PoradyPlacki ziemniaczane przestaną chłonąć tłuszcz. Wystarczy drobna zmiana

Placki ziemniaczane przestaną chłonąć tłuszcz. Wystarczy drobna zmiana

Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane?
Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

16.04.2024 18:23, aktual.: 17.04.2024 11:16

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chrupiące placki ziemniaczane z piekarnika to mrzonka? Niekoniecznie. Wystarczy poznać kilka prostych zasad, by odjąć nieco kalorii i tłuszczu ulubionym plackom przy jednoczesnym zachowaniu maksymalnej chrupkości, aromatu i, rzecz jasna, nieziemskiego smaku.

Patentów na chrupiące placki ziemniaczane nie brakuje, jednak wciąż uznaje się - zupełnie niesłusznie - że można je uzyskać wyłącznie poprzez smażenie. Fakt, tłuszcz odpowiada za cenione cechy potraw, czyli ich chrupkość i złocisty kolor (które są wynikiem reakcji Maillarda), ale jednocześnie może przyczynić się do nadania chrupkości plackom ziemniaczanym nie tylko podczas smażenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placki ziemniaczane z piekarnika. Co zrobić, żeby były chrupiące?

Chrupiące placki ziemniaczane można uzyskać również poprzez pieczenie. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a ten posmaruj olejem. Następnie nałóż łyżką ziemniaczaną masę, formując cienkie placki. Całość piecz w wysokiej temperaturze (ok. 200 st. C przez 35 minut, aż będą złoto-brązowe), bez termoobiegu, z funkcją góra-dól. Co istotne, wierzch placków należy posmarować olejem - dzięki temu nabiorą przyjemnej chrupkości. W połowie czasu pieczenia należy odwrócić je na drugą stronę.

Chcąc przygotować chrupiące placki ziemniaczane z piekarnika, zadbaj o odpowiednią konsystencję ciasta. Przede wszystkim postaw na mączyste ziemniaki, najlepiej typu C. Ich miąższ po ugotowaniu jest sypki i suchy, idealny do przygotowania chrupiących placków. Ponadto dobrze odciśnij starte ziemniaki z nadmiaru wody. W przeciwnym razie po upieczeniu będę miękkie i pozbawione chrupkości.

Składniki wiążące, jajko i odrobina mąki, niezbędne są nie tylko dla utrzymania masy "w ryzach", ale też nadania chrupkości ziemniaczanym plackom. Ważne jest również formowanie stosunkowo cienkich placków - takie łatwiej i szybciej pokryją się kruchą warstwą. Natomiast już gotowe nie powinny lądować jeden na drugim - para wodna może sprawić, że staną się miękkie. Lepiej rozłożyć je na kratce lub w jednej warstwie na talerzu.

Chrupiące placki ziemniaczane z piekarnika
Chrupiące placki ziemniaczane z piekarnika © Pixabay

Pieczone placki ziemniaczane. Przepis

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków,
  • 1 duże jajko,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • olej, np. rzepakowy.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a następnie odstaw je na chwilę, po czym odciśnij z nadmiaru wody.
  2. Cebulę posiekaj lub zetrzyj na drobnych oczkach, czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Do ziemniaków dodaj cebulę i czosnek, a także jajko, mąkę, pieprz i sól. Wymieszaj całość dokładnie.
  4. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, a papier posmaruj niewielką ilością oleju. Na blachę wykładaj łyżką porcje masy ziemniaczanej, formując cienkie placki. przed włożeniem do piekarnika posmaruj je niewielką ilością oleju.
  5. Placki ziemniaczane włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz w 200 st. C przez ok. 35 minut (aż staną się brązowo-złote).
  6. Po ok. 20 minutach przewróć je na drugą stronę i piecz kolejne 15 minut.
  7. Gotowe placki odłóż do ostygnięcia na kratkę lub na talerz, jednak nie układaj ich jeden na drugim.