Colę możesz zrobić sam w domu. Wystarczy kilka składników
Coca-Cola to nie tylko napój, ale i symbol popkultury. Mimo że nie może poszczycić się szczególnymi wartościami odżywczymi, nadal litrami wlewana jest w gardła starszych i młodszych. I tak od pokoleń. Z czego tak właściwie jest zrobiona? Woda, cukier, ekstrakty z pomarańczy czy wanilii, karmel. Uchylamy rąbka tajemnicy i podpowiadamy, jak w domu przygotować podobny napój.
18.04.2023 | aktual.: 18.04.2023 09:33
Tak naprawdę receptura Coca-Coli stanowi do dzisiaj pilnie strzeżoną tajemnicę. Oryginalna kopia przepisu od 1925 roku była przechowywana w skarbcu banku SunTrust w centrum Atlanty. W roku 2011 firma przeniosła ją do muzeum historii Coca-Coli (również w Atlancie). My mamy dla was mniej strzeżony przepis. Ten napój o smaku cola zrobicie w domu. Nie to samo, ale prawie!
Z czego zrobiona jest Coca-Cola?
Coca-Cola to napój gazowany w teorii zawierający składniki pochodzące od liści koki oraz owoców koli. Tak było kiedyś - dokładniej do 1903 r. napój ten zawierał ok. 9 mg kokainy w szklance. Świadczy o tym choćby pierwsza reklama napoju, która brzmiała: "Nowy popularny napój łączący właściwości cudownego krzewu koki i słynnych orzeszków kola!".
Teraz do produkcji napoju używa się wyciągu z krzewu kokainowego, jednakże jest on dekokainizowany. Natomiast jeśli chodzi o owoce koli i tutaj zaszyły zmiany. Dzisiaj nie są używane przez producentów napoju, zamiast tego dodawane są aromaty sztuczne.
Coca-Cola swój specyficzny smak zawdzięcza mieszance cukru oraz ekstraktów otrzymywanych z wanilii, pomarańczy i cytryny. Co jeszcze znajduje się w jednym z najpopularniejszych napoi świata? Patrząc na skład umieszczony na etykiecie, znajdujemy wodę, cukier, dwutlenek węgla, karmel amoniakalno-siarczynowy, kwas fosforowy i naturalne aromaty, w tym kofeinę. Trudno odtworzyć taki "przepis". Mamy jednak coś lepszego. Recepturę na domowy napój o smaku cola.
Przepis na domową colę. Potrzebujesz kilku składników i odrobiny cierpliwości
Składniki:
- 1 l wody
- 1 cytryna
- 2 pomarańcze
- 1 limonka
- 225 g cukru
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki kawy mielonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- na karmel: 200 ml wody i 5 łyżek cukru
Przygotowanie:
- Do rondla o grubym dnie wlej łyżkę wody i dodaj cukier. Mieszając, podgrzewaj całość do momentu aż składniki połączą się i zmienią w ciemny i gęsty karmel.
- Następnie dodaj 200 ml gorącej wody. Zagotuj całość, nie przerywając mieszania.
- Cytrusy dokładnie umyj. Skórkę zetrzyj na tarce, a następnie wyciśnij z nich sok.
- W drugim garnku wymieszaj litr wody ze startymi skórkami oraz przyprawami: cynamonem, kolendrą, gałką muszkatołową. Zagotuj całość.
- Do gorącego jeszcze płynu dodaj sok z cytrusów oraz cukier waniliowy i przygotowany wcześniej karmel.
- Zaparz kawę w 150 ml wrzątku, a następnie przecedź przez sitko. Dodaj ją do reszty i dokładnie wymieszaj powstały syrop.
- Kiedy syrop ostygnie, wstaw go do lodówki najlepiej na całą noc. Tak przygotowany rozcieńcz z wodą gazowaną w proporcji 1:1 (lub w zależności od indywidualnych preferencji smakowych).
Zobacz także przepis na karkówkę w coli i ketchupie. To pyszna i łatwa w wykonaniu marynata: