Placki ziemniaczane przestaną chłonąć tłuszcz. Wystarczy drobna zmiana
16.04.2024 18:23, aktual.: 17.04.2024 11:16
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Chrupiące placki ziemniaczane z piekarnika to mrzonka? Niekoniecznie. Wystarczy poznać kilka prostych zasad, by odjąć nieco kalorii i tłuszczu ulubionym plackom przy jednoczesnym zachowaniu maksymalnej chrupkości, aromatu i, rzecz jasna, nieziemskiego smaku.
Patentów na chrupiące placki ziemniaczane nie brakuje, jednak wciąż uznaje się - zupełnie niesłusznie - że można je uzyskać wyłącznie poprzez smażenie. Fakt, tłuszcz odpowiada za cenione cechy potraw, czyli ich chrupkość i złocisty kolor (które są wynikiem reakcji Maillarda), ale jednocześnie może przyczynić się do nadania chrupkości plackom ziemniaczanym nie tylko podczas smażenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Placki ziemniaczane z piekarnika. Co zrobić, żeby były chrupiące?
Chrupiące placki ziemniaczane można uzyskać również poprzez pieczenie. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a ten posmaruj olejem. Następnie nałóż łyżką ziemniaczaną masę, formując cienkie placki. Całość piecz w wysokiej temperaturze (ok. 200 st. C przez 35 minut, aż będą złoto-brązowe), bez termoobiegu, z funkcją góra-dól. Co istotne, wierzch placków należy posmarować olejem - dzięki temu nabiorą przyjemnej chrupkości. W połowie czasu pieczenia należy odwrócić je na drugą stronę.
Chcąc przygotować chrupiące placki ziemniaczane z piekarnika, zadbaj o odpowiednią konsystencję ciasta. Przede wszystkim postaw na mączyste ziemniaki, najlepiej typu C. Ich miąższ po ugotowaniu jest sypki i suchy, idealny do przygotowania chrupiących placków. Ponadto dobrze odciśnij starte ziemniaki z nadmiaru wody. W przeciwnym razie po upieczeniu będę miękkie i pozbawione chrupkości.
Składniki wiążące, jajko i odrobina mąki, niezbędne są nie tylko dla utrzymania masy "w ryzach", ale też nadania chrupkości ziemniaczanym plackom. Ważne jest również formowanie stosunkowo cienkich placków - takie łatwiej i szybciej pokryją się kruchą warstwą. Natomiast już gotowe nie powinny lądować jeden na drugim - para wodna może sprawić, że staną się miękkie. Lepiej rozłożyć je na kratce lub w jednej warstwie na talerzu.
Pieczone placki ziemniaczane. Przepis
Składniki:
- 1 kg mączystych ziemniaków,
- 1 duże jajko,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz do smaku,
- olej, np. rzepakowy.
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a następnie odstaw je na chwilę, po czym odciśnij z nadmiaru wody.
- Cebulę posiekaj lub zetrzyj na drobnych oczkach, czosnek przeciśnij przez praskę.
- Do ziemniaków dodaj cebulę i czosnek, a także jajko, mąkę, pieprz i sól. Wymieszaj całość dokładnie.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem, a papier posmaruj niewielką ilością oleju. Na blachę wykładaj łyżką porcje masy ziemniaczanej, formując cienkie placki. przed włożeniem do piekarnika posmaruj je niewielką ilością oleju.
- Placki ziemniaczane włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz w 200 st. C przez ok. 35 minut (aż staną się brązowo-złote).
- Po ok. 20 minutach przewróć je na drugą stronę i piecz kolejne 15 minut.
- Gotowe placki odłóż do ostygnięcia na kratkę lub na talerz, jednak nie układaj ich jeden na drugim.