Która cola jest lepsza - zero czy zwykła? Znany dietetyk mówi wprost, którą by wybrał

Znany dietetyk Michał Wrzosek powiedział wprost, która cola wypada lepiej. Śmiało można pić nieduże ilości nawet jeśli jesteś na diecie.

ObrazekCola- Pyszności; źródło: Canva, TikTok
Ewa

Michał Wrzosek to doktor dietetyki i żywienia, który w mediach społecznościowych chętnie dzieli się wiedzą i wskazówkami dotyczącymi zdrowego stylu życia. Prześwietla składy produktów i daje cenne rady, dzięki którym łatwiej jest dbać o zdrowe odżywianie. Tym razem wziął pod lupę popularny napój gazowany w dwóch odsłonach i wybrał ten, który wypada o wiele lepiej.

Najpopularniejszy napój gazowany

W Atlancie, w USA, w roku 1886 farmaceuta John Stith Pemberton opracował recepturę Coca-Coli. Głównymi składnikami Coca-Coli były liście koki i orzeszki koli. Promowana była jako napój zdrowotny, który miał koić nerwy pacjentów. Z biegiem lat popularność napoju rosła, a skład zmieniał się i ulegał modyfikacjom. Przez te lata Coca-Cola stała się nie tylko lubianym napojem, ale również symbolem popkultury, rozpoznawalnym na całym świecie.

Cola- Pyszności; źródło: Canva
Cola- Pyszności; źródło: Canva

Colę kojarzymy jak brązowy napój, chociaż bez dodatku E150d byłby zielony. Pod tajemniczą nazwą kryje się nic innego, jak karmel, jeden z najczęściej stosowanych barwników. W napoju znajduje się duża ilość cukru, która normalnie wywoływałaby uczucie przesłodzenia, jednak dodawany do napoju kwas fosforowy niweluje słodki smak. Każdego dnia sprzedaje się około 1,7 miliarda butelek i puszek Coca-Coli, a na rynku dostępne są nie tylko różne pojemności, ale też smaki.

Która cola jest lepsza?

Michał Wrzosek porównał ze sobą dwa napoje: klasyczny i bezcukrowy. Jeśli dbasz o zdrowe odżywanie i pilnujesz, aby dieta była zbilansowana, to warto jest sięgnąć po wersję "zero". Zamiast dużej ilości cukru znajdziesz w nim asprartam i acesulfan K. Chociaż wiele osób obawia się tych słodzików, to ich zawartość w napoju jest tak niska, że nie wpływa na nasze zdrowie. Pozwala za to ograniczyć znacząco ilość cukru oraz kalorii - zwykła cola ma aż 21o kcal i mnóstwo cukru. W czasie redukcji pilnowanie tych wartości odgrywa kluczową rolę i pozwala na uzyskanie wymarzonej wagi.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej