Faszerowana kapusta z sosem pomidorowym i pulpetami. Lepszego przepisu nie znajdziesz

Faszerowana główka kapusty skrywa w swoim wnętrzu aromatyczny sos pomidorowy i małe klopsiki. Kapusta podana w ten sposób zachwyci twoich bliskich.

ObrazekFaszerowana kapusta z pulpetami - Pyszności
Ewa

Pierwszym skojarzeniem, które nasuwa się po połączeniu mięsa mielonego z kapustą, są uwielbiane przez wielu Polaków gołąbki. Tym razem mamy coś zupełnie innego, czym zaskoczysz swoją rodzinę i znajomych. Główkę kapusty wydrążyliśmy i wypełniliśmy klopsikami z mielonej łopatki. Całość zwieńczona jest domowym sosem pomidorowym z majerankiem. Gorące, parujące klopsiki z kapustą to przepis na obiad idealny.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Faszerowana kapusta z pulpetami

Składniki:

Pulpety

  • 300 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Sos

  • 400 ml bulionu
  • 70 g przecieru pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyża suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka soli

Reszta składników

  • 1 biała kapusta
  • 500 ml sosu pomidorowego

Sposób przygotowania:

1. Odetnij górną część kapusty i wydrąż jej środek. Najłatwiej będzie to zrobić, nacinając nożem, a następnie usuwając części warzywa przy pomocy łyżki. Możesz je wykorzystać później do surówki.

Obrazek
Faszerowana kapusta z pulpetami- Pyszności

2. Do mielonej łopatki dodaj ugotowany ryż, posiekaną natkę pietruszki, słodką paprykę oraz sól i pieprz. Dorzuć posiekaną cebulą i dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy uformuj pulpeciki.

Faszerowana kapusta z pulpetami- Pyszności
Faszerowana kapusta z pulpetami- Pyszności

3. Do bulionu dodaj przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, suszony majeranek oraz sól. Wymieszaj aż powstanie czerwony sos.

4. W wydrążonej wcześniej kapuście umieść przygotowane pulpeciki i zalej całość sosem. Włóż do naczynia żaroodpornego i owiń folią aluminiową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 1,5 godziny.

Faszerowana kapusta z pulpetami- Pyszności
Faszerowana kapusta z pulpetami- Pyszności

5. Po upieczeniu polej całość sosem pomidorowym. Możesz zrobić go w błyskawiczny sposób na bazie passaty i ulubionych ziół, jak oregano czy bazylia. Posyp na górze posiekaną natką pietruszki i podawaj na ciepło.Smacznego!

Faszerowana kapusta z pulpetami- Pyszności
Faszerowana kapusta z pulpetami- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀