Zagotuj mleko i wrzuć torebkę herbaty. Efekt zwali cię z nóg

Wszyscy wiemy, że po dolaniu mleka do herbaty uzyskamy pyszną bawarkę. Na palcach jednej ręki możemy za to policzyć tych, którzy wiedzą, co wydarzy się, gdy włożymy torebkę herbaty do gotującego się mleka. Efekt zdecydowanie potrafi zaskoczyć.  

Zagotuj mleko i wrzuć torebkę herbaty. Efekt zwali cię z nóg. Fot. pixabayZagotuj mleko i wrzuć torebkę herbaty. Efekt zwali cię z nóg. Fot. pixabay

Okazuje się, że połączenie herbaty i mleka może nieźle namieszać. Po dodaniu kilku innych składników możemy uzyskać pyszny twarogowy ser. Całość jest bardzo prosta w przygotowaniu, a wykonanie zajmuje kilkanaście minut. Efekt, jaki można osiągnąć, zaskakuje nawet największych kucharzy.

Zagotuj mleko i wrzuć torebkę herbaty. Zyskasz pyszny dodatek do kanapek

Kto z nas nie uwielbia kanapek z pysznym twarożkiem, rzodkiewką oraz szczypiorem? To wspaniałe wiosenne śniadanie, które często gości na naszych stołach. Miłośnicy słodkich śniadań również znajdą coś dla siebie. Wystarczy połączyć twaróg z miodem, by obłędnie smaczny posiłek powstał w kilka sekund.

Jeśli zależy nam na samodzielnym przygotowaniu twarogu, możemy zrobić go w kilkanaście minut. Wystarczy mleko, torebka herbaty i kilka innych składników, które na pewno znajdują się w kuchni.

Składniki: 

  • 1 litr mleka,
  • szczypta soli,
  • torebka herbaty,
  • cytryna,
  • łyżka miodu.
Zagotuj mleko i wrzuć torebkę herbaty. Efekt zwali cię z nóg. Fot. unsplash
Zagotuj mleko i wrzuć torebkę herbaty. Efekt zwali cię z nóg. Fot. unsplash

Przepis na twarogowy ser z mleka i herbaty. Brzmi absurdalnie, a jest pysznie

Przygotowanie jest bardzo łatwe, a przede wszystkim błyskawiczne i nie wymaga żadnych specjalistycznych sprzętów.

Sposób przygotowania: 

  1. Mleko gotujemy w garnku, cały czas mieszając, by się nie przypaliło.
  2. Do ciepłego mleka wkładamy torebkę herbaty i doprowadzamy do wrzenia.
  3. Gotujemy przez niecały kwadrans i odstawiamy do połowicznego wystygnięcia.
  4. Wyciskamy sok z cytryny i przecedzamy go przez sitko.
  5. Z mleka wyjmujemy herbatę, a następnie dodajemy do niego miód i sok z cytryny.
  6. Gotujemy mleko na małym ogniu przez około pięć minut, aż zaobserwujemy masę twarogową.
  7. Durszlak wykładamy gazą i przekładamy do niego twaróg, a następnie przykrywamy go folią spożywczą.
  8. Twaróg odstawiamy na około dwie godziny, by mógł się odsączyć, a następnie odstawiamy go na kilka godzin do lodówki.

Tak przygotowany twaróg będzie świetnie smakował jako dodatek do kanapek. Idealnie będzie komponować się z warzywami, miodem czy słodkim sosem.

Zagotuj mleko i wrzuć torebkę herbaty. Efekt zwali cię z nóg. Fot. unsplash
Zagotuj mleko i wrzuć torebkę herbaty. Efekt zwali cię z nóg. Fot. unsplash

 Masz ochotę na pyszny deser? Wypróbuj jeden z naszych przepisów na racuchy.

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇