Dodaj ocet do truskawek. Gdy spróbujesz tego deseru, będziesz wniebowzięty

Już niedługo będziemy mogli przygotować sobie obłędny deser z truskawkami. Sezon na gruntowe owoce zaczyna się w czerwcu, a wtedy będą smakować najlepiej. Przyrządzicie przepyszny i zdrowy posiłek. Pamiętajcie jednak o tym, że zbyt dużo dodatków nie jest dobrym pomysłem.

ObrazekŁubianka truskawek - Pyszności, fot. Adobe Stock
Paulina Hermann

Wiecie, jaki składnik podbija smak truskawek? Pewnie odpowiedź wyda wam się bardzo dziwna. Chodzi o ocet balsamiczny. Jest kwaśny, o intensywnym zapachu, ale dzięki niemu owoce staną się jeszcze bardziej wyraziste.

Dlaczego truskawki są takie dobre dla urody?

Jako cenne źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy jest składnikiem różnych kosmetyków. Najczęściej sięgają po nie osoby zmagające się z problematyczną skórą (na przykład suchą lub zniszczoną). Nic dziwnego, skoro maseczki lub kremy zyskują wtedy działanie bakteriobójcze i ściągające. Tak samo jedzenie tych owoców ma pozytywne skutki dla urody. Dlatego też warto czasem zgrzeszyć i przygotować sobie deser z truskawkami.

Obrazek
Deser truskawkowy (Pixabay)

Kolejną zaletą jest fakt, że produkt ten obniża poziom złego cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy. Dodatkowo uzupełnia niedobory ważnych składników odżywczych oraz pomaga w walce z nowotworami. Owoce mają tylko 30 kcal w 100 gramach i w 90 procentach składają się z wody, więc są idealne dla osób, które się odchudzają.

Deser z truskawkami, który pokochasz od pierwszego kęsa

Przygotuj:

  • pół kilograma truskawek,
  • opakowanie podłużnych biszkoptów,
  • budyń waniliowy,
  • pół litra mleka,
  • łyżeczkę octu balsamicznego,
  • 8 łyżek cukru,
  • gałązkę bazylii,
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 100 g masła,
  • gałązkę mięty.
Obrazek
Deser z truskawkami jest obłędny (adobe)

Bazylię opłucz pod bieżącą wodą i posiekaj. Następnie umyj truskawki, usuń z nich szypułki, a na końcu pokrój na mniejsze części. Owoce wymieszaj z trzema łyżeczkami cukru, bazylią oraz octem balsamicznym. Odstaw wszystko na 10 minut. W tym czasie przygotuj budyń i go ostudź. Kiedy już będzie zimny, możesz rozpocząć kolejny krok. Masło utrzyj z resztą cukru na puszystą masę i dodaj ekstrakt z wanilii. Stopniowo też dorzucaj ostudzony budyń.

Przygotuj pucharki. Najpierw włóż do nich połamane biszkopty, następnie truskawki i krem. Deser ozdób miętą i kawałkami owoców.

Wybrane dla Ciebie
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Zjadł śniadanie w tatrzańskim schronisku. Opowiedział nam, czy było warto
Zjadł śniadanie w tatrzańskim schronisku. Opowiedział nam, czy było warto