Placki ziemniaczane smaczne jak nigdy. Wystarczy dodać te dwa składniki

Jesteśmy wielkimi fanami wszelkiego rodzaju placków. Lubimy też innowacje w przepisach, a tak dobrej, jaką za chwilę ci zaprezentujemy, dawno już nie widzieliśmy. Nie pozostało nam nic, jak spróbować i... jesteśmy wniebowzięci. Zobacz przepis na placki ziemniaczane ze składnikami, których na pewno się nie spodziewasz.

ObrazekPlacki ziemniaczane - Pyszności; foto: Canva

Placki ziemniaczane to, naszym zdaniem, danie idealne. Po pierwsze, można je jeść o każdej porze dnia, bo doskonale sprawdzą się zarówno jako śniadanie i kolacja, co nawet jako element dania obiadowego.

Po drugie, są idealnym "podkładem" do różnego rodzaju urozmaiceń. To znaczy, że pasuje do nich niemal wszystko: od wytrawnych dodatków w stylu placka po węgiersku, aż po słodkości, poczynając na cukrze pudrze, a na żurawinie czy nawet czekoladzie kończąc.

Obrazek
Placki ziemniaczane - Pyszności; foto: Canva

Dziś przedstawimy ci przepis na placki ziemniaczane ze składnikami, które raczej dodałabyś do... zapiekanki. Nie daj się zwieść pozorom - wychodzą naprawdę pyszne.

Placki ziemniaczane z szynką i serem

Składniki:

  • 300 g ziemniaków typu C lub B
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 łyżka mąki pszennej (typ 400 lub 500)
  • 1 jajko
  • 100 g twardego sera żółtego np. parmezanu
  • 70 g ulubionej szynki
  • kilka łyżek śmietany
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
Obrazek
Placki ziemniaczane - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

Ziemniaki umyj i obierz. Następnie zetrzyj je na małych oczkach tarki, chwilę odczekaj i odlej zebrany w masie nadmiar wody. Uważaj jednak, by nie pozbyć się za dużej ilości skrobi ziemniaczanej. Jeśli zależy ci na maksymalnej puszystości placków, odlej wodę z ziemniaków do oddzielnego naczynia, a po kilku minutach zbierz osadzoną na dnie skrobie i dodaj ją z powrotem do masy.

Cebulę obierz i również zetrzyj na małych oczkach tarki.

Starte ziemniaki połącz z jajkiem, cebulą, mąką, drobno posiekanym szczypiorkiem. Do masy dodaj jeszcze pokrojoną w kostkę szynkę i starty ser żółty. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Placki smaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Pamiętaj, by nie nakładać ich na zimny tłuszcz - zaczną go wtedy ,,pić". Po smażeniu odsącz placki i podawaj ze śmietaną. Smacznego!

Być może zainteresuje cię inny przepis na turbo ciekawą przekąskę. Szczegóły w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie