WAŻNE
TERAZ

NFZ na krawędzi. Rząd chce zmienić prawo

Faszerowana kapusta z sosem pomidorowym i pulpetami. Lepszego przepisu nie znajdziesz

Faszerowana główka kapusty skrywa w swoim wnętrzu aromatyczny sos pomidorowy i małe klopsiki. Kapusta podana w ten sposób zachwyci twoich bliskich.

ObrazekFaszerowana kapusta z pulpetami - Pyszności
Ewa

Pierwszym skojarzeniem, które nasuwa się po połączeniu mięsa mielonego z kapustą, są uwielbiane przez wielu Polaków gołąbki. Tym razem mamy coś zupełnie innego, czym zaskoczysz swoją rodzinę i znajomych. Główkę kapusty wydrążyliśmy i wypełniliśmy klopsikami z mielonej łopatki. Całość zwieńczona jest domowym sosem pomidorowym z majerankiem. Gorące, parujące klopsiki z kapustą to przepis na obiad idealny.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Faszerowana kapusta z pulpetami

Składniki:

Pulpety

  • 300 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Sos

  • 400 ml bulionu
  • 70 g przecieru pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyża suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka soli

Reszta składników

  • 1 biała kapusta
  • 500 ml sosu pomidorowego

Sposób przygotowania:

1. Odetnij górną część kapusty i wydrąż jej środek. Najłatwiej będzie to zrobić, nacinając nożem, a następnie usuwając części warzywa przy pomocy łyżki. Możesz je wykorzystać później do surówki.

Obrazek
Faszerowana kapusta z pulpetami- Pyszności

2. Do mielonej łopatki dodaj ugotowany ryż, posiekaną natkę pietruszki, słodką paprykę oraz sól i pieprz. Dorzuć posiekaną cebulą i dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy uformuj pulpeciki.

Faszerowana kapusta z pulpetami- Pyszności
Faszerowana kapusta z pulpetami- Pyszności

3. Do bulionu dodaj przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, suszony majeranek oraz sól. Wymieszaj aż powstanie czerwony sos.

4. W wydrążonej wcześniej kapuście umieść przygotowane pulpeciki i zalej całość sosem. Włóż do naczynia żaroodpornego i owiń folią aluminiową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 1,5 godziny.

Faszerowana kapusta z pulpetami- Pyszności
Faszerowana kapusta z pulpetami- Pyszności

5. Po upieczeniu polej całość sosem pomidorowym. Możesz zrobić go w błyskawiczny sposób na bazie passaty i ulubionych ziół, jak oregano czy bazylia. Posyp na górze posiekaną natką pietruszki i podawaj na ciepło.Smacznego!

Faszerowana kapusta z pulpetami- Pyszności
Faszerowana kapusta z pulpetami- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯