PoradyPlacki ziemniaczane już nigdy nie będą pić tłuszczu. Tylko do masy dodaj jeden składnik

Placki ziemniaczane już nigdy nie będą pić tłuszczu. Tylko do masy dodaj jeden składnik

Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
10.01.2024 13:45

Lubisz placki ziemniaczane? Jeśli tak, to witaj w klubie! Pewnie czasem zastanawiasz się, co zrobić, żeby nie były takie tłuste. W ruch zapewne idzie ręcznik papierowy. Jest jeszcze inny sposób. Dodaj tę jedną rzecz do masy i placki nie będą pić tłuszczu.

Odchudzanie dań zaczyna być coraz bardziej powszechne. Kiedy coś smażysz, zawsze masz w pogotowiu dodatkowy talerzyk z ręcznikiem papierowym, prawda? Dzięki temu nie musisz zjadać ociekających tłuszczem posiłków. A dań, z którymi jest ten problem, mamy mnóstwo, na przykład uwielbiane przez Polaków placki ziemniaczane. Masa, z której powstają strasznie chłonie tłuszcz, który po prostu zjadamy. Na szczęście jest na to prosty sposób.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wrzuć ten składnik, a od razu odchudzisz placki ziemniaczane

Pewnie dodanie tego produktu wyda ci się nieco dziwne, ale faktycznie działa. Wydaje się, że zepsuje on smak placków, ale nic bardziej mylnego. Chodzi tu o... ocet. Dodaj jedną łyżkę na kilogram masy, wymieszaj, a następnie zacznij smażyć. W momencie zauważysz ten piorunujący efekt. Placki ziemniaczane nie będą już babrać w tłuszczu, dzięki czemu zjesz mniej kalorii. Same plusy, prawda?

Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane© flickr

Co do smażenia i ogólnego przygotowywania placków, powinieneś przestrzegać tych zasad:

  • nie używaj młodych ziemniaków,
  • dobrze odciśnij ziemniaki, inaczej masa nie będzie miała odpowiedniej struktury,
  • smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu,
  • zawsze formuj cienkie placki - dzięki temu szybciej je usmażysz, a do tego nie wypiją ogromnych ilości tłuszczu,
  • dobrym pomysłem jest ułożenie gotowych placuszków na ręczniku papierowym, który wchłonie tłuszcz z wierzchniej części dania.


Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także