PrzepisFaszerowana kapusta z sosem pomidorowym i pulpetami. Lepszego przepisu nie znajdziesz

Faszerowana kapusta z sosem pomidorowym i pulpetami. Lepszego przepisu nie znajdziesz

Faszerowana kapusta z pulpetami - Pyszności
Faszerowana kapusta z pulpetami - Pyszności
Ewa
12.04.2023 13:45

Faszerowana główka kapusty skrywa w swoim wnętrzu aromatyczny sos pomidorowy i małe klopsiki. Kapusta podana w ten sposób zachwyci twoich bliskich.

Pierwszym skojarzeniem, które nasuwa się po połączeniu mięsa mielonego z kapustą, są uwielbiane przez wielu Polaków gołąbki. Tym razem mamy coś zupełnie innego, czym zaskoczysz swoją rodzinę i znajomych. Główkę kapusty wydrążyliśmy i wypełniliśmy klopsikami z mielonej łopatki. Całość zwieńczona jest domowym sosem pomidorowym z majerankiem. Gorące, parujące klopsiki z kapustą to przepis na obiad idealny.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Faszerowana kapusta z pulpetami

Składniki:

Pulpety

  • 300 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Sos

  • 400 ml bulionu
  • 70 g przecieru pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyża suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka soli

Reszta składników

  • 1 biała kapusta
  • 500 ml sosu pomidorowego

Sposób przygotowania:

1. Odetnij górną część kapusty i wydrąż jej środek. Najłatwiej będzie to zrobić, nacinając nożem, a następnie usuwając części warzywa przy pomocy łyżki. Możesz je wykorzystać później do surówki.

Faszerowana kapusta z pulpetami- Pyszności
Faszerowana kapusta z pulpetami- Pyszności

2. Do mielonej łopatki dodaj ugotowany ryż, posiekaną natkę pietruszki, słodką paprykę oraz sól i pieprz. Dorzuć posiekaną cebulą i dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy uformuj pulpeciki.

Faszerowana kapusta z pulpetami- Pyszności
Faszerowana kapusta z pulpetami- Pyszności

3. Do bulionu dodaj przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, suszony majeranek oraz sól. Wymieszaj aż powstanie czerwony sos.

4. W wydrążonej wcześniej kapuście umieść przygotowane pulpeciki i zalej całość sosem. Włóż do naczynia żaroodpornego i owiń folią aluminiową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 1,5 godziny.

Faszerowana kapusta z pulpetami- Pyszności
Faszerowana kapusta z pulpetami- Pyszności

5. Po upieczeniu polej całość sosem pomidorowym. Możesz zrobić go w błyskawiczny sposób na bazie passaty i ulubionych ziół, jak oregano czy bazylia. Posyp na górze posiekaną natką pietruszki i podawaj na ciepło.Smacznego!

Faszerowana kapusta z pulpetami- Pyszności
Faszerowana kapusta z pulpetami- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także