Placki ziemniaczane wyjdą przyjemnie chrupiące. Metoda Rączki jest najlepsza

Remigiusz Rączka, prawdopodobnie najsłynniejszy kucharz śląski, zaprezentował swój przepis na placki ziemniaczane z gulaszem. Całe danie prezentowało się wspaniale, ale naszą uwagę najbardziej przykuł sposób Rączki na same placki. Takiego jeszcze nie widzieliśmy!

Remigiusz Rączka robi placki ziemniaczane inaczej niż wszyscyRemigiusz Rączka robi placki ziemniaczane inaczej niż wszyscy
Źródło zdjęć: © Canva, Facebook | ArtStudio Images, Remigiusz Rączka

Remigiusz Rączka to śląski kucharz, właściciel restauracji we Włodzisławiu, felietonista, youtuber i rodowity Ślązak, którego kuchnię regionalną pokochali ludzie z całej Polski. To właśnie on zaprezentował ostatnio — przy okazji gotowania na Górze Żar — pięknie wyglądające placki ziemniaczane z gulaszem węgierskim.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co roku robię na święta schab w ten sposób i wszyscy są nim zachwyceni

Musimy przyznać, że kiedy po raz pierwszy usłyszeliśmy, że pokazane tam przez Remigiusza Rączkę placki ziemniaczane są inne, niż te, które dotąd znaliśmy, byliśmy nieco sceptyczni. Trochę w tym temacie już "siedzimy" i nie sądziliśmy, że da się nas jeszcze zaskoczyć. Tymczasem nagranie kucharza naprawdę nas zdziwiło. Jego sposób na placki ziemniaczane okazał się bowiem istotnie rewolucyjny.

Trik Ślązaka polega na, jak to sam określił, "potarciu pół na pół". Co to oznacza? Chodzi o użycie konkretnej strony tarki. Połowę warzyw Rączka trze na najmniejszych oczkach, a połowę — na oczkach średniej wielkości. To właśnie ten patent ma zapewnić plackom niebywałą chrupkość i delikatność w jednym. Ponadto Rączka podkreśla, by używać do tego dania dobrej jakości "zimnioków", w żadnym wypadku nie "na prochach pogonionych". Da się zrobić, prawda?

Placki ziemniaczane według Remigiusza Rączki

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4-5 łyżek mąki pszennej,
  • 2 cebule,
  • sól, pieprz.
Połowa na tarce drobnej, połowa - na średniej. Takie placki ziemniaczane wychodzą najlepsze
Połowa na tarce drobnej, połowa - na średniej. Takie placki ziemniaczane wychodzą najlepsze © Canva | ksushachmeister

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę zetrzyj na najmniejszych oczkach tarki. Tak samo postąp z połową ziemniaków. Drugą połowę zetrzyj na średnich oczkach.
  2. Do masy ziemniaczanej wbij 2 jajka, dodaj mąkę pszenną, przyprawy i drobno posiekane ząbki czosnku. Całość wymieszaj.
  3. Z tak przygotowanej mieszanki usmaż placki ziemniaczane. Rób to z obu stron, na mocno rozgrzanym tłuszczu. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟