Dodaj ocet do truskawek. Gdy spróbujesz tego deseru, będziesz wniebowzięty

Już niedługo będziemy mogli przygotować sobie obłędny deser z truskawkami. Sezon na gruntowe owoce zaczyna się w czerwcu, a wtedy będą smakować najlepiej. Przyrządzicie przepyszny i zdrowy posiłek. Pamiętajcie jednak o tym, że zbyt dużo dodatków nie jest dobrym pomysłem.

ObrazekŁubianka truskawek - Pyszności, fot. Adobe Stock
Paulina Hermann

Wiecie, jaki składnik podbija smak truskawek? Pewnie odpowiedź wyda wam się bardzo dziwna. Chodzi o ocet balsamiczny. Jest kwaśny, o intensywnym zapachu, ale dzięki niemu owoce staną się jeszcze bardziej wyraziste.

Dlaczego truskawki są takie dobre dla urody?

Jako cenne źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy jest składnikiem różnych kosmetyków. Najczęściej sięgają po nie osoby zmagające się z problematyczną skórą (na przykład suchą lub zniszczoną). Nic dziwnego, skoro maseczki lub kremy zyskują wtedy działanie bakteriobójcze i ściągające. Tak samo jedzenie tych owoców ma pozytywne skutki dla urody. Dlatego też warto czasem zgrzeszyć i przygotować sobie deser z truskawkami.

Obrazek
Deser truskawkowy (Pixabay)

Kolejną zaletą jest fakt, że produkt ten obniża poziom złego cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy. Dodatkowo uzupełnia niedobory ważnych składników odżywczych oraz pomaga w walce z nowotworami. Owoce mają tylko 30 kcal w 100 gramach i w 90 procentach składają się z wody, więc są idealne dla osób, które się odchudzają.

Deser z truskawkami, który pokochasz od pierwszego kęsa

Przygotuj:

  • pół kilograma truskawek,
  • opakowanie podłużnych biszkoptów,
  • budyń waniliowy,
  • pół litra mleka,
  • łyżeczkę octu balsamicznego,
  • 8 łyżek cukru,
  • gałązkę bazylii,
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 100 g masła,
  • gałązkę mięty.
Obrazek
Deser z truskawkami jest obłędny (adobe)

Bazylię opłucz pod bieżącą wodą i posiekaj. Następnie umyj truskawki, usuń z nich szypułki, a na końcu pokrój na mniejsze części. Owoce wymieszaj z trzema łyżeczkami cukru, bazylią oraz octem balsamicznym. Odstaw wszystko na 10 minut. W tym czasie przygotuj budyń i go ostudź. Kiedy już będzie zimny, możesz rozpocząć kolejny krok. Masło utrzyj z resztą cukru na puszystą masę i dodaj ekstrakt z wanilii. Stopniowo też dorzucaj ostudzony budyń.

Przygotuj pucharki. Najpierw włóż do nich połamane biszkopty, następnie truskawki i krem. Deser ozdób miętą i kawałkami owoców.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯