WAŻNE
TERAZ

Człowiek Putina w ONZ uderza w Polskę. Kłamliwe słowa

Masz takie objawy? Natychmiast odstaw mleko

Mleko wykorzystujemy do ciast, robimy z niego kremy i wlewamy je do kawy. Wytwarzamy z niego jogurty, twaróg i sery. Jest to produkt wszechstronny, bardzo doceniany w kulinariach. Zawiera bowiem wiele witamin i minerałów. Niestety, niektóre osoby muszą unikać go jak ognia.

ObrazekMleko (ADOBE)
Paulina Hermann

Jakie właściwości ma mleko? Pomaga na wiele rzeczy

Na samym początku przyjrzyjmy się wartościom odżywczym tego białego płynu. Prócz węglowodanów, białka i niewielkiej ilości tłuszczu mamy też witaminy i sole mineralne. W mleku znajdziemy wapń, magnez, potas, witaminy A, D i K oraz witaminy z grupy B.

Napój wspiera kości i stawy, zapobiega osteoporozie. Pijemy je, gdy chcemy zwiększyć odporność. Ponadto zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów i chorób serca. Pewne badania udowodniły także, że dzieci, które regularnie piły mleko, nie miały problemów z nadwagą i otyłością.

Niektórzy nie powinni pić mleka

Chociaż napój ten to samo zdrowie, to jednak nie dla wszystkich. Są osoby, które powinny go unikać za wszelką cenę, gdyż mógłby mocno zaszkodzić. W jakich przypadkach mleko nie jest odpowiednie?

Obrazek
Mleko (adobe)

Nietolerancja laktozy

Osoby zmagające się z nietolerancją laktozy  nie trawią lub mają poważny problem z trawieniem laktazy (cukru mlecznego). Kiedy zjedzą lub wypiją coś mlecznego, męczą się z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Mają wzdęcia, mdłości i biegunki.

Hashimoto

To wina kazeiny, białka, które ma właściwości antygenowe i stymuluje organizm do wytwarzania przeciwciał. To nie jest zbyt dobre dla osób zmagających się z chorobami tarczycy.

Reumatoidalne zapalenie stawów

Mleko zawiera witaminę D, ale niestety jest też bogate w tłuszcz (w tym przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe), który nasila stany zapalne w stawach.

Alergia na białka mleka

W tym przypadku czynnikiem uczulającym jest kazeina. Wywołuje ona kaszel, bóle mięśni, swędzenie skóry, pokrzywkę oraz łzawienie.

Choroby autoimmunologiczne

W mleku znajdziemy białka, które powinny być ograniczone w przypadku takich schorzeń. Nieodpowiednie składniki zaostrzają objawy choroby.

Cukrzyca

Mleko zawiera cukier, przez który znacznie podwyższa się stężenie glukozy.

Trądzik młodzieńczy

Białko serwatkowe może przyczynić się do powstania i rozwoju nieestetycznych zmian skórnych. Picie tego napoju zwiększa produkcję substancji lipidowych.

Choroba Leśniewskiego Crohna

Ludzie z tym schorzeniem mają niską tolerancję na przetwory mleczne. Mleko wywołuje ból brzucha, gazy i nudności.

Obrazek
Mleko (PEXELS)

Wybrane dla Ciebie

Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców