Najlepszy dodatek do kawy według dietetyka. Wsyp zamiast cukru, a jelita ci podziękują

Do słodzenia kawy i ciast najczęściej wybieramy jeden składnik. Dietetycy biją na alarm, że nie jest to zbyt dobry pomysł. Dlatego nasuwa się pytanie: "co zamiast cukru?". Wydaje się, że idealnymi zamiennikami są erytrytol i ksylitol. Dietetyk dr Bartek Kulczyński poleca coś zupełnie innego.

ObrazekCo zamiast cukru? Dietetyk wyjaśnia (adobe, youtube)
Paulina Hermann

Organizm podziękuje nam za ten proszek. Wystarczy tylko jedna łyżeczka do herbaty lub kawy, by poprawić stan zdrowia. Inulina jest naprawdę bardzo tania, bo kosztuje nieco ponad 10 złotych. Znaleźć ją możemy w naturze, na przykład w mniszku lekarskim, cykorii lub agawie.

Co zamiast cukru? Dietetyk chwali naturalny produkt

Dr Bartek Kulczyński podaje, że inulina występuje także w czosnku i cebuli, czyli "typowo polskich" warzywach. Jest słodka w smaku, a jednocześnie niskokaloryczna.

- Związek jest wyjątkowo ważny dla jelit oraz poprawia wchłanianie magnezu, cynku i miedzi nawet o kilkadziesiąt procent - przekonuje dr Kulczyński.
Obrazek
Co zamast cukru? Inulina będzie dobrym wyborem (ADOBE)

Jakie ma znaczenie dla zdrowia? Przede wszystkim poprawia pracę jelit, dzięki czemu nie męczymy się z zaparciami. Inulina jest naturalnym probiotykiem i warto ją stosować w trakcie i po kuracji antybiotykami. Powinieneś jej jednak unikać, jeśli cierpisz na zespół jelita drażliwego.

Jedna łyżeczka do napoju. Organizm ci za to podziękuje

Inulina zdaje się być idealną odpowiedzią na pytanie "co zamiast cukru?". Składnik ten wspomaga obniżanie ciśnienia krwi i ma właściwości przeciwzapalne. Ponadto obniża cukier we krwi oraz zwiększa wchłanianie soli mineralnych.

- Polecam dodawać ją do różnych napojów, w tym na przykład do kawy - mówi Kulczyński. - Niejedna kawa zbożowa dostępna w sprzedaży jest wzbogacona o dodatek inuliny.

Okazuje się, że napój wzbogacony o ten składnik zwiększa uczucie sytości. Jak właściwie powinno wyglądać przyjmowanie omawianego związku? Najlepiej zacząć od malutkich porcji, by przyzwyczaić organizm. W innym przypadku możemy mieć kłopoty żołądkowe. Następnie stopniowo zwiększamy ilość proszku, by dojść do 10-20 gramów dziennie.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie