Dodaj ocet do truskawek. Gdy spróbujesz tego deseru, będziesz wniebowzięty
Już niedługo będziemy mogli przygotować sobie obłędny deser z truskawkami. Sezon na gruntowe owoce zaczyna się w czerwcu, a wtedy będą smakować najlepiej. Przyrządzicie przepyszny i zdrowy posiłek. Pamiętajcie jednak o tym, że zbyt dużo dodatków nie jest dobrym pomysłem.
20.05.2023 | aktual.: 20.05.2023 17:33
Wiecie, jaki składnik podbija smak truskawek? Pewnie odpowiedź wyda wam się bardzo dziwna. Chodzi o ocet balsamiczny. Jest kwaśny, o intensywnym zapachu, ale dzięki niemu owoce staną się jeszcze bardziej wyraziste.
Dlaczego truskawki są takie dobre dla urody?
Jako cenne źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy jest składnikiem różnych kosmetyków. Najczęściej sięgają po nie osoby zmagające się z problematyczną skórą (na przykład suchą lub zniszczoną). Nic dziwnego, skoro maseczki lub kremy zyskują wtedy działanie bakteriobójcze i ściągające. Tak samo jedzenie tych owoców ma pozytywne skutki dla urody. Dlatego też warto czasem zgrzeszyć i przygotować sobie deser z truskawkami.
Kolejną zaletą jest fakt, że produkt ten obniża poziom złego cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy. Dodatkowo uzupełnia niedobory ważnych składników odżywczych oraz pomaga w walce z nowotworami. Owoce mają tylko 30 kcal w 100 gramach i w 90 procentach składają się z wody, więc są idealne dla osób, które się odchudzają.
Deser z truskawkami, który pokochasz od pierwszego kęsa
Przygotuj:
- pół kilograma truskawek,
- opakowanie podłużnych biszkoptów,
- budyń waniliowy,
- pół litra mleka,
- łyżeczkę octu balsamicznego,
- 8 łyżek cukru,
- gałązkę bazylii,
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- 100 g masła,
- gałązkę mięty.
Bazylię opłucz pod bieżącą wodą i posiekaj. Następnie umyj truskawki, usuń z nich szypułki, a na końcu pokrój na mniejsze części. Owoce wymieszaj z trzema łyżeczkami cukru, bazylią oraz octem balsamicznym. Odstaw wszystko na 10 minut. W tym czasie przygotuj budyń i go ostudź. Kiedy już będzie zimny, możesz rozpocząć kolejny krok. Masło utrzyj z resztą cukru na puszystą masę i dodaj ekstrakt z wanilii. Stopniowo też dorzucaj ostudzony budyń.
Przygotuj pucharki. Najpierw włóż do nich połamane biszkopty, następnie truskawki i krem. Deser ozdób miętą i kawałkami owoców.