PrzepisLepszego sposobu nie znajdziesz. Podgrzej mleko, wlej ocet i mieszaj energicznie

Lepszego sposobu nie znajdziesz. Podgrzej mleko, wlej ocet i mieszaj energicznie

Przepis na domowy ser. Fot. Gettyimages
Przepis na domowy ser. Fot. Gettyimages
30.05.2023 19:31, aktualizacja: 30.05.2023 20:09

Jeśli mamy ochotę na pyszny ser, to nie oznacza to, że musimy biec do sklepu. Okazuje się, że możemy przygotować go w domu i wcale nie potrzebujemy do tego wymyślnych składników. Przedstawiamy domowy sposób na pyszny ser.

Ser biały to wspaniała propozycja na każdy posiłek dnia. Najlepiej smakuje m.in. na śniadanie z rzodkiewką i szczypiorkiem na kromce świeżego, chrupiącego chleba. Ser biały jest również doskonałym składnikiem różnego rodzaju placuszków, które będą wspaniałym deserem dla całej rodziny.

Przepis na domowy ser. Prosty sposób na pyszny dodatek do kanapek

Domowy ser biały to wyjątkowy dodatek do kanapek. Warto przygotować go na ważne rodzinne śniadanie, ale też na posiłek w ciągu zwykłego tygodnia. Ser biały można zrobić na dwa sposoby - wegański i z mlekiem krowim. Lista składników nie jest długa, przygotowanie jest również bajecznie proste, choć wymaga od nas nieco cierpliwości. Jak zatem zrobić biały ser w domu? Tych składników potrzebujesz.

Składniki:

  • 2 litry mleka lub napoju sojowego,
  • 100 ml octu winnego lub 120 ml soku z cytryny,
  • pół łyżeczki soli,
  • czarny pieprz,
  • łyżeczka czarnuszki (opcjonalnie).
Przepis na domowy ser. Fot. Pixabay
Przepis na domowy ser. Fot. Pixabay

Domowy ser biały z mleka i octu. Brzmi absurdalnie, a smakuje świetnie

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowujemy garnek, a następnie wlewamy do niego dwa litry mleka krowiego lub napoju sojowego – w zależności od tego, czy chcemy, by nasz ser był produktem wegańskim. Następnie podgrzewamy płyn, pamiętając, by nie doprowadzić do wrzenia.
  2. Gdy mleko lub napój sojowy zaczną się gotować, wlewamy ocet lub sok z cytryny i mieszamy.
  3. Gotujemy płyn przez kolejne pięć minut i zdejmujemy garnek z palnika.
  4. Powstałe grudki sera przenosimy na sitko zawieszone nad miską i usuwamy nadmiar płynu, delikatnie dociskając ser. Doprawiamy solą i pieprzem oraz opcjonalnie dodajemy czarnuszkę bądź inne dodatki.

Przepis na domowy twaróg - jakie dodatki się sprawdzą?

Jeśli robimy twaróg w domu, ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Jako dodatek świetnie sprawdzi się czarnuszka, ale też inne zioła. Pięknie będzie wyglądać ser z suszonym czosnkiem niedźwiedzim czy suszonymi pomidorami. Doskonale pasować będzie również lubczyk, natka pietruszki oraz szczypiorek.

Przepis na domowy ser. Fot. Pixabay
Przepis na domowy ser. Fot. Pixabay
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także