Placki ziemniaczane smaczne jak nigdy. Wystarczy dodać te dwa składniki

Jesteśmy wielkimi fanami wszelkiego rodzaju placków. Lubimy też innowacje w przepisach, a tak dobrej, jaką za chwilę ci zaprezentujemy, dawno już nie widzieliśmy. Nie pozostało nam nic, jak spróbować i... jesteśmy wniebowzięci. Zobacz przepis na placki ziemniaczane ze składnikami, których na pewno się nie spodziewasz.

ObrazekPlacki ziemniaczane - Pyszności; foto: Canva

Placki ziemniaczane to, naszym zdaniem, danie idealne. Po pierwsze, można je jeść o każdej porze dnia, bo doskonale sprawdzą się zarówno jako śniadanie i kolacja, co nawet jako element dania obiadowego.

Po drugie, są idealnym "podkładem" do różnego rodzaju urozmaiceń. To znaczy, że pasuje do nich niemal wszystko: od wytrawnych dodatków w stylu placka po węgiersku, aż po słodkości, poczynając na cukrze pudrze, a na żurawinie czy nawet czekoladzie kończąc.

Obrazek
Placki ziemniaczane - Pyszności; foto: Canva

Dziś przedstawimy ci przepis na placki ziemniaczane ze składnikami, które raczej dodałabyś do... zapiekanki. Nie daj się zwieść pozorom - wychodzą naprawdę pyszne.

Placki ziemniaczane z szynką i serem

Składniki:

  • 300 g ziemniaków typu C lub B
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 łyżka mąki pszennej (typ 400 lub 500)
  • 1 jajko
  • 100 g twardego sera żółtego np. parmezanu
  • 70 g ulubionej szynki
  • kilka łyżek śmietany
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
Obrazek
Placki ziemniaczane - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

Ziemniaki umyj i obierz. Następnie zetrzyj je na małych oczkach tarki, chwilę odczekaj i odlej zebrany w masie nadmiar wody. Uważaj jednak, by nie pozbyć się za dużej ilości skrobi ziemniaczanej. Jeśli zależy ci na maksymalnej puszystości placków, odlej wodę z ziemniaków do oddzielnego naczynia, a po kilku minutach zbierz osadzoną na dnie skrobie i dodaj ją z powrotem do masy.

Cebulę obierz i również zetrzyj na małych oczkach tarki.

Starte ziemniaki połącz z jajkiem, cebulą, mąką, drobno posiekanym szczypiorkiem. Do masy dodaj jeszcze pokrojoną w kostkę szynkę i starty ser żółty. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Placki smaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Pamiętaj, by nie nakładać ich na zimny tłuszcz - zaczną go wtedy ,,pić". Po smażeniu odsącz placki i podawaj ze śmietaną. Smacznego!

Być może zainteresuje cię inny przepis na turbo ciekawą przekąskę. Szczegóły w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟