Wsyp do maślanki zmielone ziarenka. Kilogramy polecą jak szalone

Maślanka to smaczny produkt spożywczy, który łatwo wzbogacisz o dodatkowe właściwości prozdrowotne. Jeden składnik wystarczy, by mieszanka ta stała się niezwykłym wsparciem podczas odchudzania. Wypróbuj sam i patrz, jak kilogramy zaczną znikać!

Maślanka wzbogacona jednym dodatkiem to klucz do skutecznego odchudzaniaMaślanka wzbogacona jednym dodatkiem to klucz do skutecznego odchudzania
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Doris Heinrichs

W szeroko rozumianych kulinariach istnieje wiele słynnych duetów, które w parze stanowią znacznie więcej, niż osobno. Na pewno wiesz, o co chodzi. Frytki i ketchup, placki ziemniaczane i śmietana, pizza i ser... My dzisiaj chcemy jednak porozmawiać o duecie, który — w porównaniu z wcześniej wymienionymi — jest prawdziwym skarbem zdrowotnym. I zdecydowanie bardziej niż tamte, wpływa korzystnie na odchudzanie!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlet drobiowy w takim wydaniu stał się hitem w moim domu. U ciebie będzie tak samo

Produkt numer jeden to maślanka. Smaczny, mleczny artykuł, który jest często wymieniany w kontekście diet odchudzających (ze względu na swoje właściwości, do których jeszcze przejdziemy). Produkt numer dwa to siemię lniane. Nieoczywisty dodatek do maślanki staje się prawdziwym bohaterem bez peleryny. Pozwoli nam zrzucić zbędne kilogramy i to w prosty i smaczny sposób. A jaki? Już wszystko tłumaczymy.

Maślanka i siemię lniane. Niezwykłe połączenie

Kwestię wpływu maślanki i siemienia lnianego na odchudzanie warto rozpocząć od właściwości tego pierwszego. Maślanka, jak już wspomnieliśmy, jest częstym elementem diet odchudzających. Dlaczego? To bardzo proste. Artykuł ten jest niskokaloryczny i łatwostrawny. W porównaniu z mlekiem ludzki organizm trawi go nawet 2-3 razy szybciej. Co więcej, maślanka pozwala naprawdę długo utrzymać uczucie sytości. Przy okazji wspieramy nasze zęby i kości, bo maślanka zawiera dużo wapnia i fosforu.

Czas na bohatera numer dwa, czyli siemię lniane. Ten ciekawy i tani produkt spożywczy to pozytywny wpływ na mikroflorę jelitową i trawienie. Dzięki niemu zdrowe składniki odżywcze z pokarmów wchłaniamy lepiej, a przy okazji nie grożą nam biegunki i zaparcia. Co więcej, siemię lniane to również duża ilość błonnika pokarmowego, który odpowiada za uczucie sytości. Teraz już wiesz, że połączenie tego z maślanką ma więcej sensu, niż mogłoby się to wydawać, prawda?

Siemię lniane. Niezwykły produkt wspierający odchudzanie
Siemię lniane. Niezwykły produkt wspierający odchudzanie © Canva | Giuseppe Ramos V

Siemię lniane — należy uważać

Jak każdy inny tego typu produkt spożywczy, siemię lniane i maślanka to przede wszystkim wsparcie w odchudzaniu i nie należy uważać, że spożywanie tego duetu zastąpi nam ćwiczenia i urozmaiconą, zdrową dietę. Ponadto warto brać pod uwagę ograniczenia wynikające z właściwości siemienia. Unikać go powinny osoby z silnymi zaparciami, a także ci, którzy zażywają leki przeciwzakrzepowe. Ilość zażywanej mieszanki warto skonsultować z lekarzem. Zazwyczaj zaleca się nie przekraczać 5 łyżeczek siemienia dziennie.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej