Colę możesz zrobić sam w domu. Wystarczy kilka składników

Coca-Cola to nie tylko napój, ale i symbol popkultury. Mimo że nie może poszczycić się szczególnymi wartościami odżywczymi, nadal litrami wlewana jest w gardła starszych i młodszych. I tak od pokoleń. Z czego tak właściwie jest zrobiona? Woda, cukier, ekstrakty z pomarańczy czy wanilii, karmel. Uchylamy rąbka tajemnicy i podpowiadamy, jak w domu przygotować podobny napój. 

ObrazekNapój o smaku cola zrobisz w domu - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Tak naprawdę receptura Coca-Coli stanowi do dzisiaj pilnie strzeżoną tajemnicę. Oryginalna kopia przepisu od 1925 roku była przechowywana w skarbcu banku SunTrust w centrum Atlanty. W roku 2011 firma przeniosła ją do muzeum historii Coca-Coli (również w Atlancie). My mamy dla was mniej strzeżony przepis. Ten napój o smaku cola zrobicie w domu. Nie to samo, ale prawie!

Z czego zrobiona jest Coca-Cola?

Coca-Cola to napój gazowany w teorii zawierający składniki pochodzące od liści koki oraz owoców koli. Tak było kiedyś - dokładniej do 1903 r. napój ten zawierał ok. 9 mg kokainy w szklance. Świadczy o tym choćby pierwsza reklama napoju, która brzmiała: "Nowy popularny napój łączący właściwości cudownego krzewu koki i słynnych orzeszków kola!".

Teraz do produkcji napoju używa się wyciągu z krzewu kokainowego, jednakże jest on dekokainizowany. Natomiast jeśli chodzi o owoce koli i tutaj zaszyły zmiany. Dzisiaj nie są używane przez producentów napoju, zamiast tego dodawane są aromaty sztuczne.

Obrazek
Receptura Coca-Coli stanowi do dzisiaj pilnie strzeżoną tajemnicę - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Coca-Cola swój specyficzny smak zawdzięcza mieszance cukru oraz ekstraktów otrzymywanych z wanilii, pomarańczy i cytryny. Co jeszcze znajduje się w jednym z najpopularniejszych napoi świata? Patrząc na skład umieszczony na etykiecie, znajdujemy wodę, cukier, dwutlenek węgla, karmel amoniakalno-siarczynowy, kwas fosforowy i naturalne aromaty, w tym kofeinę. Trudno odtworzyć taki "przepis". Mamy jednak coś lepszego. Recepturę na domowy napój o smaku cola. 

Przepis na domową colę. Potrzebujesz kilku składników i odrobiny cierpliwości

Składniki:

  • 1 l wody
  • 1 cytryna
  • 2 pomarańcze
  • 1 limonka
  • 225 g cukru
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki kawy mielonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • na karmel: 200 ml wody i 5 łyżek cukru

Przygotowanie:

  1. Do rondla o grubym dnie wlej łyżkę wody i dodaj cukier. Mieszając, podgrzewaj całość do momentu aż składniki połączą się i zmienią w ciemny i gęsty karmel.
  2. Następnie dodaj 200 ml gorącej wody. Zagotuj całość, nie przerywając mieszania.
  3. Cytrusy dokładnie umyj. Skórkę zetrzyj na tarce, a następnie wyciśnij z nich sok.
  4. W drugim garnku wymieszaj litr wody ze startymi skórkami oraz przyprawami: cynamonem, kolendrą, gałką muszkatołową. Zagotuj całość.
  5. Do gorącego jeszcze płynu dodaj sok z cytrusów oraz cukier waniliowy i przygotowany wcześniej karmel.
  6. Zaparz kawę w 150 ml wrzątku, a następnie przecedź przez sitko. Dodaj ją do reszty i dokładnie wymieszaj powstały syrop.
  7. Kiedy syrop ostygnie, wstaw go do lodówki najlepiej na całą noc. Tak przygotowany rozcieńcz z wodą gazowaną w proporcji 1:1 (lub w zależności od indywidualnych preferencji smakowych).

Zobacz także przepis na karkówkę w coli i ketchupie. To pyszna i łatwa w wykonaniu marynata:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej