Placki ziemniaczane smaczne jak nigdy. Wystarczy dodać te dwa składniki

Jesteśmy wielkimi fanami wszelkiego rodzaju placków. Lubimy też innowacje w przepisach, a tak dobrej, jaką za chwilę ci zaprezentujemy, dawno już nie widzieliśmy. Nie pozostało nam nic, jak spróbować i... jesteśmy wniebowzięci. Zobacz przepis na placki ziemniaczane ze składnikami, których na pewno się nie spodziewasz.

ObrazekPlacki ziemniaczane - Pyszności; foto: Canva

Placki ziemniaczane to, naszym zdaniem, danie idealne. Po pierwsze, można je jeść o każdej porze dnia, bo doskonale sprawdzą się zarówno jako śniadanie i kolacja, co nawet jako element dania obiadowego.

Po drugie, są idealnym "podkładem" do różnego rodzaju urozmaiceń. To znaczy, że pasuje do nich niemal wszystko: od wytrawnych dodatków w stylu placka po węgiersku, aż po słodkości, poczynając na cukrze pudrze, a na żurawinie czy nawet czekoladzie kończąc.

Obrazek
Placki ziemniaczane - Pyszności; foto: Canva

Dziś przedstawimy ci przepis na placki ziemniaczane ze składnikami, które raczej dodałabyś do... zapiekanki. Nie daj się zwieść pozorom - wychodzą naprawdę pyszne.

Placki ziemniaczane z szynką i serem

Składniki:

  • 300 g ziemniaków typu C lub B
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 łyżka mąki pszennej (typ 400 lub 500)
  • 1 jajko
  • 100 g twardego sera żółtego np. parmezanu
  • 70 g ulubionej szynki
  • kilka łyżek śmietany
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
Obrazek
Placki ziemniaczane - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

Ziemniaki umyj i obierz. Następnie zetrzyj je na małych oczkach tarki, chwilę odczekaj i odlej zebrany w masie nadmiar wody. Uważaj jednak, by nie pozbyć się za dużej ilości skrobi ziemniaczanej. Jeśli zależy ci na maksymalnej puszystości placków, odlej wodę z ziemniaków do oddzielnego naczynia, a po kilku minutach zbierz osadzoną na dnie skrobie i dodaj ją z powrotem do masy.

Cebulę obierz i również zetrzyj na małych oczkach tarki.

Starte ziemniaki połącz z jajkiem, cebulą, mąką, drobno posiekanym szczypiorkiem. Do masy dodaj jeszcze pokrojoną w kostkę szynkę i starty ser żółty. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Placki smaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Pamiętaj, by nie nakładać ich na zimny tłuszcz - zaczną go wtedy ,,pić". Po smażeniu odsącz placki i podawaj ze śmietaną. Smacznego!

Być może zainteresuje cię inny przepis na turbo ciekawą przekąskę. Szczegóły w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki