Sprzedawca przekonywał mnie, że to oryginalny oscypek. Po powrocie do domu uświadomiłem sobie, że kłamał

Góry to region, do którego podróżuje się o każdej porze roku. Najchętniej wybierane są Tatry, które oprócz najwyższych szczytów, oferują oryginalne góralskie oscypki. Pomimo tego, że sprzedaje się je przez cały rok, to warto zwrócić uwagę na to, kiedy się je kupuje. Dzięki temu, będziesz miał pewność, że jest to oryginalny góralski oscypek. Sprawdź, kiedy wypada sezon na oscypki i jak wybrać ten prawdziwy?

ObrazekSezon na oscypki - Pyszności
Karol Wiak

Nad Bałtykiem królują ryby prosto z morza, na Podlasiu - sękacze, a na Podhalu - oscypki. Nie ulega żadnej wątpliwości, że każdy region w Polsce może pochwalić się swoim przysmakiem. W związku z tym, że Tatry o każdej porze roku przeżywają prawdziwe oblężenie, to warto jest nieco bliżej przyjrzeć się regionalnemu przysmakowi, który tu występuje. Pomimo tego, że oscypek można kupić tu przez cały rok, to ten tradycyjny wędzony ser góralski jest dostępny tylko przez kilka miesięcy. To szczególnie istotne, gdy ma być oryginalny i wyróżniający się najlepszym smakiem. Sprawdź, kiedy dokładnie trwa sezon na oscypki i jak odróżnić podróbkę od oryginału.

Oscypek - tradycyjny góralski ser i prawdziwy skarb Podhala

Jeśli lubisz wypoczywać w Tatrach, to z pewnością zdajesz sobie sprawę z faktu, że to region, który można odkrywać również poprzez lokalne smaki. Najbardziej znana jest tu kwaśnica, dania z jagnięciny, czy potrawy, do których wykorzystuje się tradycyjny góralski ser wędzony, czyli oscypek. Uznaje się go za prawdziwy skarb Podhala. Jest on wyjątkowy ze względu na swoje pochodzenie i sposób produkcji. Wykonuje się go głównie z owczego mleka, co nadaje mu charakterystyczny smak i aromat. Oscypki są wytwarzane ręcznie według starodawnych tradycji, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie.

Obrazek
Oscypki na grillu - Pyszności; Foto Canva.com

Proces ich produkcji obejmuje formowanie sera w specjalne kształty, solenie i suszenie na powietrzu. Ten specjalny proces nadaje oscypkom charakterystyczną, twardą i lekko woskową skórkę, a w środku pozostaje delikatne i aromatyczne wnętrze. Oscypki są symbolem regionu Podhala i nieodłącznym elementem lokalnej kuchni. Cieszą się ogromną popularnością jako przysmak podczas różnych festiwali i imprez, gdzie można je podawać smażone lub grillowane. Ich unikalny smak i tekstura sprawiają, że oscypki są rozpoznawalne na całym świecie i doceniane przez miłośników serów.

Kiedy sezon na oscypki i czym się charakteryzuje oryginalny góralski ser?

Warto zaznaczyć, że oryginalne oscypki wytwarza się w sezonie, który trwa od maja do września. Może się zdarzyć, że jeszcze w październiku można natknąć się na prawdziwy owczy ser, jednak nie będzie to łatwe zadanie. Należy mieć świadomość, że od listopada większość wyrobów serowych oznaczanych jako "oscypek" nie ma wiele wspólnego z tym słynnym, regionalnym produktem góralskim. Najczęściej są to sery, które wytwarza się z mleka krowiego, więc będzie to produkt "oscypkopodobny".

Warto pamiętać, że oryginalne oscypki są dostępne głównie w sezonie i pochodzą z certyfikowanych gospodarstw na Podhalu. Wybierając oryginalne oscypki, wspierasz tradycję i lokalnych producentów oraz masz pewność, że smakujesz prawdziwego góralskiego dzieła kulinarnego.

Gdzie kupić oryginalne oscypki?

Warto zaznaczyć, że oscypek nie jest jedynym produktem wytwarzanym z mleka owczego. W popularnych górskich miejscowościach można znaleźć również inne wyroby, takie jak żentycę (serwatka z mleka owczego), która doskonale gasi pragnienie w upalne dni. Dodatkowo, dostępne są również wędzony bundz, małe serki, korboce wędzone i białe.

Obrazek
Oryginalne oscypki można kupić w popularnych bacówkach - Pyszności; Foto Canva.com

Przy zakupie tych produktów istotne jest wybranie miejsc, które gwarantują pełną autentyczność oscypka i innych wyrobów z mleka owczego. W takich przypadkach warto odwiedzić bacówki, które znajdują się przy popularnych szlakach górskich, takich jak Rusinowa Polana, Dolina Kościeliska czy Dolina Chochołowska. Oryginalne serki można również nabyć w kilku punktach w Pieninach.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej