PrzepisWyprasuje zmarszczki jak botoks. Wystarczy dodać odrobinę do herbaty

Wyprasuje zmarszczki jak botoks. Wystarczy dodać odrobinę do herbaty

Herbata tajska ma wiele właściwości prozdrowotnych (pixabay.com)
Herbata tajska ma wiele właściwości prozdrowotnych (pixabay.com)
08.05.2023 10:42

Przyprawy najczęściej wykorzystujemy w kuchni, by wzbogacić smak potraw. Dzięki nim zwyczajne dania smakują o wiele lepiej. Okazuje się, że możemy doprawiać też napoje, na przykład herbatę. Dzięki niektórym dodatkom możemy nie tylko podkręcić jej smak, ale i poprawić jej wartości odżywcze. Wypróbuj tajską herbatę.

Nawet najzwyklejsze przyprawy potrafią zdziałać cuda. Jedne wspomagają procesy trawienne, kolejne ułatwiają gojenie ran, a jeszcze inne toczą walkę z wolnymi rodnikami, które przyczyniają się do starzenia skóry. Wprowadzenie ziół do naszej diety może mieć pozytywne skutki dla naszego organizmu. Dzięki nim możemy zamienić zwyczajny napar w magiczną i prozdrowotną herbatę tajską. Regularne picie tej mikstury sprawi, że poczujecie się o wiele lepiej.

pexels.com
pexels.com

Herbata tajska to źródło minerałów i witamin. Ma wiele zalet

Wystarczą tylko trzy przyprawy, by zwykłą cejlońską herbatę zamienić w prozdrowotny napój. Herbata tajska jest słodko-korzenna i ma bogaty smak, a to tylko jedna z zalet. Napar wspomaga pracę jelit, ma działanie antynowotworowe. Spowalnia również starzenie się organizmu - regularne picie napoju zniweluje zmarszczki. Mało tego, stanowi skuteczną broń w walce z przeziębieniem i grypą oraz zmniejszają ryzyko cukrzycy typu 2. Ponadto jest pomocna w odchudzaniu i ma działanie przeciwbólowe. Herbata tajska jest źródłem wielu witamin, flawonidów i polifenoli, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Wszystko to dzięki anyżowi i kardamonowi.

Jak zrobić herbatę tajską? Przyprawy podkręcą jej smak

Napar ma wyróżniającą się barwę i smak, którego nie da się zapomnieć. Przygotowanie jej nie jest trudne i zajmie kilkanaście minut. Potrzebujesz tylko kilku składników:

  • łyżki liściastej herbaty cejlońskiej,
  • pół litra wrzącej wody,
  • dwóch łyżek gęstego mleka kokosowego,
  • łyżki cukru trzcinowego,
  • łyżeczki mielonego kardamonu,
  • łyżeczki cukru trzcinowego.
flickr.com
flickr.com

Na początku w dzbanku umieśćcie herbatę, cukier i obie przyprawy. Wszystko zalej wrzątkiem i dokładnie wymieszaj. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Dolej też mleczko kokosowe i ponownie zamieszaj. Herbata tajska będzie gotowa do spożycia po 10-15 minutach. Na sam koniec możesz dorzucić kilka kostek lodu i cieszyć się mrożonym naparem.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także