Masz takie objawy? Natychmiast odstaw mleko
Mleko wykorzystujemy do ciast, robimy z niego kremy i wlewamy je do kawy. Wytwarzamy z niego jogurty, twaróg i sery. Jest to produkt wszechstronny, bardzo doceniany w kulinariach. Zawiera bowiem wiele witamin i minerałów. Niestety, niektóre osoby muszą unikać go jak ognia.
19.06.2023 08:11
Jakie właściwości ma mleko? Pomaga na wiele rzeczy
Na samym początku przyjrzyjmy się wartościom odżywczym tego białego płynu. Prócz węglowodanów, białka i niewielkiej ilości tłuszczu mamy też witaminy i sole mineralne. W mleku znajdziemy wapń, magnez, potas, witaminy A, D i K oraz witaminy z grupy B.
Napój wspiera kości i stawy, zapobiega osteoporozie. Pijemy je, gdy chcemy zwiększyć odporność. Ponadto zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów i chorób serca. Pewne badania udowodniły także, że dzieci, które regularnie piły mleko, nie miały problemów z nadwagą i otyłością.
Niektórzy nie powinni pić mleka
Chociaż napój ten to samo zdrowie, to jednak nie dla wszystkich. Są osoby, które powinny go unikać za wszelką cenę, gdyż mógłby mocno zaszkodzić. W jakich przypadkach mleko nie jest odpowiednie?
Nietolerancja laktozy
Osoby zmagające się z nietolerancją laktozy nie trawią lub mają poważny problem z trawieniem laktazy (cukru mlecznego). Kiedy zjedzą lub wypiją coś mlecznego, męczą się z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Mają wzdęcia, mdłości i biegunki.
Hashimoto
To wina kazeiny, białka, które ma właściwości antygenowe i stymuluje organizm do wytwarzania przeciwciał. To nie jest zbyt dobre dla osób zmagających się z chorobami tarczycy.
Reumatoidalne zapalenie stawów
Mleko zawiera witaminę D, ale niestety jest też bogate w tłuszcz (w tym przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe), który nasila stany zapalne w stawach.
Alergia na białka mleka
W tym przypadku czynnikiem uczulającym jest kazeina. Wywołuje ona kaszel, bóle mięśni, swędzenie skóry, pokrzywkę oraz łzawienie.
Choroby autoimmunologiczne
W mleku znajdziemy białka, które powinny być ograniczone w przypadku takich schorzeń. Nieodpowiednie składniki zaostrzają objawy choroby.
Cukrzyca
Mleko zawiera cukier, przez który znacznie podwyższa się stężenie glukozy.
Trądzik młodzieńczy
Białko serwatkowe może przyczynić się do powstania i rozwoju nieestetycznych zmian skórnych. Picie tego napoju zwiększa produkcję substancji lipidowych.
Choroba Leśniewskiego Crohna
Ludzie z tym schorzeniem mają niską tolerancję na przetwory mleczne. Mleko wywołuje ból brzucha, gazy i nudności.