Faszerowana kapusta z sosem pomidorowym i pulpetami. Lepszego przepisu nie znajdziesz
Faszerowana główka kapusty skrywa w swoim wnętrzu aromatyczny sos pomidorowy i małe klopsiki. Kapusta podana w ten sposób zachwyci twoich bliskich.
12.04.2023 13:45
Pierwszym skojarzeniem, które nasuwa się po połączeniu mięsa mielonego z kapustą, są uwielbiane przez wielu Polaków gołąbki. Tym razem mamy coś zupełnie innego, czym zaskoczysz swoją rodzinę i znajomych. Główkę kapusty wydrążyliśmy i wypełniliśmy klopsikami z mielonej łopatki. Całość zwieńczona jest domowym sosem pomidorowym z majerankiem. Gorące, parujące klopsiki z kapustą to przepis na obiad idealny.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Faszerowana kapusta z pulpetami
Składniki:
Pulpety
- 300 g mielonej łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Sos
- 400 ml bulionu
- 70 g przecieru pomidorowego
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyża suszonego majeranku
- 1 łyżeczka soli
Reszta składników
- 1 biała kapusta
- 500 ml sosu pomidorowego
Sposób przygotowania:
1. Odetnij górną część kapusty i wydrąż jej środek. Najłatwiej będzie to zrobić, nacinając nożem, a następnie usuwając części warzywa przy pomocy łyżki. Możesz je wykorzystać później do surówki.
2. Do mielonej łopatki dodaj ugotowany ryż, posiekaną natkę pietruszki, słodką paprykę oraz sól i pieprz. Dorzuć posiekaną cebulą i dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy uformuj pulpeciki.
3. Do bulionu dodaj przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, suszony majeranek oraz sól. Wymieszaj aż powstanie czerwony sos.