Kluski twarogowe z truskawkami - cudowny letni obiad od Tomasza Strzelczyka

Latem marzymy o owocowych, lekkich posiłkach. W związku z tym warto przygotować cudowny, letni obiad według przepisu Tomasza Strzelczyka. Idealnie sprawdzi się w upalne, słoneczne dni. Oto przepis na pyszne kluski twarogowe.

ObrazekCudowny letni obiad od Tomasza Strzelczyka -Pyszności; Foto:instagram/oddaszfartucha.com ; canva.com
Agnieszka

Twarogowe kluski nadziewane truskawkami

Obrazek
Truskawki - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Podczas upałów mamy ochotę na lekkie, słodkie dania. Najlepiej takie, które mają w swoim składzie owoce. To właśnie latem mamy szansę spróbować świeżych truskawek, malin czy czereśni. W związku z tym warto więc po nie sięgnąć i wykorzystać do przygotowania obiadu.

Twarogowe kluski to świetna propozycja na lato. Ażeby wzbogacić ich smak, Tomasz Strzelczyk dodał do nich truskawki. Świeże owoce fantastycznie współgrają z miękkim, twarogowym ciastem. Warto zaznaczyć, że potrawa jest bardzo prosta do wykonania.

Przepis według Tomasza Strzelczyka

Obrazek
Twarogowe kluski - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

        
  • 500 g twarogu
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 20 g cukru
  • kwaśna śmietana
  • truskawki

Sposób wykonania:

      
  1. Truskawki myjemy, a następnie usuwamy szypułki. Odkładamy je na bok. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy do niej szczyptę soli.
  2. W międzyczasie wykonujemy ciasto. Do miski wrzucamy twaróg. Dodajemy mąkę, jajka i cukier. W kolejnym kroku rozdrabniamy ciasto widelcem, a następnie wyrabiamy je dłońmi.
  3. Formujemy kluski. Nakładamy na dłonie niewielką ilość masy twarogowej i delikatnie ją rozpłaszczamy. Na środku układamy truskawkę i sklejamy boki ciasta, tak aby truskawka była nim pokryta z każdej strony. Nadajemy kluskom kształt kuli. Uformowane ciasto odkładamy na bok. Powtarzamy czynność dla pozostałych klusek.
  4. Kluski delikatnie wrzucamy na wrzątek. Gotujemy je przez około 5 minut na niskim ogniu. Co jakiś czas mieszamy wodę z kluskami, aby nie przywarły do garnka. Gdy wypłyną na powierzchnie, wyciągamy je za pomocą łyżki cedzakowej.

Potrawa ta idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Kluski twarogowe podajemy z dodatkiem truskawek, kwaśnej śmietany i cukru. Wspaniale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować szybki deser czekoladowy bez pieczenia krok po kroku. Czy wiesz jak zrobić czekoladowy wulkan? Jest rewelacyjny!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej