następnie wyrabiamy je dłońmi.
  3. Formujemy kluski. Nakładamy na dłonie niewielką ilość masy twarogowej i delikatnie ją rozpłaszczamy. Na środku układamy truskawkę i sklejamy boki ciasta, tak aby truskawka była nim pokryta z każdej strony. Nadajemy kluskom kształt kuli. Uformowane ciasto odkładamy na bok. Powtarzamy czynność dla pozostałych klusek.
  4. Kluski delikatnie wrzucamy na wrzątek. Gotujemy je przez około 5 minut na niskim ogniu. Co jakiś czas mieszamy wodę z kluskami, aby nie przywarły do garnka. Gdy wypłyną na powierzchnie, wyciągamy je za pomocą łyżki cedzakowej.

Potrawa ta idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Kluski twarogowe podajemy z dodatkiem truskawek, kwaśnej śmietany i cukru. Wspaniale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować szybki deser czekoladowy bez pieczenia krok po kroku. Czy wiesz jak zrobić czekoladowy wulkan? Jest rewelacyjny!

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza