WAŻNE
TERAZ

Barcelona rozbiła Olympiakos w Lidze Mistrzów

Znany dietetyk tłumaczy, co warto dodać do herbaty, aby była znacznie zdrowsza

Lubisz herbatę i często ją pijesz? Dowiedz się, co warto do niej dodać, aby była jeszcze bardziej prozdrowotna. Wiedzą dzieli się znany dietetyk.

Dietetyk tłumaczy, co warto, dodać do herbatyDietetyk tłumaczy, co warto, dodać do herbaty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, YouTube | Syda Productions, drbartekpl
Marzena Pęcak

Wielkimi krokami zbliżają się długie jesienno-zimowe wieczory. Z tym okresem kojarzy mi się najbardziej kubek gorącej herbaty oraz kocyk i dobra książka. 

Niestety okres ten to również czas wzmożonych infekcjiprzeziębień. Warto więc widzieć, co robić, aby wzmocnić swoją odporność przy pomocy niepozornej herbaty. To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Dzisiejsze przykłady wpłyną też korzystnie m.in. na układ krążenia oraz poziom cukru we krwi. No i na koniec wisienka ma torcie. Smak herbaty z dzisiejszymi dodatkami na pewno będzie dużo ciekawszyintensywniejszy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Połączyłam ziemniaki z serem i wrzuciłam na patelnię. Nie został ani kawałek

Jakie składniki warto dodać do herbaty?

Dietetyk Bartek Kulczyński często gości na naszej stronie. A wszystko to za sprawą jego genialnych porad odnośnie odżywiania. Ostatnio na jego kanale na YouTube trafiłam na kolejny ciekawy materiał. Mężczyzna opowiedział w nim, co warto dodać do herbaty, aby była zdrowsza. Moją uwagę zwróciły szczególnie 3 dodatki i to na nich chce się dzisiaj skupić. Zaczynamy!

#1 Żurawina

Pisząc o zdrowotnych dodatkach do herbaty, należy wspomnieć przede wszystkim o żurawinie. Jak tłumaczy znany dietetyk jest to skuteczny środek przeciwbakteryjny. Szczególnie pomoże przy infekcjach dróg moczowych. Warto również dodać, że żurawina może pomóc w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Ma też zapobiegać miażdżycy. 

Żurawinę do herbaty możemy dodać na dwa sposoby. Możemy użyć żurawiny w proszku (1-2 łyżki) lub skorzystać z soku żurawinowego (25-50 ml). Jak jednak zaznacza pan Bartek, muszą być to produkty bez dodatku cukru.

#2 Imbir

Jak się okazuje, do herbaty warto dodać też odrobinę imbiru. Nie tylko ma on działanie przeciwbakteryjneprzeciwzapalne, ale też pomaga obniżyć poziom cukruciśnienia we krwi oraz wpływa pozytywnie na nasze funkcje poznawcze. Co więcej, to idealny sposób na wzmocnienie odporności, która jest narażona zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.

Jeśli dysponujemy suszonym imbirem mielonym, wówczas dodajemy go do szklanki z zaparzoną herbatą w ilości około 1/4 lub 1/2 łyżeczki. Napar herbaciano-imbirowy spożywamy wraz z imbirem bez uprzedniego jego odcedzania. W przypadku zaś, gdy dysponujemy świeżym imbirem, to zanim dodamy go do herbaty, najlepiej jest zetrzeć go na tarce. Na jedną porcję herbaty stosujemy około 3-5 cm świeżego korzenia imbiru.

tłumaczy dr Bartek Kulczyński.
Imbir
Imbir © Adobe Stock | DIA

#3 Cynamon

Kolejnym dobrym dodatkiem do herbaty jest cynamon. I choć wiem, że bardziej kojarzy się on nam z domowymi wypiekami, warto rozszerzyć jego sposób wykorzystywania. Przyprawa ta ma działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne.

Ponadto obniża ciśnienie tętnicze i pomaga uregulować poziom glukozy we krwi. Aby przygotować pyszną herbatę z cynamonem, wystarczy dodać do naparu herbacianego 1/2 łyżeczki tej przyprawy. Warto jednak pamiętać, aby używać cynamonu Cejlońskiego.

Ponadto w swoim filmie dr Bartek Kulczyński wyliczył również inne ciekawe i prozdrowotne dodatki do herbaty, jak: różaniec górski, morwę białą, pokrzywę, kwiat hibiskusa, głóg, arbuza i inulinę. Cały film obejrzysz poniżej.

Dodaj to do herbaty. Będzie dużo zdrowsza! 10 dodatków

Zanim się pożegnamy, koniecznie napisz mi, z jakimi dodatkami ty pijesz herbatę. Masz swoją ulubioną kombinację? A może korzystasz z któregoś połączenia, o którym mowa powyżej?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki