Górale uważają ją za najlepszy afrodyzjak. Jej właściwości działają na każdego

Czy słyszałeś kiedykolwiek o żętycy? Jak się okazuje, ma ona wiele do zaoferowania, dlatego też warto się jej bliżej przyjrzeć. Co można w niej znaleźć i jak smakuje? Już za moment wszystko stanie się jasne.

Żętyca, czyli najzdrowszy polski napójŻętyca, czyli najzdrowszy polski napój
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | mescioglu
Marzena Pęcak

Na pewno zgodzisz się ze mną, że polska kuchnia bogata jest w wiele ciekawych i smacznych przepisów, które przekazywane są z pokolenia na pokolenia. Wśród nich nie brakuje i regionalnych receptur, które oprócz niesamowitych smaków, mogą poszczycić się jednocześnie ciekawą i oryginalną nazwą

Nie inaczej jest w przypadku żętycy. I choć początkowo termin ten może wydawać ci się zupełnie obcy, to warto przyswoić kilka istotnych faktów na jej temat. Dlaczego? Otóż przypisuje się jej wiele właściwości, które mogą wpływać korzystnie m.in. na zdrowie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd zacząłem robić rybę w ten sposób, cała rodzina nie chce jeść nic innego. To ich ulubiona kombinacja

Żętyca - co to takiego?

Zanim przejdziemy do konkretnych walorów żętycy, warto w kilku słowach wyjaśnić, czym w ogóle jest. Otóż jest gęsty napój dobrze znany na Podhalu oraz Żywiecczyźnie. Powstaje z mleka owczego w trakcie wyrabiania serów. Góralska serwatka charakteryzuje się specyficznym smakiem, który uzależniony jest od etapu produkcji. Może być słodka (kiedy jest świeża), jak i kwaśna (gdy ma kilka dni i jest po fermentacji). 

Co więcej, warto podkreślić, że w naszym kraju funkcjonują jednocześnie dwa terminy opisujące ten napój - żętyca (Żywiecczyzna) i żentyca (Podhale). Obie formy znalazły się również na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. 

Żętyca powstaje podczas z owczego mleka
Żętyca powstaje z owczego mleka © Adobe Stock | Baumberger

Jakie właściwości ma żętyca i do czego można ją wykorzystać?

Skoro wiesz już, czym jest góralska serwetka, warto wspomnieć, jakie właściwości się jej przypisuje. I tu warto wspomnieć, że serwis WP Kuchnia zwraca uwagę na bardzo ciekawą kwestię.

Jeszcze na początku XX w. żętyca była uznawana za produkt leczniczy i wykorzystywano ją podczas kuracji w licznych uzdrowiskach — czytamy na WP Kuchnia. 

Podobno miała mieć pozytywny wpływ zarówno na pracę układu moczowego, trawiennego, jak i oddechowego. Co ciekawe, wśród górali żętyca uważana jest za afrodyzjak. Ma również dodawać siły osobom, które ją spożywają. 

Co można znaleźć w góralskiej serwatce? Otóż jest bogata w minerały na czele z wapniem i fosforem. Nie brakuje tu również witamin z grupy B. Co więcej, również jej wykorzystanie w kuchni może być bardzo szerokie. Od marynaty do mięs, po dodatek do ziemniaków, gulaszu, a nawet zup. Jak sam więc widzisz, jest z czego wybierać. 

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej