Połącz z kefirem. Dietetyk gwarantuje, że nie tylko jelita będą działały jak w zegarku

Kefir jest produktem, o którym mówi się wiele dobrego. Tę opinię podziela popularny dietetyk. Specjalista wyjaśnił, na czym polega fenomen mlecznego napoju i doradził, z czym najlepiej go łączyć. 

ObrazekDietetyk zdradza, z czym łączyć kefir - Pyszności; foto: Canva, YouTube

Dlaczego każda osoba, której zależy na prawidłowym funkcjonowaniu jelit, zawsze powinna mieć w domu kefir? To zagadnienie w swoim nagraniu na YouTube poruszył doktor Bartek Kulczyński, którego cenne porady dietetyczne cieszą się w internecie ogromną popularnością. Fachowiec rozłożył mleczny napój na czynniki pierwsze i wyjaśnił, jak wpływa na kondycję ludzkiego organizmu. A jeśli sam kefir nie jest dla ciebie zbyt smaczny, to nawet dobrze się składa, bo dr Kulczyński doradził również to, z czym najlepiej go łączyć.

Obrazek
Kefir to niezwykle zdrowy napój - Pyszności; foto: Canva

Dlaczego warto pić kefir?

Jak wyjaśnił dr Kulczyński, fermentowane produkty mleczne typu kefir, maślanka czy jogurt naturalny są najbardziej znane z zawartości dobroczynnych bakterii, które doskonale wpływają na ludzkie jelita. To im zawdzięczamy regulowanie pracy tego ważnego narządu i pomoc w walce z zaparciami. To nie są obietnice bez pokrycia: specjalista wyróżnił w swoim nagraniu badanie naukowe, które tego dowodzi.

Takim samym działaniem charakteryzuje się inulina — naturalny prebiotyk, polisacharyd, który stymuluje wzrost mikroflory jelit, a co za tym idzie, eliminuje problem zaparć i korzystnie wpływa na odporność organizmu. To właśnie z inuliną (którą można kupić w postaci proszku) dr Kulczyński poleca łączyć kefir. Ale nie tylko — są też inne opcje.

Z czym jeszcze łączyć kefir?

Kolejnym produktem, który specjalista poleca jako "partnera" dla kefiru, jest dobrej jakości kakao. Taki duet ma przynieść korzyści nie tylko jelitom, ale również... zdrowiu psychicznemu. Czemu? Według najnowszych badań cytowanych przez dr. Kulczyńskiego, fermentowane napoje mleczne zmniejszają ryzyko wystąpienia depresji o 11 proc. Drugie badanie wykazało, że regularne spożywanie kakao zmniejsza takie ryzyko aż o... 70 proc. Już rozumiesz, skąd to połączenie?

Obrazek
Kefir warto łączyć też z kiwi - Pyszności; foto: Canva

Dietetyk przekonuje, że kefir warto też mieszać z kiwi. Ten duet nie tylko sprawi, że jelita będą działały jak w zegarku, ale również będzie ci się lepiej spało. Skąd taka teza? Oba te produkty sprawiają, że sen staje się bardziej regenerujący. Za tym działaniem stoi tryptofan i aktynidyna. Wniosek? Zmiksuj kefir z kiwi, a twój sen stanie się jak z bajki! A jeśli chcesz przeczytać więcej na temat wpływu kiwi na sen, to koniecznie zajrzyj jeszcze do tego naszego artykułu. 

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇