WAŻNE
TERAZ

Zaskakująca zapowiedź Trumpa. Nowe cła na UE

Tarka pójdzie do kosza. Od sąsiadki dostałam jeszcze lepszy przepis na placki

Placki ziemniaczane to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Każdy z nas przygotowuje je w nieco inny sposób. Niektórzy dodają mąki z ciecierzycy, która nadaje chrupkości, a inni nie wyobrażają sobie placka bez odrobiny surowej cebuli. Jeśli jesteś fanem placków ziemniaczanych, koniecznie wypróbuj poniższy przepis.

Tarka pójdzie do kosza. Od sąsiadki dostałam jeszcze lepszy przepis na plackiPrzepis na placki ziemniaczane.
Źródło zdjęć: © Getty Images | Patryk_Kosmider
SKOMENTUJ

Placki ziemniaczane to pyszne, proste i tanie danie, wokół którego narosło wiele kontrowersji. Tak, chodzi o cukier. Część z nas nie wyobraża sobie placów bez dodatku cukru i śmietany, zaś inny uważają to za coś obrzydliwego. Niezależnie od tego, czy jesteś zwolennikiem tego dodatku czy też nie, wypróbuj poniższy przepis. Placki będą chrupkie na zewnątrz i niesamowicie puszyste w środku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta zupa jest tak dobra, że moi bliscy od razu proszą mnie o dokładkę

Placki ziemniaczane — potrawa, która jest znana nie tylko w Polsce

Jak już wspomnieliśmy, placki ziemniaczane to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Okazuje się, że to danie jest znane na całym świecie, jednak przygotowuje się je nieco inaczej niż u nas. Gamja jeon to placki ziemniaczane po koreańsku. Ziemniaki blenduje się na gładką masę, do której dodaje się nieco czosnku i świeżej papryczki chilli. W odróżnieniu od naszych rodzimych placków gamja są bardzo cienkienie ociekają tłuszczem.

Reibekuchen to niemiecki odpowiednik placków ziemniaczanych. Przygotowuje się je z gotowanych ziemniaków, które ubija się na gładką masę z dodatkiem jajka, soli i pieprzu. Podaje się je z lokalnym, kwaśnym twarożkiem. Szwajcarskie rosti to nic innego jak tłuste, chrupiące placki. Ziemniaki ściera się na tarce o grubych oczkach. Po starciu miskę z ziemniakami wkłada się do lodówki na całą noc, aby skrobia związała masę. Następnego dnia smaży się ją na głębokim tłuszczu. Oryginalnie podaje się je z jajkiem lub chrupiącym bekonem.

Puszyste placki ziemniaczane — przepis

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 150 g sera żółtego,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki mąki,
  • 100 g gęstego jogurtu greckiego,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej
  • opcjonalne: natka pietruszki, koperek.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj do miękkości.
  2. Miękkie i odcedzone ziemniaki rozgnieć na gładką masę. Kiedy nieco ostygną, dodaj do niej starty ser, natkę pietruszki, sól i pieprz. Uformuj je rękoma na niewielkie, dość cienkie placki.
  3. W misce wymieszaj ze sobą jogurt, jajka oraz mąkę. Zanurz w nich uformowane wcześniej placki. Na końcu wyłóż je na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu i smaż je ok. 5 minut z dwóch stron.
  4. Gotowe placki połóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  5. Podawaj je ze śmietaną, sosem gulaszowym, sosem serowym lub sałatką.

Wybrane dla Ciebie

Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie