Faszerowana kapusta z sosem pomidorowym i pulpetami. Lepszego przepisu nie znajdziesz

Faszerowana główka kapusty skrywa w swoim wnętrzu aromatyczny sos pomidorowy i małe klopsiki. Kapusta podana w ten sposób zachwyci twoich bliskich.

ObrazekFaszerowana kapusta z pulpetami - Pyszności
Ewa

Pierwszym skojarzeniem, które nasuwa się po połączeniu mięsa mielonego z kapustą, są uwielbiane przez wielu Polaków gołąbki. Tym razem mamy coś zupełnie innego, czym zaskoczysz swoją rodzinę i znajomych. Główkę kapusty wydrążyliśmy i wypełniliśmy klopsikami z mielonej łopatki. Całość zwieńczona jest domowym sosem pomidorowym z majerankiem. Gorące, parujące klopsiki z kapustą to przepis na obiad idealny.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Faszerowana kapusta z pulpetami

Składniki:

Pulpety

  • 300 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Sos

  • 400 ml bulionu
  • 70 g przecieru pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyża suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka soli

Reszta składników

  • 1 biała kapusta
  • 500 ml sosu pomidorowego

Sposób przygotowania:

1. Odetnij górną część kapusty i wydrąż jej środek. Najłatwiej będzie to zrobić, nacinając nożem, a następnie usuwając części warzywa przy pomocy łyżki. Możesz je wykorzystać później do surówki.

Obrazek
Faszerowana kapusta z pulpetami- Pyszności

2. Do mielonej łopatki dodaj ugotowany ryż, posiekaną natkę pietruszki, słodką paprykę oraz sól i pieprz. Dorzuć posiekaną cebulą i dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy uformuj pulpeciki.

Faszerowana kapusta z pulpetami- Pyszności
Faszerowana kapusta z pulpetami- Pyszności

3. Do bulionu dodaj przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, suszony majeranek oraz sól. Wymieszaj aż powstanie czerwony sos.

4. W wydrążonej wcześniej kapuście umieść przygotowane pulpeciki i zalej całość sosem. Włóż do naczynia żaroodpornego i owiń folią aluminiową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 1,5 godziny.

Faszerowana kapusta z pulpetami- Pyszności
Faszerowana kapusta z pulpetami- Pyszności

5. Po upieczeniu polej całość sosem pomidorowym. Możesz zrobić go w błyskawiczny sposób na bazie passaty i ulubionych ziół, jak oregano czy bazylia. Posyp na górze posiekaną natką pietruszki i podawaj na ciepło.Smacznego!

Faszerowana kapusta z pulpetami- Pyszności
Faszerowana kapusta z pulpetami- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy